Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Szeretet, harmónia, aikidó

Sorozatunkban Csongrád megyei utánpótlásbázisokat mutatunk be. A Szegedi Aikidó Kulturális Egyesület – röviden SZAKE – az SZTE Hattyas sori központjában közel száz gyereknek és felnőttnek ad lehetőséget a rendszeres kikapcsolódásra és testmozgásra.
A szaké a japánok nemzeti itala, amely rizs erjesztéséből készül. A hasonló mozaikszó, a SZAKE viszont egészen mást jelent.

– Eredetileg a Szegedi Aikidó Egyesület névben gondolkodtunk, ám az egyik alapítónk, Sztupovszki Géza javaslatára belekerült a kulturális jelző is. Teljesen véletlen, hogy a nevünk hasonlít a japán rizsitalhoz – mondta Nagy Zsolt, az egyesület vezetőedzője. – A gyerekeknek hatéves kortól már ajánljuk ezt a mozgásformát, és nagyjából 30-35 fiatal jár hozzánk, akik közül rendszeresen 25-28 meg is jelenik az edzésen. A kisgyerekeknek még hosszú a másfél órás odafigyelés, ezért érdemesebb inkább kivárni a hatéves kor elérését. A felnőttlétszámunk 25-30 fő, ebből a makói Márton Imre szakmai felügyelete mellett 14-18 az állandó edzésre járó.

A 2006-ban önállósult, de a Makó Budo Klub színeiben a gyerekekkel már 2001 óta foglalkozó egyesület eredményeit hiába is keresnénk bárhol a világhálón.– Nincs versenyrendszerünk, mert az aikidó jelentése: a szeretet és harmónia útja. Az alapító, Uesiba Morihei gondolata volt ez, bár a leggyakoribb fordítás szerint a jelentése az univerzum energiájával való egyesülés útja. A gyerekek egy-másfél évig övvizsgákra készülnek, amely nagyjából 20-25 perces intenzív mozgás. Ez a felnőtteknél már közel háromnegyed óra, és erre ugyanúgy fel kell készülni, mint más sportágakban a versenyre. Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak ízületi feszítésekkel, dobástechnikákkal. A gyerekeknél elsősorban a légzést, a technikát tanítjuk, amely még nem veszélyes. Az egyik barátom fogalmazta meg így az aikidót: versenyszerűen űzött tömegsport – jegyezte meg Nagy Zsolt.

A szakember által emlegetett létszámból kiderült, az aikidó népszerű.
– A gyerekek ismerősök, barátok révén kerülnek hozzánk, máshol a szülő tudatossága révén: nem akarja versenyeztetni, de azt szeretné, ha meg tudná védeni magát. Nagyon sok harcművészeti ág népszerűsége visszaesett a kétezres évek elején, a misztikuma megkopott, és ugyan nekünk behatároltak a lehetőségeink, de azt maximálisan kihasználjuk. És hogy mikor érdemes elkezdeni? Ahogy már említettem, hatéves az ajánlott kor, de akadt olyan szülő is, aki az utódja hatására kezdte az aikidót, 45 évesen – mondta végül Nagy Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Ákos lemondott a Mórahalom edzői posztjáról

A labdarúgó NB III Alföld csoportjában a Mórahalom VSE edzője, Tóth Ákos a legutóbbi elnökségi… Tovább olvasom