Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szétrobbantott evezős páros

A vb tizedik helye, így a sikertelen olimpiai kvótaszerzés után Melis Zoltán szövetségi kapitány ötlete nyomán „szétrobbant" a szegedi Kónya Aliz és a mohácsi Verőczi Lídia alkotta női evezős kétpár.
A vb tizedik helye, így a sikertelen olimpiai kvótaszerzés után Melis Zoltán szövetségi kapitány ötlete nyomán „szétrobbant" a szegedi Kónya Aliz és a mohácsi Verőczi Lídia alkotta női evezős kétpár. Melis nem lelkizik, Kónya és a Démász-Szeged igazgatója, Petrovics Kálmán érthetetlennek tartja a döntést, míg Verőczi nem ül egy hajóba mással. Így az Eb-n nem indul női kétpár.

Nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a müncheni evezős világbajnokságon a Kónya Aliz (Démász-Szegedi VE), Verőczi Lídia (Mohács) kétpárnak. A duó a B döntőben negyedik, összesítésben tizedik lett, ám ebben a számban az első nyolc örülhetett.

Az egység már évek óta együtt készül, ám úgy tűnik, a két hét múlva esedékes poznani (Lengyelország) Európa-bajnokságon már nem indulhat. Helyette szóba került, hogy Verőczi a korábbi társával, Szabó Katalinnal megy majd az Eb-n, ám az addig hátralévő idő kevés lehet a megfelelő felkészülésre. Ráadásul Verőczi nem vállalja a változtatást, így Szabó egypárban startol majd, kétpárban pedig nem lesz magyar egység. Azaz mintha egy személyben Kónya tehetne a páros vb-10. helyéről, egyben arról, hogy nem sikerült a kvótaszerzés. A párost szétrobbantották, az okoknak jártunk utána.

Petrovics: Elhamarkodták

– Beszéltem a mohácsiakkal, a szövetség elnökével, a kapitánnyal, ám számomra kiderült: a tett mögött semmilyen egyeztetés sincs. Sem az érintett edzőkkel, sem az érintett versenyzőkkel. A mohácsi és a szegedi klub sem ért egyet a döntéssel, sőt Szabó klubja, a Vác sem igazán akarta mindezt. Az Eb nem ad olimpiai kvótát, ám mivel négy, Európán kívüli hajó is előttük végzett a vb-n, így akár a hat között is végezhetnének. Nem azt mondom, hogy jövőre, a pótkvalifikációra is ez az egység maradjon, de szakmai érveket nem látok az őket szétválasztó eljárás mögött, amely elhamarkodottnak tűnik. Levélben kérjük majd az érintetteket, hogy változtassanak a döntésen, és ha egyesületi költségen is, de a Kónya, Verőczi pár eljusson Poznanba – mondta Petrovics Kálmán, a Démász- Szegedi VE igazgatója.

Kónya elkeseredett

– Teljesen váratlanul ért ez a helyzet. Amikor a hazainduláshoz készülődtünk, Melis Zoltán szövetségi kapitány feljött a buszra még Münchenben, és közölte: megvan az Eb-csapat, Verőczi és Szabó indul a dublóban. Ennek semmi előjele nem volt. Egyáltalán nem minősítette a vb- teljesítményünket, pedig lett volna módja rá. Csalódott, elkeseredett vagyok, el lehet képzelni azt a hazautat... Egyúttal azonban felháborítónak is tartom az eljárást, amely magyarázatra szorul. Nem volt előfeltétele az Eb-indulásnak az olimpiai kvalifikáció. Rengeteg időt és energiát fektettem az idei munkába, az edzőm, Dani Zsolt, valamint a klub igazgató, Petrovics Kálmán sok áldozatot vállalt. Azért van bennem még remény, csak egy jó döntés szükséges, mert ami most született, az a lehető legrosszabb volt – vélte Kónya Aliz.

Melis nem lelkizett

– A vb-n elért helyezésükkel még elégedett lehettem volna, de fel sem vették a kesztyűt a riválisokkal, ahogyan eveztek, a lélektelen, unalommal előadott produkció már nem tetszett. Év közben reménykeltően lapátoltak, a Varga, Hirling duó mellett tőlük vártuk az olimpiai kvótát. Ám nem jött össze. Szabó feltörekvő fiatal, és bár voltak már együtt Verőczivel, és akkor nem ment jól a hajó, a poznani eseményig adtunk volna nekik egy lehetőséget. Ha valamit mutatnak, maradtak volna együtt. De Verőczi elállt ettől. Hogy elég-e az Eb-ig hátralévő idő? Kevés is, meg nem is. Kónya technikás, de harcolni, küzdeni kell az éles versenyben, amelyben most alulmaradtak. Az ötlet az enyém, de nemcsak én egyedül döntöttem, hanem támogatott a vb-n jelenlévő négy elnökségi tag is. Jobb lett volna hat szem közt közölni velük a döntést, ám úgy érzem, mégis így a legjobb, ez volt a legjobb megoldás. Nem lelkiztem, amikor elmondtam nekik – nyilatkozta Melis Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsiga Máté Európa legjobbjai között

Zsiga Máté, az SZVTK teniszezője ismét bizonyította, hogy ígéretes jövő előtt áll. A szegedi játékos… Tovább olvasom