Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Szigorú szabályok a nők évében

Megkezdi európai kupaszereplését a Szeviép-Szeged női csapata. A magyar bajnokságban eddig veretlen együttes este 6-tól a szlovén bajnok Celjét fogadja az újszegedi sportcsarnokban a Pick kézilabdameccsét követően. A találkozóra a belépés ingyenes.
Méretreszabáson az ügyvezető, Domokos Mihály Borbély Lászlónál. Fotó: Segesvári Csaba
A szakmai előjelek – sérülésmentes és sikeres felkészülés, remek rajt a bajnokságban – legalábbis biztatóak. Múltja is akad az együttesnek az Európa Kupában – negyedszer indul a sorozatban a Szeviép –, mégis némi aggodalommal várja a csapat a ma esti premiert. És nem csupán azért, mert minden valószínűség szerint a szlovén bajnok Celjével harcol majd a biztos továbbjutást érő csoportmásodik helyért.

Nem adnak semmit

A nemzetközi szövetség (FIBA) ugyanis az eddigieknél is szigorúbb elvárásokat támaszt a résztvevők felé. A 2006/2007-es szezont a női kosárlabdázás évének titulálták a testület elöljárói. E címért nem sok mindent adnak, viszont annál többet várnak el...

– Matricák a palánk bal sarkában, FIBA-zászló a csarnokban, kötelező emblémák a mezen és a nadrágon – kezdett bele a változások sorába Donkó Orsolya technikai vezető. – Egyenruha a zsűriasztalnál, egyenöltöny, illetve -kosztüm a kispadon. Bármelyik hiányában az ellenőr azonnal büntethet, a minimális tarifa pedig ötszáz euró. Élő on-line közvetítést és statisztikát kell biztosítanunk a FIBA honlapjának, a meccs után fényképeket és angol nyelvű összefoglalót küldünk ugyanoda, természetesen a hivatalos eredményt igazoló okmányok mellett.

Eurós büntetés

A szabályok centiméter pontosan meghatározzák a mezen és a pályán elhelyezhető hirdetések méretét, de az sem mindegy, mekkora a játékos nevének felirata. Bemelegíteni is csak azonos felszerelésben futhat ki a csapat, arról szó sem lehet, hogy valaki mezben, más pedig melegítőben végezze a karkörzést. Legfeljebb néhány száz euróért...

Szabályokat alkottak

Természetesen a rend, a precizitás, a női szakág népszerűsítése valóban fontos, a FIBA azonban kizárólag egyvalamiben „segítette" az érintett csapatokat: a szabályok megalkotásában.

– Mivel a Szeviép-Szeged költségvetése rendkívül feszes, nehezen kezelhetők a természetesen jelentős pluszköltségekkel járó előírások, éppen ezért külön köszönjük Varga Zoltán informatikusnak, Sarnyai Tibor sajtófőnöknek, Borbély László szabómesternek és Nagy Péternek, a Borostyán Birtok tulajdonosának a segítségét – folytatta Donkó Orsolya.
Hogy miként kerül a képbe a Borostyán Birtok? Ide érkezett tegnap este négy szlovén válogatottal és három idegenlégióssal a Celje küldöttsége, és a gyálaréti létesítmény minden tekintetben megfelel a FIBA rigorózus szabályainak. Merthogy természetesen azt is pontokba foglalták, hogy milyen szállodában milyen ellátás jár a vendégcsapatoknak.

Persze a fentiek legfeljebb a klub vezetőit foglalkoztatják, a csapatot és a nézőket kizárólag a végeredmény – és ez így is van rendjén. A négyes csoport favoritja az orosz Vologda, míg papíron a horvát Medvescsak Zagreb valamivel gyengébbnek tűnik. És mivel két együttes jut biztosan tovább a sorozat egyenes kieséses szakaszába, kulcsfontosságú lenne a mai sikeres kezdés a szlovén bajnok ellen.

A találkozó előtt bajnoki mérkőzésen lép pályára a Pick kézilabdacsapata, és a kosarasok nagy szeretettel várják a másik sportág szurkolótáborát, éppen ezért ezúttal ingyenes a belépés. Persze aki úgy kívánja, otthonról is követheti az eseményeket. Élő, internetes adásban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve sikerült nyerni

A hazai bajnokik után megkezdődik a nemzetközi kupaszereplés a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata… Tovább olvasom