Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Szingapúr, a remény városa: két szegedi úszólány az ifjúsági olimpián

Augusztus 14-étől Szingapúrban rendezik meg az első ízben kiírt ifjúsági olimpiát. A viadalon a Toyota-Tmax SZUE-t két úszó, Olasz Anna és Ambrus Diána képviseli. A lányok kedden repülnek az Ázsiában található városállamba.
Minden sportoló álma az olimpiai részvétel, de ez csak keveseknek adatik meg. A szerencsések táborához immár két szegedi úszólány is csatlakozott: Olasz Anna és Ambrus Diána is utazik Szingapúrba, az ifjúságiak (14–18 évesek vehetnek részt rajta) első ötkarikás játékára.

– Hú, már rendesen elkapott a versenyláz, napok óta azzal töltöm a szabadidőmet, hogy bújom az országról szóló útikönyveket, a szervezőktől kapott angol nyelvű ismeretterjesztőt – nyilatkozta Anna, aki két számban áll rajthoz, 400 méter gyorson és a 4×100 méter gyors váltóban. – Legerősebb távomon, az 1500 méter gyorson sajnos nem rendeznek versenyt, de ígérem, 400 méteren is minden tőlem telhetőt elkövetek a jó szereplés érdekében. Az egyéni csúcsom 4:18.88 perc, ezt mindenképp szeretném megdönteni. Hogy ez mire lehet elég, szinte megjósolhatatlan, ugyanis az Európán kívüli mezőny ismeretlen számomra. Ha sikerülne döntőbe kerülnöm, az számomra kisebbfajta csodával érne fel.

Gellért Gábor edző büszke lehet tanítványaira, Olasz Annára (fehér sapkában és Amrus Dianára.   Fotó: Veréb Simon
Gellért Gábor edző büszke lehet tanítványaira, Olasz Annára (fehér sapkában és Amrus Dianára.
Fotó: Veréb Simon

Ambrus Diánának viszont ez kötelező. Legalábbis ezt várja el tőle legerősebb versenyszámában, a 200 méter pillangón Kiss László szövetségi kapitány, Güttler Károly, az utánpótláskorúak kapitánya, Dia klubedzője, Gellért Gábor és nem utolsósorban maga a versenyző is.

Remek tanítványok

Az ifjúsági olimpián induló mindkét úszó edzője Gellért Gábor, aki ha akarna, sem tudna rosszat mondani tanítványairól: – Olasz Anna eredményeit elsősorban hatalmas munkabírásának, szorgalmának köszönheti. Az olimpián legerősebb számában, az 1500 méter gyorson nem rendeznek versenyt, pedig ott nagy esélye lehetett volna döntőzni. Azt várom tőle, hogy 400 méter gyorson egyéni csúcsot javítson. Ambrus Diának 200 méter pillangón minden esélye adott, hogy a fináléba kerüljön. Hihetetlenül kitartó, a jelenlegi magyar ranglistán a negyedik hely az övé. Azért dolgozunk, hogy a sorban előrébb lépjen. Annára és Diára is igaz: öröm ilyen sportolóval dolgozni.

– Annával ellentétben engem még nem kapott el a versenyláz – vette át a szót Ambrus Diána. – Ha kint leszünk, és közeleg a verseny, akkor biztosan felszökik majd a vérnyomásom. A 100 méter pillangón pokoli nehéz lesz a nyolc közé kerülni, de 200-on ott kell lennem. Az egyéni csúcsom 2:12.74 perc, ennek elégnek kell lennie a döntőhöz.

Diának nem lesz szokatlan a Magyarországot Szingapúrtól elválasztó hatalmas távolság „leküzdése".

– Azt azért nem mondanám, hogy rutinos világutazónak számítanék, de azért már volt szerencsém eljutni Dél-Afrikába, és versenyeztem Katarban is.

A két 16 éves tinédzser, Anna és Diána nemcsak klubtársak, barátnők is; ezek után evidens, hogy az olimpiai faluban is szobatársak lesznek, mint ahogy a 4×100 méter gyors váltóban is együtt szerepelnek.

– Kicsit sajnáljuk, hogy a budapesti felnőtt Eb-n Szingapúr miatt nem vehetünk részt, de egyikünk szíve sem szakad meg emiatt – mondta Anna. – Biztosan csodás lett volna hazai közönség, zsúfolt lelátó előtt versenyezni, de ifi olimpián soha többé nem indulhatunk. Eddigi pályafutásunk legfontosabb viadala előtt állunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila is a sárkányhajó-vb-n

Közel 3000 résztvevőt, több mint ezer külföldit várnak a szervezők az augusztus 27–29-én… Tovább olvasom