Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Szőlőcukor és simogatás - megyei sportolók babonái

Jobban megy a játék egy fényképre adott csóktól, egy szőlőcukortól, vagy egy kézsimogatástól? A Csongrád megyei sportolók esküsznek rá, apró szokásaik szükségesek a kiegyensúlyozott teljesítményhez.
Egyszerű ember talán nem is gondolná, mennyi mindentől függhet egy sportoló formája. A tökéletes edzések mellett sokuknak rendkívül fontos, hogy minden a megszokott kerékvágásban történjen a kezdés előtt. Babonákról, szokásokról szinte minden öltözőben hallani.

– Nem nevezném babonásnak magam, de rituáléim vannak – mondta Fülöp Andrea, az ASA-Consolis-HNKC játékosa, aki a csapatársak szerint a leginkább rabja szokásainak. – A meccs előtt mindig ugyanúgy pakolok be a táskámba, a legfontosabb pedig az, hogy a kabala zoknim ott legyen velem – fogalmazott.

Fülöp egyébként az energia-bevitelre is figyel a meccsek előtt: ő a csapat szőlőcukor-felelőse, emellett pedig egy energiaitalt és egy kávét is elfogyaszt a kezdő sípszó előtt.

– Lehet, hogy olykor idegesítők ezek a szokások, ám szerencsére a csapattársaim nagyon megértők, soha egy rossz szót nem szóltak miattuk – mondta Fülöp.
A férfiaknál sem ritka, hogy valaki ragaszkodjon egyes szokásokhoz. A Makó FC NB II-es labdarúgócsapatában a szokásos közös fogadkozás mellett a kameruni légiós, Joseph Ngalle külön is imádkozni szokott, míg a csapat gólfelelőse, Maróti Sándor minden meccs előtt megcsókolja kislánya fotóját.

Németh és Hártáth (a háttérben) ma már közös szokások rabja
Németh és Horváth (a háttérben 5-össel) ma már közös szokások rabja.
Fotó: Karnok Csaba

A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatából a két válogatott játékos, Németh Bernadett és Horváth Zsuzsanna ápol furcsa szokást a meccsek előtt.
– Nem régi a történet, ám néhány hónap alatt is nagyon ragaszkodunk hozzá: amikor Zsuzsi ide igazolt Szegedre, a külföldi meccseken szobatársak lettünk. Ilyenkor az összecsapást megelőző este mindig megsimogattuk a másik jobb kezét, és úgy alakult, hogy másnap remekül ment a játék. Hazai meccsek előtt elmaradt ez a szokásunk, ám mivel ilyenkor nem mindig sikerültek úgy a dobások, ahogy szerettük volna, az utóbbi időben a meccsek előtti utolsó edzésen feltétlenül sort kerítünk a rituáléra – mondta Németh Bernadett.

Szürke eminenciás
A magyar sportolók közül talán a legismertebb Király Gábor dilije: a magyar labdarúgó-válogatott kapusa még Berlinben, a Hertha játékosaként szokott rá egy szürke mackóalsóra, azóta pedig szinte kizárólag abban hajlandó védeni. A világbajnok bokszoló, Kótai Mihály is babonás, a meccsek előtt mindig meg volt a határozott menetrendje: először a bal kezére kellett felhúzni a kesztyűt, méghozzá kifelé fordítva. Egy törölköző nyolc éven keresztül volt a sportoló kabalája, az is előfordult, hogy utána kellett küldeni egy mérkőzésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló szegedi fallabdás eredmények

A Kenyérgyári úti Squash Club Sport&Wellness immár negyedik alkalommal adott otthont a Hungarian Junior Opennek. Tovább olvasom