Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Szponzorkeresésbe kezdtek a kajakosok és kenusok

Szeged – „Épül a jövő – Rio" címmel sajtótájékoztatót tartott az EDF DÉMÁSZ-Szeged Vízisport Egyesület. Dervarics Attila elnök elmondta, hogy 2014-től új névadó támogatót kell találniuk, az EDF DÉMÁSZ nem támogatja tovább az egyesületet.
Nem megszokott, hogy idény közben az EDF DÉMÁSZ-Szeged Vízisport Egyesület vezetése sajtótájékoztatóra („Épül a jövő – Rio" címmel hirdették meg) invitálja az újságírókat. Szombaton délelőtt a Kárász utcai Corso Caféban népes kis csapat várakozott, versenyzők és edzők jöttek el az eseményre, szépen felöltözve, egyenpólóban.

Dervarics Attila, a klub elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ismertette a klub jelenlegi helyzetét. Sokáig nem váratott magára a bejelentés, azt mondta, amiről már a városban hallani lehetett.

– Klubunk névadó támogatója, az EDF DÉMÁSZ Zrt. már 2013-ban csökkentette a szponzorálását, majd jelezte, hogy 2014-től nem kíván bennünket tovább támogatni. Éppen ezért kezdtünk el dolgozni, szervezni a jövőt, mert a város legeredményesebb egyesületéről beszélünk, amelynek sportolói az olimpián, a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon meghatározó szerepet töltenek be. Ha ez elmúlt három olimpiát nézzük, akkor a szakágon belül a szegedi egyesület a Honvéd mögött a második legeredményesebb – kezdte mondandóját Dervarics Attila.

Népes kajakos és kenus csapat a Corso Caféban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Karnok Csaba
Népes kajakos és kenus csapat a Corso Caféban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Karnok Csaba

A klubnál 2000-ben történtek jelentős változások. Az elmúlt 13 év csodás sikereket hozott. Vajda Attila és Janics Natasa révén olimpiai bajnokkal büszkélkedhetett az egyesület, de a világbajnoki érmeseket is sorolhatnánk, hiszen a válogatott versenyzők az eltelt 13 év alatt számtalan sikert értek el.

Petrovics Caliban

Hétfő hajnalban útra kelt Petrovics Máté, aki a kolumbiai Caliban képviseli a szegedi egyesületet. A maratoni Eb-bronzérmes versenyző csütörtökön áll rajthoz, egyelőre számára is ismeretlen a mezőny, csak a helyszínen tudja meg, hogy kik lesznek a riválisai.

– Aki járt már nálunk, az láthatta, hogy micsoda pezsgő élet zajlik a szegedi vízi telepen. Kicsik és nagyok népesítik be a komplexumot, majd szállják meg a Tiszát. Egyre nagyobb az utánpótlásunk, akik között sok-sok tehetséget találunk. A sajtótájékoztatón is a reményteljes utánpótlásunk nagy része itt ül, olyan sportolók, akik már a felnőttválogatott kapuján kopogtatnak – vette át a szót a klubigazgató, Petrovics Kálmán.

Augusztus végén Németországban rendezik meg a felnőtt-világbajnokságot, amelyen Vajda Attila, Sík Márton és Kárász Anna képviseli a klubot. A héten az U23-as vébén Császár Gergely, Horváth Alexandra, Birkás Balázs és Fekete Martin képviseli a klubot. A kolumbiai világjátékokon pedig Petrovics Máté szerepel.

Dervarics Attila kiemelte: minden erejükkel azon lesznek, hogy megtalálják a támogatót, továbbra is eredményesen tudjanak működni. Az elmúlt 12 évben 5 olimpiai aranyérmet, két-két ezüst- és bronzérmet, 28 világbajnoki elsőséget, 27 Eb-elsőséget szereztek a szegedi sportolók.

Olvasóink írták

 • 7. theseus 2013. július 30. 10:30
  „"3. kreatív 2013.07.29. 17:08

  Na végre!!!

  Megoldás: Minden létező anyagi forrást a tömegsportra, alap- és utánpótlás nevelésre!!!"

  Megint úgy osztod itt az észt, hogy fogalmad sincs arról, amihez hozzászólsz. A klubban sportoló több száz kajakos és kenus több mint 90 százaléka amatőr, utánpótláskorú iskolás gyerek, tizenéves - vagyis pontosan arról van szó, amiről írsz. De az utánpótlás nevelés is pénzbe kerül, ahhoz is kellenek szponzorok.
  Belőlük csak néhányan lesznek felnőtt korukra profik - azok, akik a felnőtt válogatott keretbe kerülnek, és ők a válogatottól is kapnak juttatást, nemcsak a klubtól - de általában ők sem sokat, jóval kevesebbet, mint a profi magyar focisták, akik nemzetközi szinten sehol sincsenek.
  Csak az olimpiai érmesek kapnak kiemelkedő jutalmazást, de ők nagyon kevesen vannak, csak ők szerepelnek a legtöbbet a sajtóban. Tőlük viszont - veled ellentétben - a legtöbb ember nem irigyli a jutalmat, hanem büszke rájuk. Irigykedés helyet próbálj meg te is nemzetközileg kiemelkedő teljesítmény nyújtani valamiben, akkor majd téged is honorálnak.”
 • 6. kreatív 2013. július 29. 21:31
  „Reflexió 4.-hoz:
  A rendezvény kapott 60 MFt-os támogatást, nem a sportág, nem annak megélhetési versenyzői!
  A résztvevők fejenként kb. 100 000 Ft-ot vizettek csak a szállásra, SAJÁT ZSEBBŐL ( megjegyzés : Vajda Gyuri mikor fizetett utoljára polgári munkakörben szerzett fizetéséből szállodai ellátásra?!)
  Ki a sárkányhajó szakág példaképe?? Ha nincs, miért lapátolnak tízezrek lelkesen, csont-tiszta amatőr módon??!!
  Tehetséggel, akarattal, és főleg lemondással dolgozik az a rókusiban tanító tanítónő, aki úgy tanít melyet csak nagyon kevesen tudnak produkálni!!!!
  A mértékkel, az elosztás igazságosságával meg mindig lehet majd vitatkozni, kell is, mert nagyon igazságtalan, ilyen életszínvonalon élő, ennyire szegényes, ennyire kis lélekszámú országban, mint a miénk! ERŐSEN TORZÍTOTT AZ ÉRTÉKREND!!!!

  Még egy kérdés.: A klubon belül milyen a szabadidősportra, a gyermekek sportos közösségének fenntartására szánt összeg aránya az élsportolókhoz viszonyítottan???!!”
 • 5. TUTI 2013. július 29. 19:13
  „kreativnak van igazsága. Dzsentri sportolókról van szó.
  Mond fontos alapigazságokat, bár néha egy kicsit zavaros.
  DE más is van.
  Az EDF nem akárhonnan vette a pénzt! Nem a levegőből
  harapta ki, hanem vkinek a zsebéből. Ki is kap ingyen pénzt
  az EDP-től, bocsi a legszegényebb nemzetiségiek és és... a sportolók.
  Szvl jobb, ha nem igy....ne igy egy sorban lszi... Köszi

  HAJRÁ MAGYAROK´!”
 • 4. vizisport 2013. július 29. 18:24
  „Na végre???
  A rendezvény 60 millió állami támogatást kapott! A tájékozatlanság nem hiba, de a rosszindulat az. Tele sületlenséggel a hozzászólás. Pl:
  "Megoldás: Minden létező anyagi forrást a tömegsportra, alap- és utánpótlás nevelésre!!!"
  Ha nincs élsport, minek az utánpótlását neveljük? Ha elvesszük a példaképeket, milyen motivációval kezd sportolni valaki? A sárkányhajó világbajnokság nem élsport?
  Nem az a sportteljesítmény mércéje, hogy milyen forrásból valósul meg, hanem az, hogy hosszú évek tudatos és következetes munkájával olyan teljesítmény születik, melyet csak nagyon kevesen tudnak produkálni. Tehetséggel, akarattal, lemondásokkal. Ezért csodálják oly sokan őket, az élsportolókat. Mint a művészeket, tudósokat, alkotókat. Akik szintén részesülnek állami, azaz közösségi forrásokból. A világ bármely táján.
  A mértékkel, az elosztás igazságosságával meg mindig lehet majd vitatkozni.
  Rendkívül sajnálom, hogy a szabadidősportra, a gyermekek sportos közösségének fenntartására sokat áldozó klub problámájával kapcsolatosan is csak a szokásos lemezt tudja "kreatív" feltenni. De hát "nagy Isten állatkertje ..."”
 • 3. kreatív 2013. július 29. 17:08
  „Na végre!!!

  Megoldás: Minden létező anyagi forrást a tömegsportra, alap- és utánpótlás nevelésre!!!
  A szponzorált, megélhetési sportolók ideje LEJÁRT ! Remélhetőleg mindegyiknek van becsületes polgári foglalkozása, ím itt az idő: DOLGOZZANAK!
  A kajak-kenu sport hosszútávon csak AMATŐR kategóriában képzelhető el, a NOB is, - ( nagyon helyesen)- már elkezdte nyirbálni a kereteket a végső megszüntetés előtt!
  A szakosztály vezetőség vegyen példát a sárkányhajó vb-ről!!! Csodálatos volt ! Közfinanszírozás nélkül, kiegyensúlyozott, boldog, egészséges embereket láttunk, akik élvezetes csatákban, nézőcsalogató módon, magukat önfinanszírozva emlékezetes napokat töltöttek Szegeden !!! Erre lenne szükség !!! Ugye milyen kontrasztos a kép, a dolce vita-t élő, közpénzfaló, olimpiai pontokban gondolkodó, effektív munkát kerülő magyar élsport réteghez képest!!!!
  Hát erről beszélek, írok!! Értsétek már meg!!!!”
 • 2. laca74 2013. július 28. 21:54
  „Kevesebb pénzt a kézilabdának,ilyen egyszerű.”
 • 1. Tshabalala 2013. július 28. 18:56
  „Janics Natasa és a rezsicsokkentes! Persze kormányunk kiemelten támogat, ha Felcsúti vizisport egylet lenne a nevük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz gól Vásárhelyen és Bordányban

Három héttel a bajnoki rajt előtt egyre jobban formálódnak a megyei labdarúgócsapatok keretei. Edzőmeccsek, eredmények. Tovább olvasom