Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tabán, a KÉSZ-bázis

Sorozatunkban Csongrád megyei utánpótlásbázisokat keresünk meg és mutatunk be. Ezúttal a KÉSZ Labdarúgó Akadémia egyik alsó tagozatos csoportjához látogattunk el, akik a szegedi Tabán iskolában edzenek, fejlődnek.
Hiába alacsony a magyar futball presztízse, még mindig rengeteg gyerek választja ezt a sportágat. A KÉSZ Labdarúgó Akadémia jelenleg nagyjából hatszáz fiatallal foglalkozik.

– Mielőtt jobban belemennénk, érdemes pontosan megfogalmazni, az elmúlt hat évben a szegedi utánpótlás térképére felkerült két klub hogyan viszonyul egymáshoz. A KÉSZ Labdarúgó Akadémia a tömegesítésért, a KÉSZ LA és a SZEAC, azaz Szentkorona Akadémiai Club közösen a kiválasztásért, a SZEAC önmagában pedig a tehetséggondozásért felel. Mi kezdeményezünk, és az intézményekben helyben az órarendi keretek között, vagy a szabadidősávban tartunk foglalkozásokat a tömegesítés jegyében. Így jelen vagyunk tizenegy iskolában, húsz óvodában és két középfokú intézményben is. Az iskolákban meghatározott, heti két foglalkozást tartunk, majd a tehetségeket továbbirányítjuk a SZEAC-ba, ahol további heti három edzés szerepel, plusz a versenyeztetés. Az iskolákban házi bajnokságokat szervezünk, ezeken keresztül válogatjuk ki a tehetségeket. Fontos az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú képzés, a gyerekek figyelmének lekötése, a sikerélmény, a szórakoztatás – vélte ifjabb Dlusztus Imre (26), aki edzőként majdnem a kezdetektől benne van a rendszerben.

Tabán, a KÉSZ-bázis. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A KÉSZ LA egyik decentruma a szegedi Tabán iskola.
– Nincs saját otthonunk, itt viszont megépíthettünk egy harmincszor negyven méteres kispályát, és csak az itt tanuló gyerekek edzhetnek füvesen, a többiek általában teremben mozognak. A Tabánban ötvenkét, alsó tagozatos gyerekkel foglalkozom, de tervezzük, hogy jövőre már feljebb lépünk, és az ötödikesekkel folytatjuk az elkezdett munkát. Igen sok tehetséges fiatal kerül ki ebből a suliból, kiváló az „alapanyag", de hogy ez miért van, nem tudom. A jelenlegi másodikosok rendkívül tehetségesek, onnan hat srácot tudtam továbbküldeni a SZEAC-ba, immár a versenyszférába, ahol már nemzetközi meccseken is részt vehetnek, köszönhetően az Interligának. Akik maradnak, azokkal is igyekszünk diákolimpiákra, vagy a Bozsik-program tornáira eljárni – vélte a szakember.

Tabán, a KÉSZ-bázis. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Ifjabb Dlusztus Imre – lapunk korábbi főszerkesztőjének fia – pályafutásában két fontos állomás szerepelt. – Tizenhat évesen az NB II-es Szegedben kaptam szerepet, utána a Videoton U19-es és junior együttese következett, ám megsérültem. Két műtétem volt, és saját elhatározásból felhagytam a profi futballal. Elvégeztem az SZTE szociológia szakát, UEFA B licences edzői végzettségem van, jelenleg a Tápé megyei I. osztályú csapatában szerepelek. Hatéves korom óta a futballban élek, a Tisza Volánban nevelkedtem, így talán átlátom és értem, mi kell ahhoz, hogy valaki tényleg profi labdarúgó legyen. Öcsém, András ráadásul Pápán játszik, általa is sokat tanulok a szakmából – mondta végül ifjabb Dlusztus Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazták az utánpótláskorú úszókat

A hódmezővásárhelyi Kökénydombi Csárdában tartotta a Csongrád Megyei Úszó Szövetség ünnepi… Tovább olvasom