Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Talmácsi 150-nel hatalmasat bukott

MotoGP - Nem sikerült befejeznie a versenyt Talmácsi Gábornak. A magyar világbajnok a MotoGP újabb futamában a harmadik körben nagyot bukott.
Kevesen értenek annyira a rendezvényszervezéshez, mint az amerikaiak. Természetesen ők is hibáznak, de villámgyorsan kijavítják, és nem követik el többé. Az egyik reggelen nehéz volt a bejutás a hegyes-völgyes bejárattal rendelkező Laguna Seca-i versenypályára. Ennek az volt az oka, hogy csak egy sáv volt járható, és az egyik biztonsági ember túl komolyan vette az ellenőrzést. Másnap ugyanebben az időben már zökkenőmentes volt a haladás, mert a szervezők átvariálták a beléptetést, és ettől zavartalan lett minden.

Ünnep az USA-ban

Néhány helyszínen jótékonysági árveréseket rendeznek a „Riders for health" összefogás támogatására. Tavaly egy ilyenen kelt el majdnem négyszázezer forintnyi angol fontért Talmácsi Gábor egyik bőrruhája. Most Laguna Secában egy Talma aláírásával ellátott póló és motoroskesztyű százötvenezer forintot érő dollárért került egy lelkes gyűjtő birtokába. A csupán harmadik MotoGP-futamán részt vevő magyar versenyzőt kitörő örömmel fogadta a helyi publikum, és rengetegen kértek autogramot tőle.

Talmácsi (elöl) hiába előzött, végül bukott. Fotó: DM/DV
Talmácsi (elöl) hiába előzött, végül bukott.
Fotó: DM/DV

Július negyedike az egyik legnagyobb ünnep az Egyesült Államokban, ez a függetlenség napja. Talán ezért is volt, hogy ezen a hétvégén sokan kilátogattak a Laguna Seca-i versenypályára. A környező városok viszont elnéptelenedtek. Az amerikaiak ilyenkor ugyanis vagy a nagyvárosokban ünnepelnek, vagy a tengerpartokat, üdülőket veszik célba.

A szombati fárasztó időmérő edzést követően Talmácsi Gábor csak egy vacsorára szeretett volna beülni egy étterembe, de nem talált nyitva tartó vendéglátóegységet.

A jószívű vendéglátós

Amikor odasétált, hogy megnézze, nyitva van-e az egyik étterem, bentről a pont ott lévő tulajdonos kijött, és beengedte az éhes motorost. A tulaj elmondta, hogy látta Talmát a pályán, szurkolt neki, és szívesen készítene számára vacsorát. Gábor szívesen vette az invitálást, és igazi amerikai sülttel csillapította éhségét.

Szomorúság

– Csalódott vagyok, hogy nem sikerült befejeznem a versenyt, főleg úgy, hogy a motor jobb volt, mint a reggeli edzésen. Az egyik kanyarban minden előzmény nélkül egyszer csak hirtelen elment az eleje, esélyem sem volt, hogy kivédjem az esést. Szerettem volna pontot szerezni, de most nem sikerült, ez tovább motivál a következő versenyekre. Jó irányban vagyunk a beállításokkal, hamarosan eredménye is lesz ennek – mondta Talmácsi Gábor szomorúan a boxban, amíg a többiek még javában versenyeztek.

A MotoGP-versenyzők számára külön parkolót alakítottak ki a szervezők, így az egyik napon, amikor Talma távozni készült a pályáról, látta, hogy egy gyönyörű piros amerikai autócsoda parkol az ő bérkocsija mellett. Amikor körbenézte a bivalyerős négykerekűt, a szélvédőn meglátta a pilóták számára névre szóló belépőkártyát, amelyen Valentino Rossi neve állt. Talma nevetve mondta menedzserének, Stefanónak, hogy kicsit sajnálja azt, aki a nyolcszoros világbajnok mellé ül majd az anyósülésre, mert a kanyargós utakon „Vale" biztos nem kíméli majd a Dodge-ot.

Elszállt a motor

A verseny napján Talmácsi Gábor már korán reggel a Laguna Seca-i versenypályára ment, hogy elkerülje a közlekedési dugót. Jó hangulatban készült a bemelegítő edzésre, ahol több változtatást is kipróbált a motorján. A magyar versenyző egy tizeddel maradt el eddigi legjobb körétől a warm up húsz perce alatt, 1:24.271-et száguldott.

A magyar motoros a tizenhetedik rajthelyről vághatott neki a harminckét körös versenynek. Talma remekül rajtolt, a jó indulással rögtön két hellyel előrébb került. Ezt a pozícióját tartani is tudta a Scot csapat versenyzője, majd a harmadik körben elesett. Gábor motorjának eleje elment a kanyarban, a motoros pedig nem tudta a csúszást megakadályozni, így a sóderágyban végezte a versenyt. Körülbelül 150 kilométer/órás sebességnél esett a magyar világbajnok. Szerencsére jól van, a védőfelszerelések megóvták a komolyabb sérülésektől. Csak tizenkét pilótának sikerült befejeznie a nagydíjat, amelyet Pedrosa nyert, megelőzve Rossit és Lorenzót. A világbajnokságot Rossi vezeti 151 ponttal, az őt üldöző Lorenzónak 142, Stonernek 135 pontja van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővári távolodik a Picktől

Kézilabda - Kővári Árpád neve összeforrt a szegedi kézilabdával. Nélküle nem tartana ott a… Tovább olvasom