Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tanulni és futballozni

A szegedi származású labdarúgó, az USA-ban egyetemista Militár Iván (23) bő egy hónapot tölthetett itthon, és ezalatt edzett a SZEOL-nál és Békéscsabán is, ám az első számú célja az amerikai Major League Soccer, előtte pedig a draft.
Tanulás és futball. Miért ne lehetne együtt minőségi szinten csinálni? A szegedi származású Militár Iván az élő példája annak, hogy a kettő megfér egymás mellett.

– Sportmenedzser és pszichológia szakon egy évvel ezelőtt lediplomáztam, elvégeztem az utóbbi esztendőben a mesterképzést is, majd most még öt tantárgyat veszek fel a felsőfokú vezetői szakirányon. Az Old Dominion Universitynél letelt az a négy év, amelyet mint egyetemista futballozhattam. Öt évvel ezelőtt mentem ki az Egyesült Államokba, de mivel egy évet kihagytam sérülés miatt, így lehettem az utóbbi időszakban is az iskola labdarúgója. A saját bajnokságomban a nyolcadik legjobb játékos lettem, benne voltam az ötven legjobb futballista és a legjobb támadó középpályások között, azaz jól sikerült a szezon. Azt látom, hogy lehet tanulni és futballozni is minőségi szinten, legalábbis az amerikai példa ezt mutatja, és követendő. A legjobb amerikai utánpótlás labdarúgókat ösztönzik a továbbtanulásra, és az egyetem mellett is lehet napi kettőt edzeni. Csak valahogy itthon is el kellene magyarázni ezt a fiataloknak – mesélt Militár.
 
 A szegedi Militár Iván szeretne bekerülni az MLS-be.
A szegedi Militár Iván szeretne bekerülni az MLS-be.


A játékos ma utazik vissza az USA-ba.

– Bár voltam két napot Békéscsabán, az NB I-es együttesnél, és nagy megtiszteltetés volt Vaskóval, a szegedi Laczkóval vagy Poleksziccsel egy öltözőben készülni, valamint edzettem a SZEOL-lal is, de nekem most az amerikai bajnokság az első. Az MLS csapatainak draftjára 81 játékost választottak ki, akik között én is ott vagyok. Az első és a második körben főleg a legjobb hazai egyetemistákat hívhatják meg a klubok, majd a harmadik és a negyedik körben van esély nekem, azaz egy európainak is odakerülni. Ha nem leszek a kiválasztottak között, akkor sincs gond, mert meghívhat egy klub az edzőtáborába, és ha még ez sem sikerülne, akkor meg jöhet az európai lehetőség egy angliai menedzserirodán keresztül. Két és fél éve van egy amerikai barátnőm, és ugyan sokszor szóba került az állampolgárság kérdése, de nem kapkodok, bár könnyebb lenne az első két körbe bekerülni. A draft megelőlegezett bizalom – mondta Militár.

A labdarúgó ritkán jutott haza, így most értékelte a hosszabb szegedi időszakot.

– Egy bő hónapot töltöttem otthon, ilyen régen volt. Lokálpatrióta vagyok, mindenről tudok, ami Szegeden és a labdarúgásban történik. Szurkolok a SZEOL-nak, hogy feljusson, és akkor a Szeged 2011 csapata mellett lenne egy másik NB II-es együttes is a városban – na, ez érdekes lehetne... – vélte végül Militár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ,,lógatás" volt a kedvenc

A ,,lógatás
A vásárhelyi Neményi Béla (69) a város atlétikájának ikonikus alakja, de focizott, kézilabdázott és vívott is versenyszerűen. Fiatalon eldöntötte, testnevelő lesz belőle. Tovább olvasom