Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Teke: Kiss negyedszer a legjobb

Teke: Kiss negyedszer a legjobb
A 14. BB Mentor-kupa nemzetközi A kategóriás pénzdíjas férfi egyéni teke világranglistaversenyt idén a Szegedi TE hatszoros világbajnoka, Kiss Norbert nyerte az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, aki már negyedszer volt a legjobb a viadal történetében. Az eseményre 175-en neveztek öt országból.
Meccskomment
Kiss Norbert, a tornagyőztes szegedi játékos


– Hosszú menetelés volt. A selejtezőben biztosra mentem, és ugyan a 700 fát szerettem volna elérni, de több tanulsággal is szolgált az akkori játék. Ezt a tapasztalatot a selejtező végén és a legjobb 16 között fel tudtam használni. Kellett ehhez Márton Jani csapattársam segítsége, ami az idő miatt sokat jelentett. A kieséses szakaszban jó helyre kerültem, hiszen nem kellett sokat várnom a két párharc között. Míg más dobott, majd sokat várt, addig nekem az első ellenfél után alig fél órát kellett csak pihennem, onnantól kezdve pedig szinte folyamatosan pályán voltam. Szerettem volna a negyedik sikert elérők között az első lenni, ez sikerült, de nem gondoltam volna arra, hogy összejön. Pont jókor estek ki azok az emberek, akikkel összekerülhettem volna. A két legnagyobb ellenfelem a győri Kakuk Levente és a Podbrezova játékosa, Zavarkó Vilmos lett volna.
Megint megtelt az újszegedi teke- és bowlingcentrum, megint színvonalas meccseket láthattak a szurkolók, és a torna történetében negyedszer győzött a szegedi Kiss Norbert – ő az első, aki elérte ezt a számot.

Meglepetés
Kiss Tamás címvédőként érkezett az eseményre. Az olasz KK Neumarkt csapatának légiósa az aktuális világcsúcstartó, így mindenki minimum a legjobb 16 közé várta őt. Ám nem így történt: az ötnapos selejtező – összesen 175-en neveztek az eseményre négy országból, így Ausztriából, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából és Magyarországról jöttek a Quadratech Kft. átlal felajánlott kupákért – legvégén, az utolsó sorban dobott, és végül a 612 fája a 22. helyre volt elég. Azt már napokkal a végkifejlet előtt határozottan állította Karsai Ferenc, a viadal főszervezője, hogy nagyjából 630 fa szükséges a nyolcaddöntőbe jutáshoz. Ez szinte tökéletesen be is jött, hiszen a selejtező másik, pozitív meglepetése, a nyíregyházi Mogyorósi Péter 624 fával slisszant be a 16 közé.

Elöl a legjobbak
A sport nagy igazsága teljesült: a legjobb játékosok ott voltak a végelszámolásnál. A selejtező első három helyezettje bejutott az elődöntőbe, az egyedüli kivételnek Zavarkó Vilmos (Podbrezova), Kiss Norbert és Bárány Csongor (KK Beograd) mellett a Podbrezova szerbje, Daniel Tepsa számított, aki a 13. helyről vágott neki a tegnapi küzdelmeknek. Legyőzte a nyolcaddöntőben honfitársát, a szegedi Igor Kovacicsot, a negyeddöntőben a szintén szegedi Budai Ádámot – ha a második szett végén, az utolsó dobásnál utóbbi egy ötöst dob, 2:0-ra legyőzi Tepsát, ám csak hármast ért el, egyenlő lett a szettek aránya, a háromdobásos szétlövést pedig Tepsa bírta jobban –, az elődöntőben pedig az egyik esélyest, Zavarkót.
 
 A legjobb négy. Bárány Csongor (balról), Zavarkó Vilmos, Daneil Tepsa és Kiss Norbert. Fotók: Frank Yvette
A legjobb négy. Bárány Csongor (balról), Zavarkó Vilmos, Daneil Tepsa és Kiss Norbert. Fotók: Frank Yvette


Legek
Néhány érdekesség az eseményről a számok nyelvén is: a 175 nevező játékos összesen 206 alkalommal lépett pályára – a szabályok megengedik, hogy egy tekés a nevezési díj befizetési mellett annyiszor dob, ahányszor csak akar, illetve ahogy a program megengedi. A nyolcaddöntő szakasz legjobb 30 vegyes szettjét (15 teli plusz 15 tarolás) a szerbiai Bárány Csongor produkálta, aki az újszegedi teke- és bowlingcentrum négyes pályáján 201 fát ért el. A Fodor József vezette szegedi vezérszurkolók a Csak a kilenc számít! szlogen szellemiségét követve különdíjat ajánlottak fel annak a játékosnak, aki egymás után öt kilencest ér el. Erre csak a szegedi Kiss Norbert volt képes az egész versenyen.
Jegyzőkönyvek

14. BB Mentor-kupa nemzetközi A kategóriás pénzdíjas férfi egyéni teke világranglista-verseny, a selejtező végeredménye: 1. Zavarkó Vilmos (Podbrezova, szerbiai) 692, 2. Kiss Norbert (Szegedi TE) 675, 3. Bárány Csongor (KK Beograd) 660, 4. Igor Kovacic (Szegedi TE, szerbiai) 658, 5. Budai Ádám (Szegedi TE) 645, 6. Tomas Pasiak (Podbrezova) 641 (tarolás: 245), 7. Karsai László (Szegedi TE) 641 (239), 8. Kakuk Levente (Győr) 640, 9. Vörös Milán (Répcelak) 637, 10. Bystrik Vadovic (Podbrezova) 634, 11. Szél Tibor (Szegedi TE) 632, 12. Márton János (Szegedi TE) 630, 13. Daniel Tepsa (Podbrezova) 629, 14. Zapletán Zsombor (Podbrezova) 626, 15. Rudolf Balázs (Répcelak) 624 (238), 16. Mogyorósi Péter (Nyíregyháza) 624 (205) fával.
Nyolcaddöntők: Zavarkó V.–Mogyorósi P. 2:0, Kiss N.–Rudolf B. 2:0, Bárány Cs.–Zapletán Zs. 2:0, D. Tepsa–I. Kovacic 2:0, Kakuk L.–Vörös M. 1:1, 22:21, Karsai L.–B. Vadovic 2:0, T. Pasiak–Szél T. 2:0, Budai Á.–Márton J. 2:0. Negyeddöntők: D. Tepsa–Budai Á. 1:1, 23:21, Bárány Cs.–T. Pasiak 1:1, 19:18, Zavarkó V.–Kakuk 1:1, 20:15, Kiss N.–Karsai L. 2:0. Elődöntők: Kiss N.–Bárány Cs. 2:0, D. Tepsa–Zavarkó V. 1:1, 21:17. Döntő: Kiss N.–D. Tepsa 1:1, 23:20.
Különdíjak, a legidősebb játékos: Miszori József (Chinoin), a legjobb amatőr játékos: Busa Endre (EDF DÉMÁSZ, 603 fa), a legjobb szegedi: Kiss Norbert (Szegedi TE).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is főszerepben a szabadidősport

Idén is főszerepben a szabadidősport
Tavaly is sok-sok amatőr sportolót mozgatott meg a Szegedi Sport és Fürdők Kft. Idén is rengeteg programmal várják a mozogni vágyókat. Tovább olvasom