Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Tele a szekrény, de kinek?

A zákányszéki labdarúgás nem éppen szép napjait éli: 18 és fél éve még bajnok volt a csapat a megyeegyben, jelenleg a megyehárom egyik sereghajtója. Az okok generációs és mentális problémákat feszegetnek.
1997. június 22., megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság, végeredmény: 1. Zákányszék (34 meccs, 21 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség, gólkülönbség: 72–32) 68 ponttal.

2016. január 7., megyei III. osztályú labdarúgó-bajnokság, Homokháti csoport, az állás az őszi szezon után: 16. Zákányszék (15 meccs, 0 győzelem, 1 döntetlen, 14 vereség, 15–62) –2 pont.

Az időtávolság nagy, és talán a kontraszt is. Mert ugyan van ennél lentebb is, például a megyenégy, de Zákányszék futballja nagyon messze került a 18 és fél esztendővel ezelőtti sikertől. Hogy mi az ok? Ennek jártunk utána a jelenlegi elnök, Borbás István segítségével.

– Nekünk, az 50, 60 éveseknek nem volt más, mint a futball, de talán ez igaz az 1997-es bajnokcsapat tagjaira is. Most viszont olyan szórakozást választanak maguknak a fiatalok, amely nem izzaszt, nem kell benne megszakadni: ilyen a számítógépezés. Van kivétel, de ez csak két-három gyerek, ebből pedig nincs serdülő vagy ifjúsági csapatunk. A Bozsik-programban megvan a négy korosztály, viszont az általános iskola nyolcadik osztálya után ki erre, ki arra megy. Nagyon jó korosztály volt az 1998-as, de abból több gyereket – így Dani Petit, Sávai Bencét – elvittek tőlünk. Aki tehetséges, annak pillanatok kérdése, és már itt sincs – mondta az elnök.
 
 Labdarúgók, sorakozó! Zákányszéken nincs merítési lehetőség a fiatalok között. Fotó: Tóth Zsolt
Labdarúgók, sorakozó! Zákányszéken nincs merítési lehetőség a fiatalok között. Fotó: Tóth Zsolt


Borbás elmondta, a lehetőségek akár még az NB-s szinttel is vetekedhetnek.

– Három szekrény van tele szereléssel, alumínium hordozható kapuink vannak, a taóból mindent megpróbálunk kihozni, csak nincs, aki ezeket használja. Kevés a gyerek, nincs merítés. A jelenlegi keretben 9 helyi igazolású játékos van, de mindig akad, aki éppen beteg vagy nem ér rá. Ebbe a hibába estünk bele, amikor nem tudtunk kiállni, ezért is vontak le tőlünk három bajnoki pontot. Olyan meccs nem volt kettő sem egymás után, amikor ugyanaz lett volna a kezdő – mesélt Borbás.

A klubot az önkormányzat nagyjából 700-800 ezer forinttal támogatja, ezenkívül fenntartja az infrastruktúrát, fizeti az öltöző rezsijét, és kisbuszt is biztosít az utazásokhoz, ha kell.

– Ahogy most, úgy az említett bajnoki cím alkalmával sem volt sok nézőnk, ez tehát nem volt sikerfüggő. Egy-egy szomszédvári rangadó alatt több vendégszurkoló jött a községbe, mint hazai. Akkor azonban akadt egy-két olyan elszánt, jó kapcsolatokkal rendelkező ember, aki segített, illetve segítséget hívott. Valahogy a vállalkozók nem látják a fantáziát a helyi futballban. A zákányszéki dolgos, szorgalmas nép, aki szombaton és vasárnap is teszi a dolgát. Tősgyökeres zákányszéki vagyok, célom, hogy ne tűnjön el a futball a községből. Ha megyehármas szinten, akkor ott. Irigy vagyok a ruzsaiakra: ott van egy egységes, nagyjából azonos életkorú mag, amely hozza az eredményt. Bordányban pedig két csapatot is ki tudnak állítani. Szégyen, amit a tabellán látok, de most ezt adta az élet. Remélem, nem az utolsó helyen végzünk, mert ez a csapat többre képes – jegyezte meg végül Borbás.
Vélemények a helyzetről

A zákányszéki futballt jól ismerő két ember véleményét kértük ki a csapattal, illetve annak múltjával kapcsolatban.
– Annak idején Kazi Miklós összefogta a hátteret, és kihajtott minden létező lehetőséget az együttesnek. Most Borbás István próbálkozik mindezzel, de azt látom én is nap mint nap a gyógyszertárban, hogy kevés a gyerek, ebből kevés a fiú, akik közül sem mindegyik akar futballozni – mondta Kovács Zoltán (40), az 1997-ben a megyei I. osztályban bajnok csapat kapitánya, aki a zákányszéki családi vállalkozásban résztulajdonos.
– A helyzet egyértelmű: a zákányszéki gyerekeknek nincs hol futballozni, nincs olyan egyesület, amely az általános iskola után foglalkozna velük. Domaszék jó példa, ahol néhány éve teljesen új alapokra helyezték a működést, de Mórahalom is az, bár utóbbinál azért mások a lehetőségek. Zákányszéknek Domaszéket és Bordányt kellene példának vennie – vélte Börcsök Zoltán, a helyi újság főszerkesztője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi AK: domaszéki siker

A Szegedi AK győzelmével ért véget az Újév-Szkíta-

sport-kupa kispályás labdarúgótorna első szakasza. Tovább olvasom