Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Terítéken a Tisza Volán SC utánpótlása

Csongrád megye legnagyobb létszámmal működő utánpótlás- labdarúgócentruma a szegedi Tisza Volán SC. Tizennyolc évvel ezelőtt a Szalai István által létrehozott Focisuliból egy esztendő elteltével Tisza Volán SC lett. A kezdeményezés mostanra annyira kibővült, hogy az NB III-as felnőttcsapat mellett 11 korosztályban 294 gyermek rúgja a labdát a klub berkein belül.
Ha valaki veszi a fáradságot, és délutánonként ellátogat a Felső Tisza-parti stadionba, az újszegedi Kisstadionba, valamint a Topolya sori Tanárképző-pályára, ott azt láthatja, hogy rengeteg gyerek rúgja a labdát. Ők az országos viszonylatban is jegyzett Tisza Volán SC ifjú tehetségei.

– Szakosztályunk 11 korosztályt működtet – közölte Halkó Pál szakosztályvezető. – A legkisebbek a 2004-ben születettek, nekik Molnár Tiborné, Csacsa néni az edzőjük. A 2003-asokat Dóra János, a 2002-eseket Lóczi Péter, a 2001-eseket és az 1998-asokat Lednitzky András, a 2000-eseket Kovács Péter, az 1999-eseket Vágó Mihály, az 1997-eseket Herczeg Gábor, az 1996-osokat Protity Sándor, az 1994–
1995-ösöket Bóka Ferenc, az 1991–1992–1993-asokat pedig Hüvös Gábor edzi. Az eredmények ebben a bajnokságban egyelőre picit gyengébbek, mint a korábbiak, de azért akadnak kivételek, mint például az 1999-esek, akik az 1. helyen állnak. A visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy sok játékos klubot váltott.

A sportvezető az eligazolásoknak csak egy részével ért egyet.

A jövő ígéretei. A Tisza Volán SC labdarúgó-szakosztályának utánpótlásából élvonalbeli futballisták is nevelkedhetnek.  Fotó: Schmidt Andrea
A jövő ígéretei. A Tisza Volán SC labdarúgó-szakosztályának utánpótlásából élvonalbeli futballisták is nevelkedhetnek.
Fotó: Schmidt Andrea

– Azokkal semmi bajom, akik tehetségesek, és a nálunk jobb körülményeket biztosító akadémiákba igazolnak. Belőlük lehetnek élvonalbeli, talán még válogatott labdarúgók is, rájuk mindig is büszkék leszünk. Azt viszont fenntartással fogadom, amikor a szaporodó akadémiák olyanokat csábítanak el, akik erre még nem érettek, ezek a srácok sokszor bizony parkolópályára kerülnek, a tanulmányi eredményük jelentősen romlik. És említhetném azt is, amikor a szülői hiúság hajtja el a gyereket, amivel csak az a bajom, hogy lényegesen korábban, mint kellene... A megtartó erő egyik pillére lehetne, ha lenne a városnak magasabb osztályban szereplő felnőttcsapata, ha tudnánk infrastrukturálisan fejlődni, és a játékosok jobb egyéni menedzselésére is szükség volna.

Egy ilyen nagy létszámú klub fenntartásához, a gyerekek fejlődését szolgáló versenyeztetéséhez nem kevés pénzre van szükség. Ahogy máshol, a Tisza Volán SC-nél sem dúskálnak az anyagiakban.

– A zavartalan működéshez éves szinten minimálisan 26 millió forintra van szükségünk – avatott be a részletekbe Halkó. – Ehhez az önkormányzattól mindössze 2,2 milliót kapunk, a többit játékoseladásból, tagdíjakból, alapítványi bevételekből, szakszövetségi támogatásokból, vállalati, céges szponzorációból tesszük mellé, illetve a Tisza Volán Zrt. mint névadó szponzor segít sokat, és a megyei önkormányzattól is kapunk pénzt. Így aztán, ha szűkösen, de valahogy megvagyunk – de tény, tudnánk sokkal könnyebben is boldogulni.

Húszan az élvonalban

A Tisza Volán SC-ből ez idáig 20-an jutottak el az NB I-ig: Kurucsai András, Csúri Csaba, Tandari Tamás, Hrepka Ádám, Retek Flórián, Völgyi Dániel, Bali Péter, Dlusztus András, Gahwagi Nebil, Laczkó Zsolt, Búrány Zoltán, Köteles László, Szabics Imre, Szélpál Tamás, Dénes Zsolt, Makra Zsolt, Kecskés Tamás, Popovics Bertold, Vida Gergely, Vágó Fanny. Szintén a klub dicsőséglistájára kívánkozik, hogy eddig 34-en szerepeltek a korosztályos válogatottakban, és arra is büszkék lehetnek, hogy a maiak közül már Olaszországban rúgja a labdát Szabó Zoltán, Kecskés Ákos és Forgács Dávid.

Olvasóink írták

  • 1. fxtrader 2010. október 18. 17:00
    „A jövő reménysége Nagy ZSombor... nézzék egyszer meg...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devecserért játszanak az FK jótékonysági tornáján

Holnap az újszegedi sportcsarnokban négycsapatos jótékonysági kispályás labdarúgótornát rendeznek a… Tovább olvasom