Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Tisza Squash SE: marad az alsóház

Előbb a világsztárok ellen bemelegített, majd a legjobb nyolc közé jutáért „körömrágós" meccset játszott a szegedi Alp-Favill Tisza Squash SE férfi fallabdacsapata a riccionei BL-döntőben. Nem sikerült a bravúr, így holnap a csoport harmadik helyéért lépnek pályára.

Fallabda Bajnokok Ligája, döntő. Olaszország, Riccione - tartson velünk szombatig, és figyelje az Alp-Favill Tisza Squash SE-ről szóló híreinket útinaplónkban.

Szerda,
19.25:
így áll a csoport egy nap után. Egyelőre ennyit írásban Riccionéból, a galéria azonban még frissül ma. Holnap friss hírekkel és fotókkal jelentkezünk.19.22:  - Mindenki tudta, hogy ezen az egy meccsen, az osztrákok elleni találkozón múlik a sorsunk. Ha ez meg lett volna, holnap a Vaduz ellen a papírforma szerint sikerült volna kiharcolni a nyolc közé jutást. Az sem volt meglepetés, hogy Dani meccse döntött, és hogy őszinte legyek, nem erre számítottunk, hiszen Schubert helyett egy másik srácot vártunk ellenfélül. Kicsin múlott, nagyon sajnáljuk, de csináljuk tovább - nem mindegy, hogy kilencedikek vagy tizenhetedikek leszünk-e - mondta Vas Máte honlapunknak.

19.16: fallabdafüggőknek kötelező: a centerpálya történéseit itt lehet élőben követni.

Élő közvetítés.


18.47: hullámvasút. Ez a legjobb szó erre a meccsre. Kiss 0-2-ről ki tudott egyenlíteni, és ezt olyan magabiztosan tette (2-11, 6-11), hogy az egyenlő szettállás a szegedieknek kedvezett volna összesítésben, azaz mindegy mennyire, de az utolsó játszmát meg kellett nyernie. A mindössze 18 éves fallabdás azonban ebben 1-0-s vezetésnél leblokkolt, és 11-1-re kikapott, így a csapat is elbukott. Holnap a Vaduz ellen a csoport harmadik helye a tét, majd pénteken és szombaton az alsóházban, a 9-17. helyért küzd majd a csapat.

NV-Squash Union (osztrák)-Alp-Favill Tisza Squash SE 3-1
Férfi fallabda Bajnokok Ligája, C csoport, 2. forduló.
Párok:
Stefan Leifels-Hoffmann Péter 3:1 (11-5, 11-6, 7-11, 13-11)
Jakob Dirnberger-Sebők Benedek 3:1 (12-10, 11-8, 8-11, 12-10)
Lukas Gnauer-Vas Máté 0:3 (7-11, 8-11, 4-11)
Johannes Schubert-Kiss Dániel 3:2 (11-9, 17-15, 2-11, 6-11, 11-1)

18.25: Vas Máté simán, 3-0-ra nyert, így Kiss Dánielen múlik a meccs. Ő jelenleg 0-2-es hátrányban van, ha fordítani tud, amelyre van esély (a mássdoik szettet, amely elméletben 11 pontig tartana, 17-15-re bukta el), meglehet a szegedi győzelem.

NV-Squash Union (osztrák)-Alp-Favill Tisza Squash SE 2-1
Férfi fallabda Bajnokok Ligája, C csoport, 2. forduló.
Párok:
Stefan Leifels-Hoffmann Péter 3:1 (11-5, 11-6, 7-11, 13-11)
Jakob Dirnberger-Sebők Benedek 3:1 (12-10, 11-8, 8-11, 12-10)
Lukas Gnauer-Vas Máté 0:3 (7-11, 8-11, 4-11)
Johannes Schubert-Kiss Dániel

17.42: nincsenek jó híreink: Hoffmann Péter és Sebők Benedek is 3-1-re kapott ki az 2. fordulós meccsén. A forgatókönyv mindkét esetben ugyanaz volt, az idegesen kezdő szegedi srácok 2-0-s hátrányba kerültek (Sebők Benedek szettlabdát hagyott kihasználatlanul), ahonnan még szépítettek, ám a negyedik szettet "túlórában" elbukták. Mindez azt jelenti, hogy a most bemutatkozó Kiss Dánielnek és Vas Máténak 6-1-es összesítéssel kellene megnyernie a hátra lévő két meccset ahhoz, hogy maradjon esély a nyolc közé jutásra.

NV-Squash Union (osztrák)-Alp-Favill Tisza Squash SE 2-0
Férfi fallabda Bajnokok Ligája, C csoport, 2. forduló.
Párok:
Stefan Leifels-Hoffmann Péter 3:1 (11-5, 11-6, 7-11, 13-11)
Jakob Dirnberger-Sebők Benedek 3:1 (12-10, 11-8, 8-11, 12-10)
Lukas Gnauer-Vas Máté
Johannes Schubert-Kiss Dániel

16.32: kicsit csúszik a program, de mindjárt kezdünk. A párosítás: Stefan Leifels-Hoffmann Péter, Jakob Dirnberger-Sebők Benedek, Lukas Gnauer-Vas Máté, Johannes Schubert-Kiss Dániel.

16.14: - Nem játszottunk teljes erőből, muszáj volt tartalékolni, az osztrákok elleni a fontosabb meccs - mondta nap közben Vas Máté. - Nagyon erős a mezőny, több meccsbe is belenéztünk, gyakorlatilag nincs gyenge csapat. Kiváncsi vagyok, mire leszünk képesek - tette hozzá Hoffmann Péter. Hamarosan kezdődik a szegediek második csoportmeccse. Az osztrák NV-Squash Union az első fordulóban szoros találkozón legyőzte a liechtensteini Squash Rackets Club Vaduzt, így egy Tisza SE-siker hatalmas előnyhöz juttatná a fiúkat. Hajrá!

15.20: egy kis háttérsztori: a német Worms csapatban szerepel az ausztrál David Palmer is, ám a kétszeres világbajnok fallabdás kihagyta az első meccset, vélhetően a nehezebb összecsapásokra tartogatják. Palmer már 37 esztendős, csaknem két évtizede van a világ élvonalában. Vas Mártontól megtudtuk, hogy kisgyermek korukban, amikor még nem lehetett ilyen videókhoz jutni az internet segítségével, volt olyan karácsony, amikor Palmer egyik meccsének felvételét rendelték meg, ezt hozta nekik szenteste a Jézuska. Most meg itt ülnek egymás mellett a centerpálya lelátóján. Palmerrel itt ismerkedhet meg.

14.10: frissült a galériánk!

Sebők Benedek és az Európa-bajnok.

13.27: érdekesség, hogy a meccsek alatt végig drukkolt a szegedi együttesnek a nők között szereplő Go Ahead Squash Club SE, köztük a szegedi származású Szombati Edina is.

13.17: megvolt a debütálás, az Alp-Favill Tisza Squash SE lejátszotta első meccsét a BL-ben. A német bajnok ellen nem tudott szettet nyerni a csapat, ám nem is ez a meccs a fontos, hanem a 16.20-ra kiírt osztrákok elleni összecsapás.

Black&White RC Worms (német)-Alp-Favill Tisza Squash SE 4-0
Férfi fallabda Bajnokok Ligája, C csoport, 1. forduló.
Párok:
Nick Matthew-Hoffmann Péter 3:0 (11-3, 11-1, 11-1)
Davide Bianchetti-Sebők Benedek 3:0 (11-6, 11-3, 11-5)
Tim Weber-Vas Máté 3:0 (11-4, 11-1, 11-5)
Carlsten Schoor-Vas Márton 3:0 (11-3, 11-1, 11-5)

12.57: jönnek a Vas testvérek, Máté Tim Weber, Márton Carlsten Schoor ellen játszik. Közben a Vas szülők igyekeznek mindkét pályára figyelni, ami nyilván lehetetlen, így ide oda mászkálnak a két gyermeket figyelve.

Hoffmann egyik pontja Matthew ellen.


12.52: véget ért az első két meccs, nem történt meglepetés, Sebők és Hoffmann is 3-0-ra kapott ki. Érdekesség, hogy Hoffmann 1-0-ra még vezetett az első szettben a világbajnok ellen. Most így állunk:

Black&White RC Worms (német)-Alp-Favill Tisza Squash SE 2-0
Férfi fallabda Bajnokok Ligája, C csoport, 1. forduló.
Párok:
Nick Matthew-Hoffmann Péter 3:0 (11-3, 11-1, 11-1)
Davide Bianchetti-Sebők Benedek 3:0 (11-6, 11-3, 11-5)

Hoffman vezetett a világbajnok ellen.
Hoffman vezetett a világbajnok ellen.


12.27: kis csúszás után most kezdődnek a meccsek. Hoffmann ellenfele Matthew, Sebők Benedek Davide Bianchetti ellen játszik.

12.10: üdvözlünk mindenkit a Figs National Technical Centre. Hamarosan kezdődik az első két meccs, a szegedi együttes a center- és az 1-es pályán szerepel a németek ellen. Nem sok boldogabb ember van most Hoffmann Péternél, első kiemeltként ő játszik ugyanis Nick Matthew-val, a sportág háromszoros világbajnokával. Kicsit olyan ez, mintha egy fiatal teniszező Roger Federerrel találkozna - életre szóló élmény. Matthew egyébként 2010-ben a világranglistát is vezette, róla bővebben itt olvashatnak.

A némt és a magyar bajnok.
A német és a magyar bajnok (a kép kattintással nagyítható).


08.30: jó reggelt mindenkinek! A csapat már talpon, a játékosok pakolnak az első mérkőzésre. 9 óra után reggeliznek majd, és 11 előtt érkeznek meg a verseny helyszínére. Számukra délben kezdődik meg a BL a német bajnok Black&White RC Worms, majd délután az osztrák NV-Squash Union ellen játszanak fontos meccset a továbbjutás szempontjából. Az idő egyébként Riccionében remek, főként napos, a tengerpart is gyönyörű, igaz, ez már korántsem a főszezon. A szállodában látott fotók alapján július-augusztusban több ezer ember szokott ezen a partszakaszon pihenni.

A kilátás a szállodából.
A kilátás a szállodából.


Kedd,
23.00:
szerencsésen megérkezett az Alp-Favill Tisza Squash SE Riccionéba, a fallabda Bajnokok Ligája fináléjára. Hosszú napon van túl az ötfős, szegedi fiatalokra épülő csapat. Hajnalban, 5 óra után néhány perccel találkoztak a résztvevők és kísérőik a Kenyérgyári úti Squash Club Szabadidőközpont előtt. A srácok, azaz Hoffmann Péter, Sebők Benedek, Vas Máté, Kiss Dániel és Vas Márton türelmetlenek voltak, már az indulás után, a Szeged táblát alig elhagyva kisorsolták, hogyan áll majd fel a csapat a három csoportmeccsre.

Az indulás. Ace Ventura állatira nyomoz. Fotó: Gyúrós István


Tudni kell a srácokról, hogy remek barátok, a Vas-fiúk ráadásul testvérek is, így természetesen nem volt gond a mérkőzések elosztásával. Mivel sok múlik az osztrákok és a liechtensteiniek elleni csoportmeccsen, ezeken a legerősebb kerettel, azaz a Hoffmann, Sebők, Vas Máté, Kiss négyessel vesz részt a csapat. A többi összecsapás, azaz a szinte verhetetlen német bajnok Worms elleni csoportmeccs és a helyosztók során azonban igazságosan elosztják majd a helyeket – az első sorsoláson Kiss Dani járt pórul, így ő majd a nézőtéren figyeli a csapat BL-debütálását.

Itt lesz a fiúk egyik szerdai meccse. Fotó: Gyúrós István


Az este 7 órás érkezés után az együttes egyből a verseny helyszínére, a Figs National Technical Centre-be ment. Az eligazítás előtt még volt idő bejárni a létesítményt, amely természetesen minden igényt kielégítő, és nem is volt ismeretlen a szegedi csapat 40 százaléka, azaz Hoffmann Péter és Vas Máté számára.

– Még 2007-ben voltunk itt a felnőtt Európa-bajnokságon, a szállásunk is szinte ugyanott volt, ahol most lakunk majd. Akkor 16 esztendősen dobtak be minket a mélyvízbe, most viszont nem csak a részvétel a fontos, szeretnénk továbbjutni a csoportból. Izgulok is egy kicsit – árulta el Vas Máté, aki csapatvezetőként is közreműködik.

Riccionéban is: Hajrá, Szeged!. Fotó: Gyúrós István


– Nézd, ott van Nick Matthew – mondta Kiss Dániel, a csapat Benjáminja, aki mindössze 18 évesen találkozhatott személyesen egyik kedvencével, a világbajnok angol fallabdással. Matthew éppen a szerdai ellenfelet, a Worms csapatát erősíti. A szegedi csapat egyébként 101 évnyi rutinnal gazdálkodhat majd, hiszen Peti és Máté 22, Beni 20, Marci 19, Dani 18 esztendős.

Az esti programban még egy kis meccsnézés (minden étteremben a Juventus koppenhágai BL-találkozóját adták, az 1-1-es eredménnyel nem lehettek elégedettek az olaszok) és pizzázás, majd a szállás elfoglalása szerepelt.


Korábban
Kedd hajnalban útra kelt Olaszország, közelebbről Riccione felé az Alp-Favill Tisza Squash SE magyar bajnok fallabdacsapata, amely holnap megkezdi szereplését a kontinens elitjében, a Bajnokok Ligája 17 csapatos fináléjában.

Eredetileg húsz csapattal rajtolt volna a négynapos sorozat, végül egy ötös és három négyes csoportban küzdenek majd a felek. A szegedieket a német Black&White RC Worms, az osztrák NV-Squash Union és a liechtensteini Squash Rackets Club Vaduz csapataival sorsolták össze, a kvartettből az első kettő jut tovább a negyeddöntőbe.

A bajnokcsapatból Vas Márton, Kiss Dániel, Hoffmann Péter, Vas Máté és Sebők Benedek utazik, a finn Mustonen ezúttal nem tart velük. Fotó: Frank Yvette
A bajnokcsapatból Vas Márton, Kiss Dániel, Hoffmann Péter, Vas Máté és Sebők Benedek utazik, a finn Mustonen ezúttal nem tart velük. Fotó: Frank Yvette

Csoportbeosztás

A férfi fallabda Bajnokok Ligája csoportbeosztása.

A csoport: Paderborner Squash Club (német), Castle Club (belga), Helsinki Senators (finn), McWIL-Harrow Squash4You Kraków (lengyel), Squash Italia S. S. D. Riccione (olasz). B csoport: Mulhouse Squash Club (francia), Fitzwilliam LTC (ír), Herlev-Hjorten Squash (dán), Petroholding Squash Club (ukrán). C csoport: Black&White RC Worms (német), NV-Squash Union (osztrák), Squash Rackets Club Vaduz (liechtensteini), Alp-Favill Tisza Squash SE. D csoport: Colets Health Club (angol), Squash Club Sandweiler (luxemburgi), Hafrsfjord (norvég), Edinburgh Sports Club (skót).

– Kerülhettünk volna nehezebb, de könnyebb csoportba is, így nincs okunk panaszra – mondta Hoffmann Péter, aki Sebők Benedekkel, Vas Mártonnal, Vas Mátéval és Kiss Dániellel alkotja az ötfős szegedi csapatot. – A németeket és az osztrákokat ismerjük, a liechtensteini együttes sötét lónak számít. A szerdai két meccsünkön a Black&White RC Worms ellen bravúr kellene a sikerhez, ám az NV-Squash Uniont legyőzhetjük. Ha ez sikerülne, a vaduziak ellen másnap kellene bebiztosítani a továbbjutást – tette hozzá.

A BL-ben minden helyezést kijátszanak, tehát a pénteki és a szombati nap a helyosztókról szól. A negyeddöntőkkel egyszerre megkezdődik a küzdelem a 9–17. helyért, közel sem mindegy ugyanis, hogy ki melyik pozícióban végez az alsóházban.

Az Alp-Favill Tisza Squash SE BL-szerepléséről lapunk a helyszínről számol be, a delmagyar.hu-n pedig interjúkkal, fényképekkel is jelentkezünk majd útinapló formájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak az SZVSE-sek

A közelmúltban rendezték meg a Garaczi Sándor birkózó emlékversenyt és egyben Délkelet-Magyarország diák II., diák I. és serdülő kötöttfogású birkózó területi bajnokságát. Tovább olvasom