Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tizenegy büszke röplabdás

Szeged - A magyar férfi röplabda-válogatott ma kezdődő – 19 órakor Lettország az ellenfelünk az újszegedi sportcsarnokban – szegedi Európa-bajnoki selejtezője előtt Kelemen István (képünkön) szövetségi kapitány hangsúlyozta: hazánkban nehéz helyzetben van a válogatott és a sportág, de az új generáció kiutat mutathat.
– Hogyan sikerült feltérképezni a három ellenfelet?
– Sajnos nincs sok információnk a két favoritról, de a világligás spanyol és az euroligás francia válogatott ellen egyébként is a saját játékunkra kell koncentrálnunk, hiszen csak kiugró teljesítménnyel lehet esélyünk. A lettekkel szemben kiindulópont lehet a tavalyi olimpiai selejtező, amit elveszítettek a srácok, így a visszavágás lehetősége is motiválja őket.

– Azon a mérkőzésen még nem ön volt a szövetségi kapitány, csak nemrég töltötte be a posztot. Nem véletlenül.

– A szövetség nem talált olyan edzőt, aki elvállalná a feladatot, a légiósok hiányában pedig olyan röplabdázók alkotják a keretet, akikkel az utánpótlás-válogatottaknál már dolgoztam vagy nevelőedzőjük voltam, így kötelességemnek éreztem a padra ülni. Ha én nem teszem, a válogatott el sem tudna indulni a selejtezőn, ez pedig a magyar csapat többéves eltiltásához is vezethetne. Bűn lett volna a tehetségeinktől elvenni a nemzetközi rutinszerzés lehetőségét.

– Szerencsére nem így történt, sőt már most a fiatalokra építenek. Kénytelenek?
– Több mint húsz lehetséges kerettaggal beszéltünk, tizennyolcan kaptak meghívást, de csak tizenegy srác csatlakozott. Mindig fennáll annak a veszélye, hogy a külföldön játszó magyarok nem csatlakoznak, így ezzel a témával nem is akarunk tovább nyűglődni, inkább a jövő válogatottját építjük. Ahhoz viszont, hogy ez a csapat esélyes legyen a későbbi selejtezőkön, el kellene indítani az Európa-ligában, hogy tapasztalatot szerezzen és összekovácsolódjon.

– Ennek hiányában szerencse, hogy a keretből több játékos együtt játszott a korosztályos válogatottaknál, méghozzá eredményesen.

– Baróti Árpád, Gergye Roland, Kaszap Tamás és Pápai Péter ifjúsági, Nagy József, Kovács Zoltán és Kecskeméti Péter pedig junior-Európa-bajnokságon volt döntős. Sajnos elődeim nem számoltak ezekkel a srácokkal, pedig már korábban is megérdemelték volna a lehetőséget, ráadásul ők néhány játékossal ellentétben az anyagi nehézségek mellett is ragaszkodnak a válogatottsághoz.

Nacsa Gábor visszatér
Egy helyi születésű válogatottnak is szurkolhat a publikum, ugyanis a HPQ-Szeged korábbi játékosa, Nacsa Gábor visszatér a városba.
– Fantasztikus érzés ismét az újszegedi sportcsarnokban játszani, ahol a tisztes helytállás az elsődleges célunk, bár bravúros teljesítménnyel felboríthatjuk a papírformát. Tőlem is elvárható a jó szereplés, hiszen az előző szezonban bajnok és kupagyőztes lettem Kaposváron. Szülővárosomban is jó lenne hasonló eredményeket elérni, reménykedem, hogy megoldódnak a sportág szegedi problémái.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó megyekettő: a csengelei Horváth Péter hatig jutott

Gólerős volt otthon a Tiszasziget, a Szentes és a Csanytelek is, a Székkutas meglepően súlyos vereséget szenvedet a Szentestől. Tovább olvasom