Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tizenhat magyar érem már biztos a vb-n

Negyven magyar érdekeltségű viadallal folytatódott tegnap a 15. WAKO kick-box világbajnokság az újszegedi sportcsarnokban. A hazai válogatottból tizenhatan már biztos érmesnek vallhatják magukat. Megyei versenyző egyelőre még nincs ilyen kedvező pozícióban a mai nap előtt.
Szendrei Barbara (jobbról) semi-contactban már biztosan érmes. Fotó: Schmidt Andrea
A svéd lány az újszegedi sportcsarnok bejáratánál állt. Telefonált. Ám nem ez döbbentette meg az arénába érkezőt, amikor ránézett, hanem hogy szegénynek a sárga–kék nemzeti színű pólója vérfoltos volt. És egy kicsit feljebb pillantva az orra és a szeme alja is. A skandináv lányt bizony kiütötték. Rajta kívül voltak azért, akik rosszabbul jártak, és az egyik szegedi klinikán kellett ápolni őket – szám szerint hat versenyzőt –, ám ez az adat a találkozók mennyiségének tükrében elenyészőnek számított. És nem is ez a jellemző a világeseményre.

A 15. WAKO vb-n tegnap nagyüzem volt. Magyar szempontból is. Összesen negyven kategóriában akadt hazai érdekeltség, a két nehézsúlyú, a szegedi Meiszter Gábor (+91 kg) és Varga Balázs (91 kg) mérkőzése viszont lapzártánk után fejeződött be. A nap egyik peches embere minden bizonnyal a röszkei Rakó Dávid volt. Hatalmas csatát vívott az olasz De Marcóval, és 18:18 után hosszabbítás következett. A talján edzői hevesen gesztikuláltak, reklamáltak minden megadott, vagy meg nem adott pont után, de a céljukat elérték: a döntő találatot az olasz vitte be.

– Nem foglalkoztam azzal, mi is történik a tatamin kívül, így nem is zavart az olaszok temperamentuma. Kicsit csalódott vagyok, mert érmet szerettem volna nyerni, de ezúttal ő volt a jobb – nyilatkozta a lépcső alá elbújva Rakó.

A megyeiek közül ekkor már elbúcsúzott a küzdelmektől Oltványi Dávid (full-contact, 51 kg), meglepetésre a profi kisvilágbajnoki címmel büszkélkedő Takács Rita (full, 52 kg), majd jött utánuk a nap további részében Molnár Csaba (full, 75 kg) és Döme Balázs (full, 86 kg). A Tigersből Szőke Róbert (full, 67 kg) viszont megverte a lett Stürmanst, így negyeddöntős.

Csakúgy, mint a light-contactban a szegedi Stricz Olivér. A 74 kg-ban esélyt sem hagyott ellenfelének, a bosnyák Halilovicsnak, és fogadhatta a tatamit körülálló magyaroktól a gratulációkat.
– Kellemetlen ellenfél volt a bosnyák, hiszen magasabb, mint én. Talán ha a kezeivel gyorsabb, meglephetett volna, de a felkészülés alatt éppen ilyen edzőpartnereim voltak – nyilatkozta Stricz, miközben már figyelte, ki is lesz az ellenfele ma.

A magyarok közül már biztosan érmesnek vallhatja magát tizenhat kick-boxos, Krempf Réka és Pruzsinszky Ivett rögtön két kategóriában, a semi- és a light-contactban is.

A magyar trénerek hagyták tanítványaikat a ringben, illetve a tatamin bizonyítani. Marton Klára (semi, 60 kg) esetében azonban óvással próbálkoztak, mivel szerintük kétszer ítéltek oda a bírák egy pontot a lengyel Szytenchelmnek. És bizony a rivális csak egyetlen ponttal, 9:8-ra győzött.
– Sajnos nem találtam olyan videofelvételt Klára meccséről, amelyet elfogad a versenybizottság. Pedig megnéztem a németek, valamint az egyik békéscsabai szurkoló filmjét is – mondta az esetről a szakág vezetőedzője, Király István.

Ma 10 órától folytatódnak a vb eseményei, néhány súlycsoportban már a fináléba jutás lesz a tét.


A magyarok tegnapi vb-eredményei

Semi-contact, férfiak, 57 kg: Debreczeni Dezső–McCarthy (ír) 26:24, 63 kg: Hirsch Viktor–Kosovis (horvát) 2:2, technikai KO a 2. menetben, 69 kg: Jároszkievicz Krisztián– Tabureasz (görög) 13:9, 74 kg: De Marco (olasz)–Rakó Dávid 19:18, 79 kg: Mórádi Zsolt–McDermott (ír) 22:20. Nők, 50 kg: Krempf Réka–Guzzetta (svájci) 20:15, 55 kg: Kovács Betty–Simekova (angol) 16:12, 60 kg: Marton Klára–Szytenchelin (lengyel) 8:9, 65 kg: Szendrei Barbara–Szajfullina (orosz) 12:7, 70 kg: Pruzsinszky Ivett–Dolnisek (szlovén) 16:5 technikai KO a 3. menetben, +70 kg: Kovács Barbara–Lojen (horvát) 11:1, technikai KO a 3. menetben.
Light-contact, férfiak, 63 kg: Szántó Sándor–Szirejcsikov (moldáv), utóbbit sérülés miatt leléptették, 69 kg: Olasz Attila– Tumber (indiai) 3:0, 74 kg: Stricz Olivér– Halilovic (bosnyák) 3:0, 79 kg: Dancsó Zoltán–Duspara (horvát) 3:0, 84 kg: Novák Jenő–Kozjatnik (ukrán) 3:0, 89 kg: Wappel Tibor–Bezzon 2:1, +94 kg: Smajlovics Dzsevad–Kabirov (orosz) 0:3. Nők, 50 kg: Krempf–Kudrikova (orosz) 3:0, 55 kg: Griva (angol)–Kovács Mariann 3:0, 60 kg: Marton Klára–Zegarac (szlovén) 3:0, 65 kg: Hudák Mariann–Hajkova (cseh) 3:0, 70 kg: Pruzsinszky–Wilson-Simo (új-zélandi) 3:0, +70 kg: Domokos Szabina–O'Keeffe (ír) 3:0.
Full-contact, férfiak, 51 kg: Salas (spanyol)–Oltványi Dávid 2:1, 54 kg: Aburkó Gábor–Marinkovics (szerbia-montenegrói) 2:1, 60 kg: Sándor Kornél–Hudy (szlovák) 2:1, 63,5 kg: Kodrojev (orosz)–Nagy Zsolt 2:1, 67 kg: Szőke Róbert–Stürmans (lett) 2:1, 71 kg: Árvai Róbert–Edgeworth (ír) 2:1, 75 kg: Molnár Csaba–Otulic (horvát) 0:3, 81 kg: Rácz Dénes–Zoylner (dán) 1:2, 86 kg: Döme Balázs–Bogdan (orosz) 0:3. Nők, 52 kg: Pontiko (görög)–Takács Rita 2:1, 65 kg: Párkányi Rita–Nezanat (török) 3:0, +70 kg: Kovács Viktória–Galina (orosz) 0:3. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztünk élő legendák (I.): Bartók Csaba

Bartók Csaba a Pick-drukkerek egyik legnagyobb kedvence volt. A székelyudvarhelyi származású, 35… Tovább olvasom