Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Több edzés, több koncentráció

Változtattak az edzéseken, és ennek meg is lett az eredménye: a Szegedi MAE bocsásai, Béres Dezső és Hegedűs László ezüstérmet nyertek a spanyolországi mozgássérült Európa-bajnokságon. A két sportoló számára már a jövő évi vb a főverseny.
– Nincs mese, még többet kell edzenem, még többet kell dolgoznom a sikerért – nyilatkozta még 2012 szeptemberében lapunknak Béres Dezső bocsás. A Szegedi MAE sportolója szomorú volt, amiért lemaradt a londoni paralimpiáról, de ez nem vette el a kedvét az edzésektől, inkább pluszmotivációt jelentett számára.

Az átalakított edzésmunkának meg is lett az eredménye, a BC4-es kategóriában Béres egyéniben bronzérmes lett a spanyolországi Európa-bajnokságon, klubtársával, Hegedűs Lászlóval párban pedig a csapatezüstérmet szerezték meg.

– Sokat változtattunk a felkészülésen. Alapesetben heti kettőt edzünk, ám ez a szám a komoly versenyek előtt heti ötre emelkedik. Dezsőn és Lacin is látszott, nem okoz nekik gondot a pluszmunka, ők is tudják, hogy csak ez vezethet eredményre – mondta Antal Andor, a bocsások felkészítője az egyik edzésen Újszegeden. Közben Béres, Hegedűs, valamint a hazai 2-es kategóriában országos bajnok Kovács Katalin közösen gyakorolt a háttérben.

Jókedvvel tréningeznek: Béres Dezső (balról), Kovács Katalin és Hegedűs László. Fotó: Karnok Csaba
Jókedvvel tréningeznek: Béres Dezső (balról), Kovács Katalin és Hegedűs László.
Fotó: Karnok Csaba

– Kati számára nincs nemzetközi versenyzési lehetőség, csúnyán fogalmazva ő nem elég sérült ahhoz, hogy a parasportolók között indulhasson – árulta el a tréner.

Feltöltődés

Bevallom őszintén, nem volt kedvem kimenni a bocsások edzésére. Baromi meleg volt, nem is volt nyugodt napom. Legszívesebben hazasunnyogtam volna, hogy egy pohár jeges víz mellett megnézzek valami gagyi filmet a laptopomon.

Ennek ellenére kimentem, mert tudtam, mi vár rám. Ahogy megérkeztem, magával ragadott a bocsások jókedve, öröme. Mindig ez van. Amikor Béres Dezsőéknél járok, feltöltődöm az energiájukkal. A Biacsi ikrekhez hasonlóan őket sem láttam még szomorkodni. Szüntelenül mosolyognak, pedig láthatnák másként is az életet. Csillogó szemmel mesélnek. Amikor Dezső tavaly nem jutott ki a paralimpiára, akkor is csak annyit mondott: még többet kell edzeni.

És ők edzenek. Teljes erőbedobással. Olyan melegben is, amikor másnak, például nekem is csak heverészni lenne kedvem.
Ezért nézek fel az ő kis csapatukra!

– Minden versenyre úgy utazunk, hogy éremmel szeretnénk hazatérni, ám az Eb előtt egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy sikerül – vette át a szót Béres. – Aztán amikor a nyolc között megvertük a portugálokat úgy, hogy büntetőlabdát is kaptunk, már éreztük, hogy sikerülhet. Végül csak a britekkel nem bírtunk a döntőben, így lettünk másodikok. Az egyéni bronzérmemnek is örülök, mindent beleadtam a verseny során.

Hegedűs Lászlónak még kevesebb rutinja van a nemzetközi mezőnyben, de négy éve már ő is nyert egy bronzot az Eb-n, a mostani ezüsthöz hasonlóan a csapatversenyben lettek harmadikok Béressel.

– Ez a legfényesebb Eb-érmem – eddig. Azért a jövőben még fényesítenénk rajta. A rendezésre sok panaszunk nem lehetett Spanyolországban, a nagy meleg sem volt zavaró – mondta Hegedűs László.

– Az, hogy lemaradtunk Londonról, komoly jelzés volt felénk. Fejben el kellett helyeznünk, hogy ez miért történhetett meg, és hogy min kell változtatni. Sokkal jobban ráhangolódtam a munkára ezután, és azt is megtanultam, hogy a versenyeken nem tartalékolhatok a következő meccsekre, így ha kellett, az adott találkozó minden tartalékomat felemésztette. Több edzés, több koncentráció – ez a lényeg – mondta Béres.

A két sportoló azóta egymással is megmérkőzött, a Bocsa Miskolc-kupa és Mogyorósi Attila-emlékversenyen – itt Hegedűs éppen Béres előtt szerezte meg az aranyat.

– Nem okoz gondot egymás ellen játszani, bár a verseny teljesen más, mint az edzés, ott másként küzdünk. Persze hiába megy tétre, olyankor is barátok vagyunk, a másik jó dobásánál inkább dicsérünk, mintsem szitkozódunk – árulta el Hegedűs.

A 2013-as versenynaptárból már csak a pécsi magyar kupa van hátra, majd jöhet a 2014-es év, ahol a világbajnokságon már kvalifikálni lehet a 2016-os riói paralimpiára is.

– A legjobb négyben kell lennünk ahhoz, hogy közel kerüljünk a kvalifikációhoz, de esetleg az ötödik vagy a hatodik hely is elég lehet. Ez most a legfontosabb célunk – tette hozzá Béres.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újítások a Csongrád megyei futballban

Az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatósága a bajnokság előtti fórummal indította az idényt. Az… Tovább olvasom