Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Több mint masszőr - Piki bácsi nem mószerol

Kisbarátom, kérsz egy kávét? - fogad bennünket a maga jellegzetes stílusában a Pick Szeged kézilabdacsapatának öltözőjében az együttes gyúrója, Piki bácsi. Harmincöt éve dolgozik, de még sohasem mószerolta a játékosokat, akik valamennyien barátjuknak tekintik. VIDEÓVAL
- Kisbarátom, kérsz egy kávét? - kérdezi a maga utánozhatatlan stílusában Pióker Sándor, azaz Piki a Pick Szeged kézilabdacsapatának gyúrója, miközben a friss kupagyőztes csapat öltözőjében nagy alapossággal rendezgeti a fiúk edzésen használatos pólóit, nadrágjait.

Merthogy Piki bácsi, nem csupán masszőr, ő az együttes mindenese: szertáros, alkalmi felcser és jó barát.

Harmincöt év alatt közel negyven edzővel és megszámlálhatatlan játékossal dolgozott együtt a szegedi fociban és a kézilabdacsapatnál. A tősgyökeres szegedi fiú szegény családból származott, az édesanyja takarítónőként kereste a kenyerét, a nevelőapja a Tisza pályaudvaron pakolta a vagonokat. Mint mondja, életében nem evett meg annyi kaporszószt, mint akkor.

Piki bácsi a gyúrás mellett a mosógépet is kezeli. Fotó: Segesvári Csaba
Piki bácsi a gyúrás mellett a mosógépet is kezeli.
Fotó: Segesvári Csaba

Három testvérével szalmazsákon aludtak, egy szobakonyhás kis lakásban töltötte a gyermekkorát. 15 éves fejjel a fürdőknél kezdett el dolgozni, mert a családnak nem volt pénze a továbbtanulására.

- Négy éven át a csempét súroltam és lepedőket hordtam, amikor végre megszereztem a gyógymasszőri papírokat. Az iromány fejében öt évig nem hagyhattam el a fürdőket, így 19 évesen másodállásban kerültem a Szegedi Dózsához. Akkoriban senki sem tehette be csak úgy a lábát a pályára, engem is lekádereztek előtte - meséli, miközben hörpint egy kortyot a feketéből.

Bajusz Sándor a gyúrópadon a legjobb kezekbe kerül

A sport szeretetével Kolozsi Géza fertőzte meg, az őrnagy gyakori vendége volt a fürdőben. A népszerű táncdalénekes, Korda György is megfordult nála és a Szabadtérire is hívták, amikor a Győri Balett a városban vendégeskedett. A gyúró az élvonalban vitézkedő SZEOL-hoz már főállásba került.

- Az azóta már elhunyt sikeredző, Kaszás Gábor idejében 12 ezer ember töltötte meg a SZVSE pálya nézőterét. Fantasztikus csapat volt Orosházi Lacival, Kovács Gabival és Kun Lajossal. Akkoriban egy évig Garaba volt a becenevem, még a villamoson is ezt kiabálták utánam az ismerősök. Történt, hogy egy Honvéd elleni meccsen 4-1-re vezettünk, amikor a kispadhoz közel az oldalvonalon túlra került a labda. A Honvéd válogatott játékosa, Garaba Imre rohant elvégezni a taccsot, ám Kaszás Gabi arrébb pöckölte a labdát a salakra, mire Garaba adott neki egy kokszit. Nekem sem kellett több, felugrottam és benyomtam neki egy nagyot. Garaba persze eljátszotta a nagyhalált, hogy a bíró lefújja a meccset, de nem könyörültek meg rajtuk és végül 4-2-re nyertünk - elevenít fel egy régi sztorit a gyúró, majd mentegetőzik, hogy később folytassuk a beszélgetést, mert most dolga akad. A Pick ikonja, Bajusz Sándor jelentkezik nála gyúratásra.

Pióker Sándor varázsdobozával felcsernek is kiváló. Fotó: Segesvári Csaba
Pióker Sándor varázsdobozával felcsernek is kiváló.
Fotó: Segesvári Csaba

Tizenhárom évet húzott le a fociban, amikor bátorkodott bekopogtatni az akkori elnökhöz, hogy emeljék meg a 10 ezer 544 forintos fizetését. Elutasító választ kapott, a vezetők szerint ugyanis ez bérfeszültséget okozott volna. Csendben, minden csinnadratta nélkül köszönt el a csapattól. A vasárnapi mérkőzésen még ott ült a kispadon, a derbi után bevitt az öltözőbe egy láda sört, majd elköszönt. A játékosok nem is vették komolyan. Pedig Piki bácsi nem volt vicces kedvében.

A szakítás utáni hétfő reggelén felhúzta a gumicsizmáját és elment autót mosni, Kósa Zsigmondhoz. 15 óráig dolgozott a mosóban, majd második műszakban este 10-ig a Gól büfében volt pultos.

Piki bácsi gondoskodásának köszönhetően ráncot sem találni a Pick mezeken. Fotó: Segesvári Csaba
Piki bácsi gondoskodásának köszönhetően ráncot sem találni a Pick mezeken.
Fotó: Segesvári Csaba

A Pick Szeged akkori edzője, Kővári Árpád 1993-ban hívta a csapathoz, abban az évben, amikor Bajusz Sándor is ide igazolt. Azóta minden sikert és kudarcot együtt élt meg a kézilabdásokkal.

Pikiről mondták

Vladan Matics, a Pick Szeged edzője: - 2001 óta ismerjük egymást. Piki pozitív életszemlélete mindenkit magával ragad. Nem maradna ki egyetlen heccelésből sem, de akkor sem haragszik, ha ő az áldozat. A munkájában igazi profi, reggeltől-estig a sportcsarnokban sürög.

Puljezevics Nenad, a Pick Szeged csapatkapitánya: - Igazi barát. Mindent elintéz, amire kérjük, messze több, mint gyúró. Minden meccsre százötven százalékkal készül. Ugyanúgy éli meg a mérkőzéseket, mint mi játékosok. Ugyanolyan csapattag, mint bármelyikünk.

Sosem volt komolyabb konfliktusa egyetlen játékossal sem. Az a hitvallása, hogy semmit sem szabad kivinni az öltözőben elhangzott dolgokból. Ha egyszer csalódnának bennem a játékosok, akkor oda lenne a becsületem - mondja, miközben már a sportcsarnok küzdőterén lesi az edzésre készülő játékosok kívánságait. - Még a fociban volt egy edzőm, aki arra kért, hogy mószeroljam a játékosokat, de ebben nem segítettem neki - jegyzi meg.

A labdarúgók közül 16-ból 14-en mindig gyúrattak, a sorrendet a kor és a tekintély határozta meg. Nem fordulhatott elő, hogy egy fiatal suhanc egy rutinos, öreg róka elé tolakodjon - mondja.

- Illik odafigyelni a játékosok szokásaira is. Persze van, amivel nem lehet mit kezdeni. Az egykori kitűnő szegedi focikapusnak, Lebonitzkynak például az volt a szokása, hogy a mérkőzés előtt a stoplis cipőjével szétrúgta az öltözőajtót. Minden második héten hívhattam az asztalost - meséli.

Piki bácsi egyébként nem vezet autót. A 2-es busz törzsvendége. Gyakran naponta hatszor száll fel a járatra, ami háztól-házig viszi.

Még hallgatnánk a történeteit, de elköszön, mert mennie kell. - Vége az edzésnek, szükség lesz rám - mentegetőzik és már siet is, hogy a játékosok előtt ő érjen először az öltözőbe.

Olvasóink írták

 • 4. balazs_88 2008. április 24. 13:53
  „Igen a sporttv közvetíti hál istennek. REmélem Egri Viktort többé nem engedik Szeged meccs közelébe”
 • 3. boka 2008. április 24. 13:48
  „Hajrá Piki bácsi, Hajrá Pick! Hallottátok, hogy az MTV nem közvetíti a kézilabda meccseket? Piki bácsi, te mit szólsz ehhez?”
 • 2. Zsozsóka 2008. április 24. 13:38
  „Ja, és végre egy férfi, aki tudja hogyan működik a mosógép :-)))!!!”
 • 1. Zsozsóka 2008. április 24. 13:19
  „Piki bácsi tényleg egy igazi csapattag :-)! Szerintem még a játékosok is példát vehetnének róla!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süli Róbert: Csak csendben

„Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja!" Fiatalabb korunkban mi is játszottuk… Tovább olvasom