Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Tömörkény KSE: példásan teszik a dolgukat

A tavaly nyáron meghirdetett sportszerűségi játékunkban a Csongrád megyei II. osztály 2014–2015-ös idényében a legkevesebb sárga és piros lapot a Tömörkény KSE kapta, amely így kiérdemelte lapunk fair play díját. A településen fontos a futball, ám a lehetőségek behatároltak, és ennek szellemében végzik a munkájukat.
 Történelem

A Tömörkény KSE – amely volt a téesz együttese is – 1977. július 11-én alakult, az első elnöke Bencsik Zoltán volt, aki egykor futballozott. Ekkor négy szakosztállyal (labdarúgás, sakk, asztalitenisz, természetjárás) működött a klub. 1999-ben Megyeri János lett az elnök, majd őt 2004-ben Horváth István János váltotta. 2006-tól Tóth Csaba ügyvezetőként állt az egyesület élén, majd 2013 óta Losonczi Anna a KSE első embere. A négyből mára két szakosztály maradt: a futball mellett a szabadidősport.

Tiszta udvar, rendes ház. Az egykor népszerű táblát ki lehetne tenni a létesítményben, hiszen ilyen egyszerű a futballélet Tömörkényben. Rendezett a parkoló, gondozott a pálya, és ugyan a földkupacok révén még látszódnak az infrastrukturális fejlődés nyomai, gyanítjuk, még néhány nap, és azokat is elrendezik.

Illetve ahogy a klub elnökével, Losonczi Annával beszélgetünk, biztosan tudjuk, hogy ez így lesz. Akkurátus, minden részletre figyelő, a csapatot és a labdarúgást féltő és szerető asszonyt ismerünk meg a személyében. Saját bevallása szerint rajta kívül mindössze egy női futballelnök van a megyében: a szentmihályi Bereczki Ibolya.

– Az önkormányzat a pályakarbantartásban és az önrész biztosításában vesz részt tevékenyen, a megyei igazgatóság felé Tóth Csaba elnökségi tag a rendkívül fontos kapcsolattartónk, amúgy pályázatokat írunk, és általában nyerünk, így tudunk fejlődni. Ennek példája már látható: elkészült a labdafogó háló és annak szerkezete, a locsolórendszer kiépítése, illetve a pályavilágítás is. Matematika-testnevelés szakos tanár vagyok, még mindig dolgozok a helyi iskolában, így a csapat nyolcvan százalékát tanítottam. Van, akivel azóta már tegező viszonyban vagyunk. Nem véletlenül kedveltem meg a futballt, majd lettem a klub elnöke is. Azt gondolom, hogy egy ilyen kis településen, mint Tömörkény, ezt máshogy nem is lehet. Nagyjából száz igazolt labdarúgónk van a korosztályainkban, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy Baktai Áron az előző bajnokságban a serdülőknél, az ifiknél és a felnőttcsapatban is gólt szerzett – mesélt Losonczi Anna.

A tömörkényi csapat tagjai nagy örömmel vették át lapunk díját, amelyet a sportszerűségi játékunkban érdemeltek ki. Fotók: Karnok Csaba
A tömörkényi csapat tagjai nagy örömmel vették át lapunk díját, amelyet a sportszerűségi játékunkban érdemeltek ki. Fotók: Karnok Csaba

A Csongrád megyei II. osztályban szereplő csapatok közül a legkisebb lélekszámú település Tömörkény a nagyjából 2000 lakosával, és anyagi lehetőségek területén sem az élcsapatok közé tartozik. Nem csoda, ha a zömében helyiek mellett azért szükség van néhány környékbeli játékára is.

 Utánpótlás

Ahogy sok más megyei klub esetében, így Tömörkényben is jelenlegi és egykori játékosok „viszik" az utánpótláscsapatokat. A Bozsik-programban érdekelt négy korosztályt (U7, U9, U11, U13) az elnök, Losonczi Anna és Boldog Gábor közösen, az U14-et és az ifjúságiakat Gulyás Szabolcs, míg a felnőttcsapatot Sallai Róbert edzi. Az ifik az elmúlt egy évtizedben több kiemelkedő helyezést is elértek: ilyen volt a 2006–2007-es harmadik, a 2008–2009-es első hely, legutóbb pedig a hetedik helyen zártak. A két esztendeje működő serdülőcsapat először 14 együttes között 14. lett, majd az előző szezonban az átszervezés miatt kialakult nyolc induló között már a második pozícióban zárt az Üllés mögött.

– Ez azért változhat majd, hiszen normálisan beindult az utánpótlásképzésünk. A csapatban most is alig van olyan, aki nem tömörkényi, de akadnak olyanok, akik nem idevalósiak, viszont nagyon régóta itt szerepelnek, így szinte „bennszülöttek". Felgyőről, Csongrádról is kapunk segítséget mind játékos érkezésében, mind más formában. A nézőszám nem kiugró, viszont a szomszédos Csanytelekkel mindig presztízscsatákat vívunk. Bárhol álljon is a két együttes, az mindig közönségvonzó meccs – és itt most nem ezrekben kell gondolkodni, hanem az ezen a szinten megbecsülendő 2-300, néha 5-600 emberre. A lehetőségeink pont erre az osztályra megfelelőek, soha nem volt a csapat megyeegyes, de a megyekettőben oszlopos tagok és meghatározó alakulat vagyunk. Ennyire futja, eddig nyújtózkodunk – mondta Losonczi Anna, akinek az egyik lánya magyar bajnok lövész volt.

A település legismertebb labdarúgója Apró István, aki Tömörkényből elindulva jutott el Szegeden az NB I-ig, és fájdalmasan korán elhunyt. A futballszeretet azonban megmaradt a családjában, hiszen a lánya, Anita a csanyteleki női csapatban játszik.

És akkor a fair play: a tavaly nyáron meghirdetett, az egész idényre vonatkozó játékunkban a megyei II. osztály legsportszerűbb csapata a Tömörkény volt.

A klub elnöke, Losonczi Anna pedagógusként a legtöbb játékost tanította az iskolában.
A klub elnöke, Losonczi Anna pedagógusként a legtöbb játékost tanította az iskolában.

– Az edző, Sallai Róbert személye itt nagyon fontos, ő az, aki mindezt segíti. Nem szeretnénk minden héten az igazgatóság fegyelmi üléseire járni, így meg is követeljük a sportszerűséget. Nincs hőbörgő játékosunk, illetve aki ilyen volt, az beállt a sorba – vélte a lapunk által átadott elismerés, egy gyönyörű kupa kapcsán Losonczi Anna.

Nagy tervek nincsenek, a lehetőségek korlátozottak, viszont mindezt figyelembe véve hasznosan és sportszerűen teszik a dolgukat Tömörkényben. Egy szóval: példásan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény-legények: jubilál a verhetetlen évjárat

Legendás az 1975–76-os generáció a magyar férfi vízilabda-történetben, a tehetségek ugyanis végigverték a világot. Három szegedi is volt köztük. Tovább olvasom