Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Török Béla: nem tudtam, hogy olyan szert szedek, ami doppinglistás

A Szeged vízilabdázója adott pozitív doppingmintát a Honvéd elleni bronzmeccs után. Török Béla hivatalos nyilatkozatot adott ki az ügyben.

Török Béla közleménye:

"A mai napon a médiában megjelent azon hírrel kapcsolatosan, amely szerint a A-Híd Szeged-Beton–Honvéd 2012. április 22. napján megtartott vízilabda-mérkőzést követően vett doppingminta alapján elvégzett egyik teszt pozitív lett, az alábbiakat kérem szó szerint közzétenni:

A doppingügyekben mindig felmerül az, hogy az érintett magyarázkodik és ki akar bújni a felelősség alól. Én nem magyarázatképpen, de a puszta tényeket közlöm:

Az MVLSZ közleménye

A Magyar Antidopping Csoport (HUNADO), április 22-én a Szeged-Honvéd bajnoki vízilabda mérkőzésen végzett vizsgálatán pozitív mintát talált Török Béla szervezetében. A Magyar Vízilabda Szövetség – a HUNADO utasításának megfelelően – a sportoló versenyengedélyét felfüggeszti. A hatályos rendelkezések szerint a Magyar Antidopping Csoport, nyolc napon belül „Előzetes Felülvizsgálati Eljárást" kell, hogy lefolytasson. Ennek lezárása után, a kezdeményezi a Doppingbizottság összehívását.Orvosi kivizsgálásomat követően a szakorvos írta fel számomra vérnyomáscsökkentőként a Tritace HCT nevű gyógyszert, és további két alkalommal a csapat orvosa is felírta, amelyet én ez alapján szedtem.
A doppingvizsgálat elvégzésekor a jegyzőkönyveken feltüntettem, hogy ezt a gyógyszert használom.

Végig abban a hiszemben voltam, hogy a megfelelő eljárások betartásával szabályosan járok el, és soha nem jutott eszembe, hogy olyan szert szedek, amely a doppinglistán található anyagot tartalmaz.
Az olimpiai keret kihirdetésekor végtelenül boldog voltam, mert gyerekkori nagy álmom válhatott volna valóra azzal, hogy kijuthatok az olimpiára, és minden reményem az volt, hogy onnan aranyéremmel térhetek haza.

Sajnos úgy tűnik, hogy ez a lehetőség jelenleg ezen az olimpián számomra nem adatik meg. Amikor telefonon közölték velem az eredményt, azt az érzést, azt az állapotot leírni szavakkal nem tudom, és azt nem is kívánom senkinek.

Bízom abban, hogy az illetékesek – akik a jövőmmel kapcsolatban döntenek ezen ügy elbírálásakor – méltányosan és a lehető legrövidebb időn belül meghozzák határozatukat, ami talán mégis lehetővé teheti azt, hogy az olimpián részt vegyek és segítsem a csapatot.

Kérem a média képviselőit, hogy megkeresésüket mellőzni szíveskedjenek.

Nyilatkozni a továbbiakban nem kívánok!

Szeged, 2012. május 11.

Török Béla
"

Korábban
- Török Bélának egy éve magas a vérnyomása, erre szed gyógyszert. Sajnos nagyon figyelmetlen volt, mert azt a gyógyszert használta, amelyik vízhajtót is tartalmaz, és így rajta van a doppinglistán, nem pedig a vízhajtó nélkülit - mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány az origo.hu-nak, hozzátéve, a szövetség pár perccel ezelőtt kapta kézhez a Magyar Antidopping Csoport (MACS) értesítését, amelyben kérik a versenyző játékjogának felfüggesztését.

A szövetségi kapitány elmondta, Török olimpiai kerettagsága akkor maradhat meg, ha az esetleges eltiltása nem lesz több egy hónapnál, ellenkező ugyanis már nem tudna részt venni a válogatott felkészülési meccsein. 

Cserhalmi Julianna, az A-Híd Szeged Beton VE elnöke a következő nyilatkozatot tette közzé:

"Mi is a MTI híréből értesültünk arról, hogy egy válogatott férfi vízilabdás fennakadt az A-Híd Szeged Beton VE-Honvéd bajnoki mérkőzés után a doppingvizsgálaton. A személyiségi jogokra hivatkozva egyelőre nem kívánunk ebben az ügyben nyilatkozni. Az érintett játékos hamarosan egy hivatalos nyilatkozatot ad majd közre."

Korábban
Sajtóértesülések szerint pozitív doppingmintát adott a Szeged-Honvéd férfi vízilabda ob I-es bronzpárharcban az egyik válogatott kerettag.

A játékos A-mintájában találtak tiltott szert, és ezt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója megerősítette, hozzátéve, hogy ez még nem minősül doppingvétségnek.

Mivel folyamatban lévő ügyről van szó a MACS vezetője nem mondhatja meg, ki az érintett, és milyen szert fogyasztott.

Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) főtitkára az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szóban már tájékoztatta az MVLSZ-t arról, hogy egy játékos A-mintájának ellenőrzése pozitív eredménnyel zárult, az írásos anyagot pedig később kapják kézhez. A sportvezető a Nemzeti Sport azon információját, hogy az érintett tagja Kemény Dénes szövetségi kapitány olimpiai keretének, nem kívánta kommentálni. 

- Amint hivatalos, írásos tájékoztatást kapunk, akkor tudunk többet, és akkor tudjuk megtenni a szükséges lépéseket - mondta Nemcsik.

A Nemzeti Sport értesülése szerint a 19 fős olimpiai keret egyik játékosa akadt fenn a vizsgálaton. Az index.hu úgy tudja, szegedi pólósról van szó.

A szegedi klub egyelőre várja a hivatalos értesítést, amely minden bizonnyal ma megérkezik.

A 2000-es olimpia előtt Benedek Tibornak valamint Varga Zsoltnak volt doppingügye, előbbi egy kenőcs miatt nyolc hónapos eltiltást kapott, utóbbi Neo Citránt szedett, ami akkor rajta volt a tiltólistán. Mindketten ott lehettek Sydneyben és mindketten olimpiai bajnokok.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. öregvegyész 2012. május 13. 09:35
  „Nem akarnám túlbeszélni a dolgot,de még egy szempont jutott eszembe sokban egyetértve az előttem szólókkal (ACE -gátlás ,hatásmechanizmus stb,) ,tehát az érdemiekkel. Meg kellene magyarázni azt miért volt a kombinált szer használatára szükség.Mert bennem az a gyanú ébredt, hogy ha szükség volt rá akkor a baj komoly és esetleg nem kellene olimpiai álmokat dédelgetni, hanem beérni egy egészséges szintű sportolással.”
 • 26. zombor 2012. május 13. 08:01
  „Amatőrök!Minden szinten...”
 • 25. Ferrer 2012. május 13. 02:33
  „El ne higgyük már, hogy ártatlan bárányként csak beveszi (szúrja?) amit elé raknak és nem is tudja, mi az. De ha ő nem is tudná, sporttársai talán nincsenek? Élsportolók is nyilván véletlenül halnak meg hirtelen szívmegállásban. De ilyen a versenysport.”
 • 24. Grabowsky 2012. május 12. 17:54
  „Kérdés, mit szedett esetleg a vérnyomáscsökkentő mellett? Lehet hogy a Tritace csak falból lett beszedve, magyarázkodás esetére....”
 • 23. Ellenzéki 2012. május 12. 17:37
  „20.!
  A doppinglistás gyógyszeralapanyagok, hatóanyagok mind szerepelnek a WADA honlapján!
  Igen is egy kezelőorvosnak a sportoló esetében tudnia kell, hogy melyik szer, hatóanyag van a doppinglistán, mert azt fel sem írhatja, csak akkor ha nincs olyan helyettesítője ami nem tiltott listás!
  A bejelentési kötelezettség meg a kezelőorvos feladata!”
 • 22. Ellenzéki 2012. május 12. 17:32
  „Én abszolút megbízom Bélában és hiszem, hogy nem doppingolt!
  Azt a szert orvos írta fel számára, egy betegség kezelésére, nem dopping céljából, így í felelősség azt az orvost terheli aki felírta számára, mert biztosan tudhatta, hogy sportoló, olimpikon, hiszen a csapatorvos irányította a specialistához.
  A hazai doppingellenes szervezet már megint túllihegte a feladatát! Én úgy gondolom, hogy vadásznak a sportolókra, lehet, hogy prémiumért teszik!

  Azért felvet ám egy érdekes problémát ez és a hozzá hasonló, vízhajtóval kombinált szer, illetve maga a vízhajtók mindennapos használata!
  Ugye ennek a vízhajtószer hatóanyaga - más vízhajtó hatóanyaggal együtt - fent van a WADA által tiltott szerek listáján, gondolom azért mert ártalmas a sportoló szervezetér. No már most, ez a szer nem lehet annyira intelligens, hogy emberi szervezetbe jutva eldönti, hogy sportoló vagy átlag ember szervezetébe került, és az utóbbiban nem fejt ki káros hatást.
  A szer ha ártalmas egy sportoló szervezetére, akkor ugyanúgy ártalmas az átlag, nem sportoló ember szervezetére is!
  Akkor - teszem fel a kérdést - az orvosok e szer felírásával ártalmas anyaggal bombázzák a pácienseik szervezetét amikor ezt a szert felírják számukra és szedetik, rászoktatják őket?
  Állítólag - orvos mondta - akit erre "rákapattak", elhagyni soha nem tudja mert gátolja a vese működését, és e szer nélkül alig alig akar dolgozni az egyébként egészséges vese.
  Az orvos ismerős a fentieken túl elmondta, hogy azért írják fel az orvosok - akik magas vérnyomás kezelésével foglalkoznak - mert gyors és látványos vele a vérnyomás csökkentés. Kihajtja vizet a szervezetből, és látványosan csökken a vérnyomás! Más vérnyomás csökkentőkkel kissé babra játék a vérnyomás beállítása.
  Az orvos ismerősöm szerint aki abba hagyja a vízhajtó használatát, rövid időn belül az egekbe emelkedik a vérnyomása!
  Arról nem is beszélve, hogy alkalmazása különböző hiány betegségeket vált ki a szervezetben, és az arra egyébként is hajlamos embereknél súlyos veseköves betegséget is okozhat!”
 • 21. kispacni 2012. május 12. 16:55
  „19.
  A Tritace kombinált hatásmechanizmuson alapuló vérnyomáscsökkentő. Egyrészt tartalmaz egy ACE gátlót (angitenzin-konvertáz enzim gátló), amely már eleve igen hatékony antihipertenzív szer, de tartalmaz még egy vizhajtó vegyületet (diureticum), amely szintén vérnyomáscsökkentő. A diureticumok viszont doppinglistásak, mert alkalmasak fogyasztásra. A túlsuly is komoly sportolói probléma, nemcsak az az izomnövesztő teljesítményfokozás, ezért tiltólistásak.

  Ezt minden sportoló tudja, így kérdéses lehet hogy tényleg mennyire ártatlan" a témában itt mindenki. A HiD Beton nem egy amatőr kiscserkész csapat, hanem komoly Bajnokok Ligája szintű profi csapat. Nehogy már ne tudják ezt, amit minden sportoló tud. Ki lehet mondani, hogy nem biztos, hogy ártatlan áldozat itt minden szereplő.”
 • 20. lepkehalo 2012. május 12. 08:43
  „Nem is kell tudni senkinek, hogy mi doppinglistás, és mi nem, egyszerűen vagy az egyesületnek, vagy a sportolónak, vagy az orvosnak be kellett volna jelentenie az antidoppingosoknak - még a szedés megkezdése ELŐTT - hogy milyen gyógyszert, kenőcsöt, vitamint, mittoménmit szedne. Esetleg még engedélyt is kapott volna rá, mivel neki ez a gyógyszer nem jelent előnyt a versenytársakkal szemben. (Vízhajtó azoknál számít, ahol súlyhatárok szerint versenyeznek.)
  Remélem, nem tiltják el a játéktól, és a jövőben kicsit komolyabban veszik ezeket a dolgokat, és nem csak azok, akiket megcincálnak, hanem minden sportoló.”
 • 19. mauglii 2012. május 12. 08:07
  „Azért az olyan furcsa nekem, hogy valaki vérnyomáscsökkentővel akarna doppingolni.
  Akinek nem magas az be se venné, nem?
  Ha valóban alacsony Török Béla vérnyomása (márpedig, ha nem lenne nem hiszem, hogy kijelentené egy hivatalos közleményben), akkor egyszerűen csak élni akar és sportolni.
  Azért kicsit nonszensz, hogy vérnyomáscsökkentőt sem lehet csak úgy bevenni.
  Nemzetközi szinte inkább illene a tizenpáréves olimpiai bajnokok körül szétnézni, nem?”
 • 18. la-za 2012. május 12. 02:53
  „14.Mike3 2012.05.11. 18:59

  "khm. én elvből nem nézek olimpiát. ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja :)
  további jó csicsogást :)"

  Tehát hülye vagy...... érdekes elv...”
 • 17. tirpák 2012. május 12. 01:52
  „10. Commander-V2 mindenki tudja hogy az élsport egészségtelen”
 • 16. öregvegyész 2012. május 11. 22:31
  „Nagyon sok igazság van abban amit leírtatok, Az tényleg komoly kérdés Kemény Dénes mer-e kockáztatni,mert egyszerűbb nem kockáztatni. Ugyanakkor a korábbi olimpiai dopping ügyeink után egy olyan ,mondhatnám terrorelhárító dopping ellenörző csoportunk jött létre akitől nem sok megértést várhatunk Csoda lenne a happy end.. Az utolsó kérdésem pedig az ,hogy egy féléve, vagy éve is ugyanez volt-e a helyzet. Ha igen akkor érdemes lenne az időzítéssel is foglalkozni.”
 • 15. tavimaszlag 2012. május 11. 20:05
  „nagyon remélem kijut Béci az olimpiára, nem az ő hibája, miért nem szólt az orvos, hogy gond lehet a gyógyszerrel, 1000 vérnyomáscsökknető van, miért nem figyelt az orvos jobban???”
 • 14. Mike3 2012. május 11. 18:59
  „khm. én elvből nem nézek olimpiát. ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja :)
  további jó csicsogást :)”
 • 13. zehn 2012. május 11. 18:49
  „Egyértelmű az orvos hibája. Egy profi csapatnál az ilyesmi nem fordulhat elő.Milyen sportorvosi stáb működik ott? Azonnal meneszteni őket. Egy ilyen simán elkerülhető marhasággal tönkre lehet tenni egy sportoló pályafutását.Olimpia csak 4 évenként van!”
 • 12. szbarat 2012. május 11. 18:27
  „Hát valószínű, hogy így nem fog menni az olimpiára, mert Kemény Dénes nem fogja kockáztatni méltán híres győzelmi repertoárját vele kapcsolatban.
  Igen, ezt jól benézték, úgyhogy ráadásul, ha jól tudom több doktor is van a családban, ennek ellenére az a hibás, aki egy élsportolónak dopping listás "bogyókat" írogat fel. Tudnia kellett volna, hogy profi, élsportolóval van dolga.Sajnálom!”
 • 11. Zotya100 2012. május 11. 18:21
  „Béci, én nagyon bízom benne, hogy sikerül kijutnod az olimpiára! Itt az orvos nagyfokú felelőssége egyértelmű.”
 • 10. Commander-V2 2012. május 11. 18:07
  „Az ügynek a legnagyobb tanulsága: nagyon egészséges életmód, sok sport, rendszeres orvosi szűrés mellett is lehet valaki magas vérnyomásos. Megyek és eszek is egy sztéket, mellé egy korsó sör.”
 • 9. vovozs 2012. május 11. 17:35
  „Egyszerű leellenőrizni szerintem mint laikus... Az orvost kell megnézni, átlagba milyen sűrűn ír fel vérnyomáscsökkentőnek ezt a gyógyszert., és lehet látni hogy véletlen volt-e... mert ha mindnkinek másikat ír fel akkor meg van a megoldás, de lehet azok is mind sportolók. Azért sajnálom hogy ilyen apróságon úszik el valaki álma.”
 • 8. Kircsi 2012. május 11. 17:11
  „A csapatorvos jól benézte. Általában a háziorvos is vágja, hogy mi a foglalkozásod, mit lehet mit nem, de az nem várható el, hogy vágja a doppingszerek listáját is. Egyértelműen a csapatorvos hibája, ha tudott a gyógyszerről.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyol Nagydíj: Button nyerte a második szabadedzést

Jenson Button, a McLaren brit pilótája érte el a nap legjobb köridejét a Forma-1-es Spanyol Nagydíj… Tovább olvasom