Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Új futballstadion épülhet Szegeden

A szegedi önkormányzat vagyongazdálkodási biztottsága ma reggeli ülésén a támogatásáról biztosította a város stadionépítését.
A lepényhal megy elöl, a remény hal meg utoljára – e szakállas vicc a szegedi labdarúgás kapcsán rendre eszembe jut(ott). Hiszen mint egykori labdarúgó, szegedi születésű és nevelésű játékos, szurkoló, újságíró mindig arról álmodoztam, amit gyerekkoromban, majd később felnőttként is átéltem: telt ház a Felső Tisza-parti stadionban, jön a Fradi, az Újpest, a Honvéd, a Győr, a Diósgyőr, fantasztikus a hangulat az NB I-es mérkőzésen, amelyen a „kis" szegedi csapat megszorongatja, netán le is győzi a nagy nevű riválist.

Az emlékekben előbb az NB I és az NB II közötti ingázások játszották a főszerepet , majd később sokkal szívbe markolóbb, drasztikusabb dolgok következtek: megszűnések, visszalépések, pénzügyi gondok. Amikor különböző jogi csavarok révén előbb a KITE-Szeged, majd a Szeged 2011 is életre kelt, kicsit félve, de határozott reményekkel néztem, tudósítottam – és még tudósítok is – a találkozókról. És a fenti szólás jár(t) a fejemben. Mert továbbra is bízok és hiszek.

Íme, itt egy újabb reménysugár: a szegedi önkormányzat vagyongazdálkodási biztottsága tegnap reggeli ülésén a támogatásáról biztosította a város stadionépítését.

– Kiss-Rigó László püspök úr a Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft. nevében vetette fel, a társasági adókedvezmény révén a vállalkozás és a város közösen pályázzon – mondta dr. Bohács Zsolt, a bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke. – Az elvi döntés tehát megszületett, a későbbiekben pedig közgyűlési határozat is szükséges majd. A pályázatot viszont már be lehet és hivatalosan, a hatályos törvények alapján április 1-ig be is kell nyújtani, bár könnyen lehet, az országggyűlés április 30-ra módosítja majd ezt a határidőt.

Hogy ez mit jelent? A Felső Tisza-parti stadion jelenlegi lelátóját elbonthatják, így alakítják majd ki az új, egyelőre 6000 férőhelyes stadion lelátóját. Mindez az előzetes számítások alapján 2,3 milliárd forintba kerülhet, amelynek hetven százaléka lehet pályázati, a maradék harminc százalék pedig önkormányzati pénz. A jelenlegi törvények szerint a már említett határidőig benyújtott TAO-s igények elbírálása után a pénzek felhasználása a következő versenyidőszakra, az idén július 1. és jövő június 30. közötti időszakra vonatkozik.

– Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen mértékű felújítás, remélem, a csapat megőrzi a helyét az NB II-ben, illetve további támogatókat is szereznek majd – tette hozzá Bohács.

És ezzel még nincs vége. A vízilabdázók körülményein javíthat majd az újszegedi sportuszoda 150 millió forint plusz ÁFA értékű fejlesztése, amelyből 500 néző befogadására alkalmas könnyűfémszerkezetes lelátó épül, illetve belefér a sátortető cseréje. A műjégpályán pedig 10 millió forintból a néző védelme, valamint a rangosabb mérkőzések megrendezése érdekében megemelik a védfalat, azaz plexifalat emelnek a palánk fölé.

Olvasóink írták

 • 20. anyus59 2012. március 30. 20:49
  „Miért is kell 6 ezres stadion az NB II-ben botorkáló szupercsapathoz, amelyet jó esetben 400 ember néz???? Szegedi emberek ébredjetek!!! Mert a püspök úr, Viktorka és a slepp kötelezővé teszi a foci nézést????
  Nem érdemlünk egy rendes fedett uszodát, mi szegedi lakosok, ahol mi és a gyermekeink rendszeresen mozoghatnánk??? A vizilabda csapatról nem is beszélek....
  Itt mindenki tébolyult?????”
 • 19. caligula 2012. március 30. 20:21
  „Szegednek igenis kell !!! min.12000 -es stadion! Hiszem ,ha NB I es lesz a csapat 2 év múlva az is megtelik.
  Debrecen ,Székesfehérvár ,még Kecskemét is előttűnk van .Hála a PÜSPÖK ÚRNAK most van esélyünk.

  U.i. Tudomásom szerint volt Szegeden 30000 néző is egy SZEAC _ FRADI meccsen!”
 • 18. balraat 2012. március 30. 15:12
  „Az új stadion, a mostani számítások szerint 3 milliárd forintba kerül, ebből számítanak a társasági adóból 2 milliárdra (azt, hogy ezt mire alapozzák, nem lehet tudni). A városnak kellene a maradék 1 milliárdot biztosítani. És miből? Jelenleg az önkormányzatnak nincs ennyi felesleges pénze. Szóval hitelből? Ez ellen meg folyamatosan éppen az a Bohács által vezetett Fidesz ágál, aki ebbe akarja belekényszeríteni a várost.
  A másik. Hol van itt 6 ezer ember, aki kilátogatna a meccsekre. Az NBI találkozóinak átlagnézőszáma 3-4 ezer ember, az NBII-é pedig még ennél is kevesebb. Ráadásul a szegedi csapat a kiesőzónában van, tragikusan szerepel és lehet, hogy jövőre eggyel lejjebb folytatja. Akkor pedig még kevesebb néző lesz! Nem ilyen megalomán hülyeségekben kellene Bohácséknak a fejét törni, hanem valami használható ötleteket kellene bemutatni. Azért, mert most a püspök ezerrel nyomja a focit (és OV is), nem kellene beállni a sorba és milliárdokat elpazarolni erre!”
 • 17. TUTI 2012. március 30. 09:24
  „Talán először úgy kellene szerepelniük NBII-ben, hogy a stadion épitők sorban álljanak itt.
  Most kieső helyen vannak? A közelében...
  De mig ütőképes csapat nincs nagyon visszás dolog (a megszokott lenyúlás gyanú lebeg/forog fenn).
  FEDETT USZODA.
  Az kellene az első dolog legyen! :)”
 • 16. kilo 2012. március 30. 07:37
  „Egy új, (fedett) uszoda ezerszer fontosabb, ugyanis az aktívan szolgálja a sportos életmódot. A lelátó építése csak a passzív, a szemlélődő sportról szól. Egy uszodában a gyerekek járhatnak rendszeresen oktatásra, edzésre. Egy plusz lelátó miatt viszont semmivel több gyerek nem fog focizni járni.
  A jégpálya - hát, vegyesek az érzéseim. Jégtánc, gyorskorcsolya - ezek hoznak bajnoki érmeket Szegednek. A jégkorong nem és még nagyon sokáig biztos nem. A plexifal viszont határozottan hátrányos az első két sportág edzéseinél, versenyeinél.”
 • 15. Mogyoró 2012. március 30. 05:34
  „De minek és kinek kellenek ezek a megalomán elképzelések, hiszen labdarúgásunk sincs erre minek stadion, vagy ezt még fent nem vették észre, vagy kéne egy kis közpénz a családnak.”
 • 14. Tisza 2012. március 29. 22:31
  „varbert!
  Neked nem tűnt föl, hogy például szegedi alap-és középfokú iskolák nagyrészét fölújították az utóbbi évtizedben? Vagy a városi rendelőt?
  Egyébként meg :
  Ideje lenne már tényleg építeni egy városi stadiont, ahová egy szegedi polgár egyáltalán betehetné a lábát!
  S nem égne a pofáján a bőr, ha egy országos csatorna közvetit egy meccset Szegedről, mint február 25-én!”
 • 13. TUTI 2012. március 29. 21:16
  „Sok! Ezért nincs még fedett uszoda Szegeden sajnos!
  De jó a végén mindig győz!
  Ezért van esély, hogy idővel mégis győz az akarat és lesz fedett uszida! :)”
 • 12. lila 2012. március 29. 20:48
  „Sok a rosszindulatú ember!”
 • 11. varbert 2012. március 29. 20:45
  „Nincs is ennél fontosabb! Az iskolák,óvodák, bölcsődék,orvosi ellátás,mind az infrastruktúrában,mind a napi működésben kifogástalan.Akkor építsünk stadiont!!!”
 • 10. karaly 2012. március 29. 20:24
  „Legalább 25.000 fős kellene, akkor nemzetközi meccset is lehetne játszani. Pl. a magyar válogatott, később pedig amikor a Szeged SC BL mérkőzést játszik majd.:))”
 • 9. lacijoci 2012. március 29. 20:01
  „Hát a pár nappal ezelőtti hírtv riportban új uszodáról volt szó, nem lelátó építésről. Akkor erről miért nem nyilatkozott Bohács a tv-ben! Unom már hogy csak a foci létezik, ahol a sok teljesítmény fokozótól hullanak a játékosok. Ez már nem sport, hanem szégyen. A tehetséges vízilabdázóknak meg Vásárhelyre kell járniuk, mert nincs megfelelő uszoda, és ahogy látom nem is lesz. Így fogjuk elveszíteni a sikercsapatot.”
 • 8. W666W 2012. március 29. 19:44
  „6. TUTI 2012.03.29. 18:56

  Az uszoda ügyében egyetértek VELED, DE nem érdeklődés hiányában ment tönkre pl a felső tisza parti stadion hanem a NEMTÖRÖDÖMSÉG MIATT !!!
  Ugyanis anno mikor a Crvena ZVEZDA itt játszotta BL meccseit / nem tudom mennyi idős vagy de az nem volt olyan rég / akkor kapott valakik vagy a város nagyon sok lovettát és eltapsolták szépen ahelyett, hogy a stadionra költötték volna..Plusz Nagylaki idejében is csak leamortizálták ahelyett, hogy legalább állagmegóvás lett volna...

  Amúgy SZVSZ nem 6.000-es stadionban kéne gondolkodni, hanem egy 15.000 ezres körüliben..Ahol angol mintájú lenne a stadion..A Nézök közvetlenül a pálya körül semmi rács hanem zöld sövény ahogy a Kispest pályán..Azt egy komoly beléptetö rendszer és a retinenseket ÖRÖKÖS kitiltással böntetni....

  USZODA és STADION na ez lenne a csoda ha meglenne..Meg kéne egy értelmes kézicsapat azt már szép is lenne a világ...”
 • 7. lukrecia 2012. március 29. 19:20
  „ujabb improduktiv beruhazas, meddig lehet ezt meg folytatni Szeged ?????”
 • 6. TUTI 2012. március 29. 18:56
  „FEDET USZODA SZEGEDEN! Az hiányzik évtizedek óta!
  Futballstadion közben sok relomlott az érdeklődés hiányában!

  HAJRA PCIK SZEGED! MAGYAROK!”
 • 5. Lucia 2012. március 29. 16:11
  „Nem futballstadion kellene Szegedre, hanem világszínvonalú USZODA! Foci itt sosem lesz - minőségi -, vízilabda viszont MÁR VAN!”
 • 4. szunyi 2012. március 29. 15:46
  „És kik azok a vállakozások akik benyomják a TAO-s pénzeket + a városnak van-é 700 millája erre?”
 • 3. zehn 2012. március 29. 14:19
  „Azért látványterveket is szeretnénk nézni. 6000 fős "stadion" nem tűnik nagynak,mondjuk szépen körbeálják 2-3 lépcsőfokon. Mindegy, örülni kell, legalább mozdul valami. Mi az, hogy a sátrat lecserélik az uszoda felett. Nem arról volt szó,hogy építenek egy normális fedett sortuszodát? Csöbörből vödörbe.LEN elfogadja? Lehet majd ebben nemzetközi meccset játszani? Ha nem, el se kezdjék. Öszvér megoldások. Jégpálya plexi rendben. De!!! Inkább csináljunk egy dolgot de azt normálisan, tökéletesre. Kicsit ide,kicsit oda, az csak kozmetikázás..,semmit nem old meg. Még nem késő. Vagy legyen egy 10-12 ezres korszerű stadionunk,vagy egy 1200-1500 nézőt befogadni képes nemzetközi mérkőzések lejátszására alkalmas és engedélyezett uszodánk. Olvasom: első lépésként egy lelátó. Nos erre az első lépésre 30 évet kellett várni/lehet negyvenet. Nem lesz második lépés az biztos,szoktak erre hivatkozni, megnyugtatásként. Minket viszont már nem lehet becsapni.”
 • 2. bömi 2012. március 29. 14:08
  „hahaha62:Látszik hogy még sose voltál kinn meccsen...de ne is gyere....”
 • 1. hahaha62 2012. március 29. 13:26
  „hát ez a legfontosabb valóban a hírős városban....ehhez a magasszintű fociszerű tevékenységhez-meg a 10 db szurkolóhoz kell is....röhejország...így szeretnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó tesióra a Szedeákkal

Rendhagyó testnevelésórán járt ma délelőtt a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Tovább olvasom