Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Új területek felé nyitnak

Nyolcas evezős hajót vásárolt a szegedi egyetem. Dani Zsolt, a Démász edzője segítőivel arra törekszik, hogy kihasználva a profi eszköz létét, a sportágban minél több eseményt szervezzenek.
Külföldön már bevált szokás, hogy az egyetem biztosítja a minimális körülményeket az evezés szerelmeseinek. Az egyik legrégebbi eredetű mozgásforma – amely már az első újkori olimpián, 1896-ban Athénban is ott volt – alapvetően egyetemi alapokon nyugszik. Szegeden ugyancsak nagy hagyománya van, a sportág és az intézmény közötti kapcsolat pedig az utóbbi néhány évben újraéledt.

Most újabb fontos állomásához érkezett ez a szoros kötelék: az SZTE hajót vásárolt, mégpedig a külföldi regattákból jól ismert, igen érdekes viadalokon látott nyolcast. Ki ne tudná, hogy az angliai Oxford–Cambridge csaták a Temzén milyen látványos versenyeket hoznak minden évben, egyfajta kuriózumok a maguk nemében. A szegedi egyetem által most megvett eszköz igazi profi hajó, amellyel akár az olimpián is indulni lehet.

Az egyetemi evezést szeretnék szervezett formában újraéleszteni. Az a cél, hogy lehetőleg már februárban felvehető tárgy legyen, és ebben nagy segítséget nyújthat Szabó Gábor, az SZTE rektora.

– Olyan új terület felé akarunk nyitni, amely a világban természetes, nálunk azonban még nem. Szeretnénk programokkal megtölteni az évet, és minőségi sportot csinálni, valamint kihasználni, hogy ilyen lehetőségünk adódott a nyolcas megvétele révén. Első lépésként tervezzük az ergométeres bajnokságot. Aztán a májusi szegedi országos bajnokság kísérőrendezvényeként egyetemi nyolcas regattát szervezünk. Utána jön a fő esemény Litvániában, Trakajban a kilencedik egyetemi vb. Nagy segítségemre lesz Bélai Ágnes, akivel együtt vállaltuk a toborzást, a versenyzők keresését – mondta Dani Zsolt, a Démász-Szegedi VE evezős trénere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt kegyelem

Újabb fölényes győzelmet aratott a férfi teke Szuperligában a Ferroép-Szeged. Ezúttal a BKV Előre… Tovább olvasom