Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Újabb négy szegedi világbajnoki belépője

Már biztos, hogy nyolc Démász-Szegedi VE-versenyző ott lesz az augusztusi duisburgi kajakos és kenus világbajnokságon. Vajda, Janics, Keresztesi és Gyökös után – akik az Eb-eredményükkel biztosították helyüket – Joób, Horváth, Sík és Csamangó is kiharcolta a részvételt.
Már biztos, hogy nyolc Démász-Szegedi VE-versenyző ott lesz az augusztusi duisburgi kajakos és kenus világbajnokságon. Vajda, Janics, Keresztesi és Gyökös után – akik az Eb-eredményükkel biztosították helyüket – Joób, Horváth, Sík és Csamangó is kiharcolta a részvételt a szegedi Maty-éren a vidékbajnokság pótválogatóin.

A kissrác letette a lapátot, majd megpróbált megállni. Egyensúlyozott, ügyesen igyekezett megtartani egy helyben a hajót. Jól látszódott, gyakorlott a témában. Régóta kajakozik.

Fürdök nem adja fel

Nagyszerű sportember. Évek óta az elit tagja. Most úgy tűnik, második fénykorát éli. És még mindig úgy érzi, képes nagy feladatokra. Fürdök Gábor, a Démász-Szegedi VE kenusa nemcsak a jelenben él, gondol már a jövőre is. Mégpedig szó szerint: a 2008-as pekingi olimpiára. Minden álma, hogy ott legyen. Nehéz a dolga, hiszen párosban a Kolonics, Kozmann duót kellene legyőzni mindkét távon, egyesben pedig ezren főként klubtársát, Vajda Attilát, ötszázon pedig Vajdán kívül még további fiatal kihívókat, így Joóbot, a Sáfrán testvéreket, Bozsikot, és sorolhatnánk. De nem adja fel. Mint írtuk: igazi sportember.

Figyelő szemek


De nem olyan régóta, mint azok, akiket figyelt. Hiszen ezért cövekelt le. Mert jöttek a nagyok, a példaképek, a világ- és Európa-bajnokok. Egyrészt nem akarta, hogy fodrozódjon a víz, és ezáltal befolyásolja a futamban indulók lapátolását – ezt az alapkövetelményt az edzője nagyon jól az agyába véste –, másrészt pedig közelről akarta látni őket. Rájuk volt kíváncsi. És minél közelebb akart lenni hozzájuk. Látni, ahogy a célhoz közeledve megfeszülnek az izmaik, látni, ahogy vicsorognak, látni, ahogy a győztes az égbe, a vesztes a vízbe csap – előbbi örömében, utóbbi bánatában. Majd miután mindezt átélte – oly régóta vágyott erre a pillanatra –, újra munkába állította még fejlődésben lévő kezét, és a partra lapátolt. A kiadós hajtás, az előfutam után jól is esett a kis pihenő, de még jobb volt, hogy a példaképek előtte küzdöttek egy nagyot.
Remek dolog a vidékbajnokság. A fenti példa igazolja, évente legalább egyszer szükség van arra, hogy a serdülő, kölyök és ifjúsági versenyzők testközelből láthassák elődeiket. Ráadásul még azok sem emlékeztek pontosan az évszámra, mikor volt legutóbb Szegeden a Maty-ér házigazdája a kajakosok és kenusok vidékbajnokságának, akik pedig már abba is hagyták az aktív sportolást.

Eredmények

A Démász-Szegedi VE versenyzőinek, illetve az elsők eredményei a harmadik vb-válogatón, 1000 m, C4: 1. Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor (KSI, Újpest), 2. Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál, Balázs Péter (Démász-Szeged, BSE, Mezőgép), 4. Igorov Andrei, Hüttner Csaba, Pulai Imre, Sáfrán Mihály (Démász-Szeged, Domino-Honvéd). 500 m, C4: 1. Horváth, Joób, Sarudi, Balázs P., 4. Hüttner, Fürdök Gábor, Pulai, Sáfrán Mi. (Démász-Szeged, Domino-Honvéd). K1, férfiak: 1. Vereckei Ákos (Domino-Honvéd). K4, férfiak: 1. Sík Márton, Bozsik Gábor, Csamangó Attila, Boros Attila (Tiszaújváros, Csepel, Démász-Szeged).

Köszönjük, megvan!


Szóval utódok és példaképek együtt, összesen ötvenöt klub közel 1500 versenyzője – nem csoda, hogy a hajótárolók színültig megteltek a Maty-éri olimpiai centrumban. A szülők érthetően gyermekeikre figyeltek, a szakértők – meg azért a sportágban már jártas szülők fél szeme is – pedig arra a tíz számra, amely dönt a duisburgi világbajnokságra utazó csapatok összeállításáról.

– Köszönjük, megvan! – robogott el a céltorony mellett a Démász-Szegedi VE kenusainak, valamint a kajakos Janics Natasa trénere, Vécsi Viktor ezekkel az örök szavakkal. Hogy mit köszönt meg? Tanítványai remeklését. A C4 ötszáz méteren futamgyőztes, ezzel a vb-re ebben a számban már biztos utazó Joób Márton, Horváth Gábor duónak, akik két társukkal, Balázs Péterrel és Sarudi Pállal együtt megnyerték a döntőt. Kihajtották magukat, még örülni sem volt erejük. Nem ujjongtak, hanem már készültek a délutáni, ezres futamra.
– Menjünk, vezessünk le! – mondta Joób. Betérdeltek a négyesbe, és így tettek.

Benkő vagy Vereckei? Ki lesz a vb-n a kajakosok olimpiai „királyszámának" képviselője? Ez volt a délután egyik fontos kérdése. Vereckeinek még női szurkolótábora is volt. Eláruljuk, ők voltak boldogabbak. Nemcsak mert kedvencük nyert, hanem mert két ujjával még csókot is dobott a fiatal rajongóknak. Benkőnek maradt az ezer méter a vb-n, ám így sem volt szomorú, hiszen ahogy elmondta, maximálisan kihajtotta magát.

Sík, Csamangó: folytassa!

Gyors számvetést készítettünk ekkor, és kiderült: a Démász- Szegedi VE-ből a Vajda Attila, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Gyökös Lajos kvartett mellé – ők már az Eb-n kiharcolták ezt a jogot – mint vb-induló csatlakozott ezen a napon Joób és Horváth. Majd Sík Márton és Csamangó Attila is. A kajakduó lehengerlő volt az ötszáz méteres négyes tagjaként – ahogy az egykori népszerű angol humorsorozatot idézzük: folytassa a vb-n! Joóbék viszont nem folytatták: nem tudták megverni az ezres válogatón az Eb-egységet. Szomorúak így sem lehetnek: van vb-számuk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótválogató a vb-csapattagságért a szegedi Maty-éren

Pótválogató a vb-csapattagságért – az érintett kajakosoknak és kenusoknak ez a lényeg a mától… Tovább olvasom