Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Ultrák és gyér érdeklődés: tüntetés a szegedi fociért

A szegedi foci jövőéért aggódók gyűltek össze péntek délután a szegedi városháza előtt. A bonyolult háttérsztori ellenére a felszólalók egyszerűen és röviden fogalmaztak. Zászlólengetéssel, maszkulin kórussal felturbózva. Több ezer ember szeretne focit Szegeden, csak épp nem jöttek el.
Demonstrációt hirdetett a szegedi foci jövőjéért aggódóknak péntek délután öt órára a Szegedi Labdarúgásért Egyesület. A baljós felhők, a meghirdetés hiányosságai vagy a sajnálatos nemtörődömség tette, de korántsem gyűlt össze annyi ember, mint ahányat valójában érdekel a történet.

Demonstráció a szegedi fociért (Amatőr felvételek)

A három felszólaló (az egyik szervező, Németh János, Nógrádi Tibor, az egyesület elnöke és az egyik fődrukker, Ács Ottó) újra kifejtette, véleményük szerint nem elfogadható, hogy Szegedről eltűnjön a foci, hogy gazdasági érdekek miatt fogyatkozzon a futballpályák száma. Aggódnak az utánpótlásért, hozzáértő vezetést követelnek a szegedi labdarúgás élére. Felidézték a régi szép időket, amikor még több ezren látogatták a meccseket. Kijelentették, ha a város vezetői nem állnak szóba velük, tovább folytatják majd a megmozdulásokat.A keménymag hatásos indulókkal és zászlólengetéssel egészítette ki a beszédeket, majd pirotechnikai eszközökkel nyomatékosították elkötelezettségüket. Bár a mikrofon rakoncátlankodott, a lényeg, a valóban fontos üzenet átjött: normális focit Szegedre!A felszólalások után a demonstrálók a nagyáruház elé sétáltak, ahol ismét felzúgott egy-két ismert buzdító nóta.

Háttér röviden:

2007 júniusában az SZVSE - megrendült anyagi helyzete okán - sportpályája értékesítése mellett döntött. A Szeged Pláza közelében lévő értékes ingatlanért vásárlói oldalról a Pick Szeged és a Szeviép-Szeged mellett ekkor még a Tisza Volán SC-be (majd később a DVTK-ba) befektető Szeviép-cégcsoport jelentkezett az előzetes tárgyalások alapján. A Szeviép az SZVSE-pályáért az önkormányzati tulajdonban lévő 692 milliót érő (Etelka sori) SZEOL-pályát ajánlotta felújítva, plusz 230 millió forintot, első körben pedig 30 milliós kölcsönt adott (számítások szerint az SZVSE-pálya összesen minimum 2-2,5 milliárd forintot ér, a Szeviépnek az Index.hu szerint minimum 1, 4 milliárdjába kerül majd). Az SZVSE vezetősége (bár nem egyöntetűen, hiszen kétség merült fel a SZEOL-pálya alkalmassága iránt) az ajánlatot elfogadta, és az önkormányzat is a tranzakció mellett tette le a garast, annak ellenére, hogy az állammal kötött szerződés szerint az SZVSE-pálya 2012-ig, a SZEOL-pálya 2013-ig nem idegeníthető el (de ez, persze, áthidalható akadálynak mutatkozik). Bonyolítja a helyzetet, hogy az SZVSE-pálya földterülete csupán a sportegyesületé, a rajta található építmények a MÁV tulajdonába tartoznak, amiket egyelőre ismeretlen áron ad tovább.

Ács Ottó felszólalás közben. Fotó: Nagy Zoltán
Ács Ottó felszólalás közben. Fotó: Nagy Zoltán

2007 decemberében Szeged közgyűlése döntött az Etelka sori SZEOL-pálya Szeviépnek történő eladásáról, beindítja az uszodaberuházását és támogatja a Szeviép rendezvénycsarnok-építését a Kálvária sugárúton, aminek később a Mars tér lett a helyszíne. 2008 áprilisában a Szeviép kivonul a Tisza Volán NB II-as focicsapatának finanszírozásából, a céget ért sorozatos támadásokra hivatkozva. Mindeközben kiderült, a csereként az SZVSE tulajdonába kerülő SZEOL-pálya (ahol egyébként a Tisza Volán csapata és az utánpótlás az edzéseit, meccseit tartja) egy épülő út miatt egy kereskedelmi célra hasznosítható területtel kevesebb lett, ami az SZVSE számára elfogadhatatlannak bizonyult, és kérték a megváltozott feltételek ismeretében a tranzakció újragondolását. 2008. április 10-én a Szeviép új ajánlattal állt elő. A cég a korábbi Felső Tisza-parti tételeket egy ezer négyzetméteres székházzal, illetve birkózó-, valamint öltözőkomplexummal és további anyagi támogatással toldotta meg, amit az SZVSE-nek jóval kecsegtetőbb ajánlatnak értékelt. 2008 április közepén az SZVSE-ben tisztújításra került sor.

A szegedi focidrukkerek kemény magja, a Szeged Ultras, féltvén a szegedi foci jövőjét, már 2007 december végén tiltakozott az ügyletek ellen, ám sikertelenül próbálták felvenni a kapcsolatot a város vezetésével. Később a drukkerek a (korábban mozgalomként működő) Együtt a Szegedi Labdarúgásért Egyesületet megalapítva léptek fel érdekeikért, a szegedi minőségi fociért és utánpótlásért, szándékuk szerint politikamentesen. Az ő szervezésükben kerül megrendezésre az április 18-i demonstráció is.

Zászlólengetés, büszke ének
Zászlólengetés, büszke ének

A lényeg: ha minden a tervek szerint halad, a plázánál lévő SZVSE-pálya a Szeviép tulajdonába kerül, és valószínűleg kereskedelmi célokra használják fel. Az Etelka sori SZEOL-pálya az SZVSE tulajdona lesz, és felújított, kibővített sportpályaként üzemel majd. Felépül majd emellett egy versenyuszoda, és a Mars téren egy rendezvény- és konferenciaközpontot épít a Szeviép. A Fidesz ingatlanspekulációt szimatol, a fociszerető civileket tömörítő Együtt a Szegedi Labdarúgásért Egyesület pedig garanciát szeretne arra, hogy a városnak lesz stadionja, maradnak futballpályái, ahol edzhetnek a gyerekek. Szerintük a jelent a szegedi futball ellehetetlenítése jelenti, a jövő pedig így az első foci nélküli magyar város lehet. A város és a Szeviép álláspontja, hogy mindezek után Szeged sportügyileg csak nyerhet, az ellenzők pedig a focipályák számának csökkenését látják az ügyletben. (A háttér az Index.hu és a Délmagyarország korábbi cikkei alapján készült.)

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. szegedi ultra 2008. április 20. 20:18
  „Foci szurkoló igazad van!! szép és igaz hozzá szólás!! FUTBALT AKARUNK...!!!!”
 • 60. Foci szurkoló 2008. április 20. 19:02
  „Ful és exluzer!

  Ne haragudjatok, de elég undorító, hogy ennyire futball ellenesek vagytok.
  A jelen és a közelmúlt valóban olyan amilyen, nem hiába emlegetjük még mindig a 6-3-at, meg az Aranycsapatot.
  De szerintetek az a megoldás, hogy akkor szántsuk fel a pályáinkat és szórjuk be sóval, vagy --mint a jelen helyzet is valószínűsíti- építsünk helyükre plázákat?
  Nem hiszem, hogy tudjátok, hogy miről is beszéltek, ezért ajánlom, hogy egy délután menjünk ki együtt a Kisstadionba és az Etelka sori műfüves pályára és nézzük meg a gyerekeket, akik még szívvel-lélekkel játszanak és ha megkérded őket mind nagy futballista szeretne lenni. Elsősorban Szegeden, de már ők is szembesülnek azzal, hogy nincs még egy NBII-es csapata se a városunknak. Így pl. az MTK, vagy más nagyobb klubok fiatalon elviszik a legjobbakat közülük és egy-két év után ők adják el külföldre jó pénzért.
  Ne értsétek félre, én most nem az mellett kardoskodom, hogy a város és az adófizetők pénzén legyen Szegeden profi labdarúgás. Egyszerűen arról van szó, hogy ezek a gyerekek -a jövő reménységei- lassan már edzeni sem tudnak, mert nem lesz pálya, uszodában pedig nem lehet focizni! Mert most a stadion eladásából befolyó pénzből nem futballpályát építenek,hanem uszodát. Uszoda is kell, ezt egy percig sem kétlem, de minek a kárára?
  A SZVSE pálya és a Felső-Tisza parti stadion kb. 3 milliárdos értékéből lehetne építeni egy olyan stadiont és sportkomplexumot, amely nem csak a focit, de az atlétika és több más sport problémáit is megoldaná több évtizedre. Helyette kicsit toldoznák, foltoznák a jelenlegi stadiont, -amely a SZVSE tulajdonába kerül- és építenének egy uszodát -ami továbbra is hangsúlyozom, hogy kell-, valamint a Szeviép tulajdonába kerül a SZVSE pálya, amiből ők szép hasznot fognak húzni! Tehát a 3 milliárdból a Szeviép kb. a felét kiveszi! Ez nem a sport és nem a labdarúgás érdekeit szolgálja. Sőt, mivel a SZVSE tulajdonába kerül a stadion, így a Tisza Volán NBIII-as csapata és az utánpótlás is kiszorul onnan, azaz nem hogy több lehetőségük lenne, hanem még az eddigiek is szűkülnek. Pályák nélkül pedig nehéz focizni.
  Még egy szösszenet csak. Valamelyikőtök említette, hogy az adófizetők pénzéből csak az utánpótlás és a tömegsport kapjon támogatást! Ez így rendben is lenne, egy profi sportklub, ami igyekszik profitot termelni és játékosoknak milliós fizetést ad ne az adófizetők pénzét költse. Termelje ki magának. Ehhez képest Szegeden a Tisza Volán utánpótlás csapatai összesen kapnak 2 milliót, míg a Pick Szeged kap 40-50 milliót! Hogy is van ez? Nem a Pick pénze érdekel. Engem inkább az a két millió botránkoztat meg nagyon! 400 gyerek, plusz azok az edzők, akik igaz, hogy nem ingyen, de délutánjaikat, hétvégéiket áldozzák a fociért és a gyerekekért, akik a képzéseiket is maguk fizetik -nem úgy mint az a millió jogász és közgazdász, akiket teljesen feleslegesen ontanak az egyetemek- csak ennyit érdemel?
  Az Ultrákról pedig annyit, hogy ők legalább még hisznek ezekben a gyerekekben! Már ez is baj?

  Várom a válaszotok!”
 • 59. Kékfekete Partizán 2008. április 20. 16:47
  „Majd nézze meg Botka és Újhelyi, hogy mekkora teltházas "pangás" lesz a Széchenyi téri drukkersátorban az EB közvetítések idején (nincs igény jó focira, max kivetítők előtt?)...akkor már ugye nem lesznek hatalmon, úgyhogy lesz idejük egy sör mellett megtudakolni, hogy mit is szeretne a "nép"...

  HAJRÁ SZEGEDI FOCI!!!”
 • 58. pin 2008. április 20. 07:11
  „Töeljesen jó,hogy vitáztok itt a fociról, de csak megossztottság jellemzi itt is az embereket. Közben megy a telek mutyi. Csodálkozik valaki, hogy ebbe is politikát vittek a városháziak? Nem véletlen. Mert az is. Jól fizető szakma a politikusé. TI MEG EGYMÁST B@SZTASSÁTOK, HOGY KI SZERETI A FOCIT?! Én nem vagyok már focirajongó, de ugyan ez a sztori a gomba fürdővel is. Eladták, pedig A Sport uszi, meg a Szue kevés egy ekkora városnak. Együttérzek veletek!”
 • 57. egy szurkoló 2008. április 19. 22:35
  „De sok gyökér érthetelen f***sz ír ide!! már boccs!! :)”
 • 56. Ful 2008. április 19. 21:54
  „Példa:
  Egy sportcsapat pénzt hoz- reklám, jegyeladás stb, stb
  Ez csak akkor lehetséges,ha invesztál is:
  - pályafentartás - villany, víz, gáz, fűtés, karbantartás, takarítás
  - alkalmazottak fizetése - jegyszedő, rendfenntartó stb.
  - sportolók - fizetés, ruházat, leigazolás...
  Először be kell tenni a pénzt és néhány év múlva elkezd megtérülni, lassacskán nullás lesz, majd egyszer csak nyereséget hoz. Persze csak akkor, ha a csapat éveken keresztül hozza az eredményeket. Ha nem,akkor előbb a reklámbefektetők, majd a nézők fogynak el. Vagyis megszűnik a pénz és befuccsol az egész. Több ilyen példa is van (és 90%-ban focicsapat)
  Egyszerű a képlet van-e a városnak (vagyis a lakosainak) erre pénze éveken keresztül???
  Erre költsük a milliárdokat vagy inkább csináljunk pénzt most és hagyjuk, hogy ehhez értő és pénzzel rendelkező emberek fektessék a pénzüket abba a sportba,amiben látnak fantáziát?”
 • 55. exluzer 2008. április 19. 21:47
  „Mint lentebb leírtam, az ULTRÁknak kezelésre lenne szükségük. Ez a nagyfokú primitív agreszivitás ami Preluzerből árad, megijeszt! Ami sajnos ennek a sportnak a rajongóit általában jellemzi. Hiszen az a játék amit szeretnének nem jó nem élvezhető, ezért folyton magyarázkodniuk kell az eredmények miatt. Ezért írom, hogy ebbe a városba nem kell foci, a mostani játékosokkal, majd csak felnő egy nemzedék aki ért hozzá és remélem a szurkolói sem ezek lesznek.”
 • 54. ejha 2008. április 19. 21:13
  „Ful!

  Te mekkora marha vagy komolyan mondom, a város ha lebont valamit akkor helyette építsen is, vagy nem???

  Város tönkre akarja vágni a pályákat, de helyette nem épít!

  hogy is van ez???”
 • 53. Ful 2008. április 19. 21:01
  „Ember!
  Ha a város építi, az én adómat költik!
  Építsen az, aki akar!
  A város az iskolai sportpályákat fejlessze és akkor alapot teremt a gyerekeknek, hogy utánpótlássá válhassanak egy sportegyesületben; és ha felnőttként is tehetségesek és kitartóak, akkor egy olyan ember,aki pénzt áldoz arra a sportra - nevezhetjük befektetőnek, metcénásnak, manegernek, stb - majd felkarolja és lehetőséget ad, hogy pénzre váltsa a tudását.
  Az én adómat ne egy üzletre költsék, amiből más profitál!
  Mert felnőtt-sport üzlet - méghozzá elég jó. Már Puskásék sem ingyen csinálták; és akkor is profitált belőle aki csak tudott.”
 • 52. ejha 2008. április 19. 20:38
  „joy!

  El lehet adni a pályákad, de akkor építsen a város egy normálisat, ahol játszhat a SZVSE és az aktuális SZEGED is, legyen ott minden amire szükség van a szakosztályoknak, akkor szerintem mindenki leszarná ezt az ingatlan spekulációt, de ezek a férgek, tönkre akarják tenni, eladni stb. és helyette nem akarnak építeni! EZ IGY NEM FOG MENNI!

  MERT A NÉP LÁZADNI FOG, ÉS NYERNI FOGNAK!”
 • 51. joy 2008. április 19. 20:10
  „Pre, after & egyebek.
  Ejiedényezés nélkül.

  Valaha először volt foci, utána kedvelők, majdan stadionok.
  Ma van a városban pár üresen tátongó méretes parlagfűtenyészde, SEHOL foci.
  Szájtépés, hőzöngés, aljas rágalmazási hadjárat helyett teremtettetek volna focit Szegeden!
  Követelőzni azt tudtok, de tenni érte semmit!

  Vegyétek meg ti a sporttelepeket, tartsátok fönn saját pémnzetekből, ne a közös kasszát szopjátok!

  A jelenlegi focinak elég lenne egy városszéli libalegelő!

  Normális focibarátokhoz egy kérdéd:
  Jobb semmiből föntartani több romhalmazzal körülvett, Futbalozásra alkalmatlan pályát, vagy eladni a fölösleget, és megépíteni 1 valóban jól használható tiszaparti stadiont, ahová érdemes, és jó kimenni?”
 • 50. preluzer 2008. április 19. 18:23
  „Exluzer és a többi "magyarországon nem létezik foci" zászló alatt masírozó szánalmas, tehetetlen, sunyi köcsögnek!

  Vannak, akik veletek szemben, meg azokkal szemben akik csak a saját felemelkedésükre, lóvégyarapításra stb. használják a focit ezt megelégelték, és azt mondják, szerintem a legérettebb logiakia gondolkodással: AZ NEM LEHET, HOGY VAN EGY HELY A VILÁGON, AHOL NEM BiCNIC A FOCI!? MINDENHOL MŰKÖDIK CSAK ITT NEM? ÉS HA EZ ÍGY ALAKULT AKKOR MI ÉRT, ÉS MIT LEHET TENNI? Támasszuk föl, mondjuk!
  Nos, erre a sok hozzád hasonló köcsög azt mondja, hogy minek, nem lehet, hülyék stb. Ezért nincs foci, mert ezek a fent említett buzik, már évtizedek óta ezt szajkózzák, vagy beépülnek és lopnak.
  Példa: Pistrui "egyszervolt dagadt szeplő" csak ugródeszkának használta a Volánt és tönkrevágott egy hároméves tervet. Dlusztus aszisztált hozzá, ő csak egy köpönyegforgató, pénzéhes pufók, segített neki, sajna Vágó is. Szentgyörgyi előkészítette a legnagyobb telekcserés sport-spekulációt, amit Szeged valaha megélt, gerinctelen percember. A háttérben ott ugrabugrál Ujhelyi és Botka is. A város szócsöve Szetey pedig nyomja alájuk a propagandát, hiszen a feleségének tönkremenne a kosárcsapata a Szeviép nélül, mind az ötven nézőjével együtt. Kővári széke szintén arra forog ahol a pénzt, a pozíciót érzi. A sportújságírók sértettek, vagy behódolnak (enni kell). Rohadt nagy maffia ez.”
 • 49. mugri 2008. április 19. 17:01
  „Nema foci jaz érdekös, hanemm a telkökk, majd építnek naggy plázzátt vagy mifenéköt a pájákra, foglyátok mán föl. Ez éggy millijárdos üzzlett. Utánna mán a politikaji bukkás sé fály . Annyaggilagg, he-he.”
 • 48. JR 2008. április 19. 16:35
  „Szégyellje magát a cikkíró. Ez egy negatív propaganda írás, hogy a szegedieknek mégsem annyira fontos a foci. Ez a feladat lett a szerzőnek kiadva, hát megírta.
  Igenis a focit kedvelők vannak legtöbben, akik helyi foci híján ahelyett hogy kézilabda (oda úgyis a sznob divatdrukkerek járnak), kosárlabda, vagy vízilabda meccsre mennének ki, otthon ülnek a tévé előtt és nézik a focit. Ha a Szeged FC (vagy SZEAC) NB I-es lenne, lennénk kint akár tízezren is!”
 • 47. exluzer 2008. április 19. 15:45
  „Demonstrálni kell a foci mellett, lássa meg a városvezetőség, hogy mit akar szeged népe!

  Szeged Népe azt akarja, hogy néhány Jóember -még mielőtt lenne Szegeden foci- ott jajveszékeljen a Városháza előtt! Majd miután lesz Elsőosztályú csapat Szegeden, a sok okos szurkoló itt ordítsona városban nekünk!
  Ha ezt a városvezetés nem érti meg......azt megköszönjük.”
 • 46. exluzer 2008. április 19. 15:32
  „Miért nem kerestek egy másik sportot magatoknak, amiben szintén van labda? Ez a foci nevű játék Magyaországon nem létezik.A Magyar genetikailag már nem használható focistának. Sajnos az ULTRAk is kezelésre szorúlnak, egy olyan játékért rajongnak ami nincs.
  Ha meg kell elsőosztályú focicsapat, akkor fogjatok össze és csináljatok, szerezzetek pénzt hozzá. De tölem is kérhettek, várjatok majd adok....”
 • 45. Ful 2008. április 19. 15:14
  „Pont ezt mondom emberek!
  Az állam csak a gyerekek, iskolások sportolását segítse elő!
  A felnőtt sport a reklámbevételekről, a pénzről szól; azt fizesse az akinek ez üzleti lehetőséget teremt.
  PFC! - a kézilabdán többezren vannak
  És ne felejtsétek a szegedi jégkorongot sem. Több, mint 20 évvel ezelőtt édesapámék saját autóval vittek bennünket Debrecenbe, hogy kikaphassunk. Estekilenckor - lefizetve az éjjeliőrt edzettünk! Azóta sem adott senki egy fillért sem a szegedi hokira...”
 • 44. PFC 2008. április 19. 14:15
  „Demonstrálni kell a foci mellett, lássa meg a városvezetőség, hogy mit akar szeged népe!

  Olyan sportágakra van szükség amire a polgárok is kiváncsiak, nem olyanra amit egypá befektető akar ráerőltetni a emberekre, közben tönkreteszi a többi sportágat!!!

  szeviép cégcsoport ebben érdekelt, a tönkretételben, a számára nem kedvező sportágak tönkretételben!!!

  van a városnak egy kézicsapata amire átlagban kimegy 600-700 néző, a rivális ellen pedig 3000 néző...
  van egy női kosár amire max. 200 néző jár!

  nevetséges ez a város igy!”
 • 43. fpsc 2008. április 19. 14:01
  „"Vajon ezekben az országokban az adófizetők pénzéből él a sport??"

  Ezekben az országokban az adófizetők pénzéből (is) teremtik meg a feltétleket a sportolásra, sportpálya, szabadidős programok, tömegsport lehetőségek, gyerekeknek sportolási lehetőségek, hiszen gazdasági érdek is, hogy egészségesen éljenek az emberek, nőljenek fel a gyerekek...vagy ezt nem így látod ? A profi sporthoz pedig a város elősegíti a lehetőségeket, sporttámogatásra ösztönzött vállalatok, egyéb rendeletek stb...Ott sem úgy működik, hogy jön egy messiás és befektet...”
 • 42. maneger 2008. április 19. 13:47
  „Full, te full hülye vagy...”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janics és Kovács 606 nap elteltével ült ismét egy hajóban

„Le fog szakadni a vállam, Kata. Te mekkora lapáttal evezel, évről évre nagyobbal?" Ezekkel a… Tovább olvasom