Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Úszás: Kiss Attila világbajnok!

Úszás, Balatonfüred, Hódmezővásárhely - Balatonfüreden rendezték meg a junior úszók nyílt vízi világbajnokságát, amelyen a Hódmezővásárhelyi SÚVC sportolói, Bán Sándor edző tanítványai főszerepet játszottak, Kiss Attila világbajnok, Miksi Richárd 4. lett csapatban.
A Hódmezővásárhelyi SÚVC két fiatal úszója, Miksi Richárd és Kiss Attila főszerepet játszott a hétvégén, Balatonfüreden rendezett nyílt vízi junior világbajnokságon. Előbbi csapatban 4., utóbbi aranyérmes lett. A sportágban bármilyen korosztályban ez Vásárhely első világbajnoki címe. A miskolci származású, de vásárhelyi színekben sportoló Kiss Attila társa a csapatban Orosz Ádám és az egyéniben is vb-aranyat nyert Kiss Nikoletta (edzője Széles Sándor) volt.

Eredmények, junior csapatverseny, 3 km: 1. Magyarország (Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta) 33:26.1 perc, 2. Oroszország 33:34.4, 3. Brazília 34:26.4; ifjúsági csapatverseny, 3 km: 1. Kína 33.25.5 perc, 2. Olaszország 34.27.7, 3. Egyesült Államok 34.33.6, 4. Magyarország (Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra) 34.43.9.
Attila volt a trió vezérúszója, ő diktálta a tempót és figyelte az irányt, a második ember volt az összekötő közte és a lány között, míg Nikoletta apait-anyait beleadva úszott, tartotta a tempót a fiúkkal. Együtt, csapatban kellett úszni, az utolsó célba érkező eredménye számított.

Az már fél távnál látszott, hogy a világbajnoki cím sorsa két együttes között dől el: a negyedikként indult magyar trió 1,5 kilométer alatt csaknem utolérte a briteket, akik 1 perccel előttük indultak, és a mezőny első felében tempózókra minimum 30 másodpercet vert. Kisvártatva kiderült: lesznek még izgalmak, ugyanis a három vb-dobogóssal a soraikban a 15. helyen rajtolt oroszok csupán egyetlen tizeddel úsztak gyengébb időt. Az oroszok aztán képtelenek voltak hasonló iramban tempózni a második körben, így a magyar hármas csaknem 8 másodpercet vert rájuk, ezzel megszerezve az aranyérmet.

A vásárhelyi színekben versenyző Kiss Attila (jobbról) világbajnoki címet szerzett. Fotó: MTI
A vásárhelyi színekben versenyző Kiss Attila (jobbról) világbajnoki címet szerzett. Fotó: MTI

A Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra összetételű együttes az ifjúsági csapatversenyben lett 4., az aranyat a kínaiak, az ezüstöt az olaszok, a bronzot az amerikaiak szerezték meg. A magyarok két arany- és egy bronzéremmel a 2. helyen végeztek az éremtáblázaton.

– Nagyon örülök a világbajnoki címnek és a 4. helyezésnek is, reálisan egyikre sem lehetett számítani. Attiláéknál az első négy hely valamelyikében reménykedtem, úgy, ha minden összejön, lehet dobogó – arany lett! Ricsiéknél a 8–12. hely számított realitásnak, sokkal jobb sikerült. Mindenkinek, az önkormányzatnak és a strandnak is köszönjük a segítséget, hogy a fiúk elérhették ezeket a szép eredményeket – mondta Bán Sándor, Kiss Attila és Miksi Richárd edzője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutott a bajnok: Mórahalom-Debrecen 0-6

A vendégek elosztották a gólokat, hiszen mindenfélidőben három gólt szerezve 6-0-ra nyertek. Tovább olvasom