Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Úszótáborba is tankönyvekkel mennek a Haász SZUE tehetségei

Úszás, Szeged - A nyolc éve új alapokra helyezett munkának köszönhetően megnégyszereződött a ma már több mint 200 gyerekkel foglalkozó Haász SZUE létszáma. Az idén 100 éves szegedi klub nemcsak mennyiségben, de minőségben is élen jár, ezért utánpótlás-sorozatunkban a legjobb vidéki úszóegyesületet mutatjuk be.
Az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Anna vagy az ifjúsági olimpián negyedik Novoszáth Melinda sikerei mindenképp kellettek ahhoz, hogy a Haász SZUE már nyolc éve a legjobb vidéki úszóegyesületnek számítson hazánkban, de egy komoly utánpótlásbázis is. Utóbbi bemutatásakor mindenképp meg kell említeni: 2005-ben még 57 versenyzője volt a klubnak, ekkor lett Nagy Attila Imre az elnök, aki tudatos munkába fogott kollégáival.

– Egy piramisrendszert építettünk ki, amelynek az alja a legfontosabb. A legtöbb egyesülethez úgy érkeznek a gyerekek, hogy már valahol megtanultak úszni, a mi növendékeink többsége viszont nálunk tanulja meg az alapokat. Az edzőink tehát oktatók is egyben, így később a munkájuk nem abból áll, hogy rossz beidegződéseket tüntessenek el, ami nehéz feladat, ráadásul az oktatás során megismerjük a gyerekek és a szülők motivációját és elhivatottságát is, ez a tehetségek szűréséhez jól jön. Az alapok másik felét a hitvallásunk adja: nem győzzünk hangsúlyozni, hogy nálunk a tanulás az első, az edzőtáborainkba senki sem érkezik tankönyv nélkül. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy tanítványaink a legnívósabb iskolákban jól tanulnak, és arra is,
hogy legeredményesebb versenyzőnk, Olasz Anna az Egyesült Államokban jár egyetemre – nyilatkozta Nagy Attila Imre.

A klubelnök elárulta, hogy már több mint 200 gyerekkel foglalkoznak, akik közül 110 igazolt versenyző. Velük a korosztályokban edzőpárosok dolgoznak: Balla Péter és Ulrich József az ebihal- és békacsoportban, Máté Zsolt és a nyáron igazolt Paksi Tibor a gyerekekkel, Gellért Gábor és Nagy Attila Imre az ifjúságiakkal.

Reménységek. A fiatal szegedi úszók között ott lehet az „új Olasz Anna
Reménységek. A fiatal szegedi úszók között ott lehet az „új Olasz Anna" is. Fotó: Karnok Csaba

– A delfincsoportban Molnár János egyedül dolgozik, úgy lenne teljes a csapatunk, ha neki is lenne egy edzőpárja. Ennyi gyereknél nehéz egy embernek mindenkire figyelnie, egy tréner érkezése tehát segítség lenne. Egy új, fedett uszodára is nagyon vágyunk a városban, hogy a legnagyobb tehetségeknek ne egy tucat társukkal kelljen egy pályán osztozniuk – mondta a klubelnök, aki kollégáival olyan munkát végez, amely révén év elején átvehették a Magyar Olimpiai Bizottság által is alapított „A hónap műhelye" díjat.

Reménység akad bőven, a Magyar Úszó Szövetség tehetséggondozó programjában, a Jövő Bajnokaiban a Haász SZUE hat gyerekkel képviselteti magát: reménykedhetünk, hogy Béres Anna, Fábián Fanni, Tóth Tamara, Bajusz Petra, Szabó Csenge és Vilbergson Patrik végül ott lesz a 2021-es budapesti felnőtt-világbajnokságon. Mellettük két fiatal eredményeit mindenképp ki kell emelni, hiszen Bonecz Boglárka idén serdülő országos bajnoki címet szerzett 200 méter pillangón, 100 méteren bronzérmes lett, így nemzetközi versenyeken is képviselheti majd hazánkat, Dér Denisz pedig a gyermekek között lett 200 méter mellen a második, 100 méteren a harmadik legjobb az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt első helyezést szerzett a Goodwill Pharma Tollas SE

A fővárosban rendezték a Zrínyi-kupa U13-as és U17-es korosztályos tollaslabda ranglistaversenyt,… Tovább olvasom