Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Vágó: Megmozdult valami

Labdarúgás - A vb-selejtezőre készülő magyar női labdarúgó-válogatottban hemzsegnek a szegediek. A gárda szövetségi edzője Vágó Attila, segítője Hódi Mihály, a 25 fős keretnek pedig Vágó Fanny és Krenács Lilla is tagja.
Az Eurosport jóvoltából egész Európa láthatja, milyen magas színvonalon futballoznak kontinensünk legprímább női labdarúgó-válogatottjai. Mi, magyarok messze vagyunk tőlük, ezt jól tükrözi az a tény, hogy nemzeti gárdánk az Eb-selejtezőn mindössze egy ponttal (Románia ellen) zárt. Igaz, a csoport – a két gárdán kívül még Svédország, Olaszország és Írország volt az ellenfél – nagyon nehéz volt.

Szeptember 19-én már egy új sorozat, a világbajnoki-selejtező rajtol. Fortuna ezúttal kegyesebb volt a lányokhoz, a kvintettbe még Ukrajnát, Bosznia-Hercegovinát, Romániát, valamint Lengyelországot sorolta. Az első helyezett jut csak ki a jövő évi németországi világbajnokságra; nem nagy merészség kijelenteni, hogy az az együttes több mint valószínű, nem Magyarország lesz.

– Két éve, amikor átvettem a válogatott szakmai irányítását, azt mondtam, nyolc éven belül kijuttatom a csapatot egy világversenyre – fogalmazott Vágó Attila, aki tegnap Szegeden, a Felső Tisza-parti stadionban tartott edzést 25 fős keretének. Már az első perctől kezdődően pörögtek a lányok, akik között két szegedi is szerepelt: a tréner lánya, az MTK 17 esztendős játékosa, Vágó Fanny, valamint a Ferencváros erőssége, a 23 éves Krenács Lilla.

Főállásban Vágó Attila az NB II Keleti csoportját kapott gól nélkül vezető Szolnok férficsapatának vezetőedzője, de most hiába nők a tanítványok, stílusán nem változtatott. Elhangzott például az „Ez az lányok, nagyon ügyesek vagytok!" biztatás, de jutott korholásból is: „Nem hiszem el, hogy nem vagytok képesek odafigyelni, sokkal pontosabb passzokat akarok látni". Ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal is ezer fokkal égett az edző.

Fő a labdabiztonság (balról): Vágó Fanny, Vágó Attila, Krenács Lilla és Hódi Mihály. Fotó: Segesvári Csaba
Fő a labdabiztonság (balról): Vágó Fanny, Vágó Attila, Krenács Lilla és Hódi Mihály.
Fotó: Segesvári Csaba

– Korábban nem nagyon figyelt oda az MLSZ a női labdarúgásra, de amióta az UEFA és a FIFA kötelezővé tette a szakszövetségeknek a fejlesztést, más szelek fújdogálnak – mondta Vágó. – Megmozdult valami, ez abban is megmutatkozik, hogy több pénzt kap a szakág, most például lehetővé tették, hogy egy hétig közösen készülhessünk. A szegedi tréning után Szerbiába utazunk, Hajdújáráson összecsapunk a „plávikkal", szombaton pedig Sopronban Ausztriával. Aztán szeptember 19-én Bosznia-Hercegovina ellen idegenben elkezdődik a vb-selejtezők sorozata.

A szakember arról is beszélt, két év alatt hatalmas átalakuláson ment keresztül a válogatott, akkor Európa talán legöregebb átlagéletkorú csapata volt a magyar, most pedig az egyik legfiatalabb. Egyedül a gólkirály, a 30 esztendős Pádár Anita lóg ki a sorból, a többiek mind húsz év körüliek.

– A jövő a fiataloké, belőlük még lehet jó gárdát formálni. Reméljük, az ehhez vezető út első állomása lesz a vb-selejtező. Kissé már nyomasztó, hogy több mint öt éve nem nyert tétmérkőzést Magyarország. Nagy összegben mernék fogadni, most majd megtörik az átok.

Utóbbi két mondatot néhány közelben álló lány is hallotta. Egyik sem mosolygott a kijelentésen. Nemcsak a kapitány, ők is hisznek benne.

Amatőrök

Az európai ranglistán a 25. hely környékén található magyar válogatott tagjaira még csak a szegény rokon kifejezés sem illik. Azért ugyanis, mert rúgják a labdát, egyetlen fillért sem kapnak – sem a nemzeti együttes, sem pedig a klubcsapatuk játékosaként. Meg kell elégedniük azzal, hogy világot láthatnak (két éve például Kínában is tölthettek néhány napot). A világ legjobbjaként számon tartott Németországban azért nem teljesen így van. Ott nem kirívó a havi 10–15 ezer eurós havi bér sem. Igaz, ott több mint ötmillió(!) igazolt női labdarúgót tartanak nyilván, míg nálunk csak 1500-at. És ebben a számban a nyolcéves kislányok is benne vannak...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közte harmincöt

Magabiztos, 87–52-es győzelmet aratott az új idény előtti első felkészülési mérkőzésén a Szeviép-Szeged. Tovább olvasom