Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Vajda Attila a kenguruk földjén

Vajda Attila a Csongrád megyei szurkolók nagy reménysége. A Démász- Szeged kenusa gőzerővel készül a nyári pekingi olimpiára. Edzőjével és társaival a jövő héten Ausztráliába utazik edzőtáborba. Kőkemény felkészülés elé néznek a szegedi versenyzők.
Napról napra közelebb kerülünk Pekinghez, a nyári olimpia kezdetéhez. Már csak 177 nap, és kezdődik a világ legnézettebb sporteseménye. Ha az ötkarikás játékokat említjük, akkor a Csongrád megyei sportbarátok elsősorban Vajda Attila nevére asszociálnak. A Démász-Szeged olimpiai bronzérmes kenusát sokan tartják esélyesnek arra, hogy nyerjen kenu egyes ezer méteren.

Azért nem olyan egyszerű a helyzet, mint gondolnánk. Vajda és társai izgalmas időszak elé néznek. Hiába a tavalyi remek szereplés, világbajnoki arany Duisburgban, Eb-arany Pontevedrában, Vajda még nem szerezte meg az indulási jogot. Mivel csak a magyar csapat számára szerzett kvótát, a pekingi részvételt a válogatókon harcolhatja ki.

Vajda Attila világ- és Európa-bajnok kenus új, felmatricázott autójával. Fotó: Karnok Csaba

– Ha a szegedi Világkupán első leszek – kezdte a beszélgetést a Brothers steak house-ban megtartott sajtótájékoztatón a klasszis versenyző –, akkor már biztos olimpiai induló vagyok. Nem lesz egyszerű feladat felkészülni, hiszen idén többször is csúcsformában kell versenyezni. Szerencsére eddig remekül sikerült minden, amit Vécsi Viktor edző előírt, azt elvégeztük.

Irány Ausztrália! Irigyelhetnénk a szegedi sportolókat, akik február 18-án vágnak neki a túrának, hat hetet töltenek el a kenguruk földjén. De vajmi keveset látnak majd Ausztrália szépségéből, hiszen napi két tréninget vezényel Vécsi edző.

Védettség

A magyar kajak-kenu válogatott számára az olimpiai válogatónál létezik a védettség. Ez azt jelenti, hogy aki az előző évben a világbajnokságon első lett, annak elég egy válogatót megnyernie. Tehát ha Vajda Attila nyer a szegedi Világkupán – egyben ez egy válogató –, akkor indulhat az athéni olimpián, nem kell tovább harcolnia. Érdekes a helyzet kenu 500 méteren, hiszen ebben a számban még olimpiai kvótája sincs a magyar csapatnak. Ezt a milánói Eb-n még kiharcolhatja valaki. Akár Vajda, akár Joób, akár Horváth vagy Fürdök, a Démász Szeged sportolói.

– Vastag lett a mappám – vette át a szót az edző, Vécsi Viktor –, ami az elvégzendő munkát tartalmazza. Attila és a többiek sem számíthatnak semmi jóra, kemény felkészülési programot kell elvégeznünk a távoli földrészen. Ez az idény még nehezebb lesz, mint az előző. A csúcsformát nem elég egyszer időzíteni, hiszen a válogatók miatt már korán, május elején jól kell repeszteni, május 16-án Milánóban Európa-bajnokságot rendeznek, majd június elején jön a szegedi Világkupa, és augusztusban az olimpia zárja a programot.

Vajda Attila személye vonzó lett a támogatók számára. Több cég is úgy gondolja, hogy segíti a válogatott sportoló felkészülését. A Herbalife, az Iconrepro Studio, a Lasszó farmerbolt és a Kabay patika képviselői jelentették be a sajtótájékoztatón, hogy segítik a munkáját.

– Minden sportoló számára jó érzés – zárta a beszélgetést Vajda –, hogy támogatókra lel a mai világban. Külön köszönöm Szeged városa támogatását, hiszen az önkormányzattól kaptam egy lakást, illetve külön köszönet a klubomnak, a Démász-Szegednek, hogy mindenben támogat.

Olvasóink írták

  • 2. robert 2008. február 12. 16:06
    „Elírtam! Bocsánat!
    S. R.”
  • 1. Hódi József 2008. február 12. 16:02
    „Attila,ha nyer a szegedi Világkupán, akkor indulhat az "athéni olimpián"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Zsiga Máté főszerepben

Remekül kezdte 2008-at a Szegedi VTK fiatal tehetsége, Zsiga Máté. A 16 éven aluliak bajnokságán… Tovább olvasom