Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Vajda Attila: aranyként fénylő bronz

A moszkvai világbajnokságon megszerzett két érem után néhány nappal már mérleget vont Vajda Attila, az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa, aki tudja: sok mindenen kell változtatnia, hogy felvegye a versenyt Rióban is Brendellel.
– Aranyként fénylik ez a bronz?

– Nem lehet minden versenyt megnyerni, és mivel a korosabb versenyzőkhöz tartozom, ezért minden érmet meg kell becsülni. Tizenegyedik éve képviselem Magyarországot világversenyeken ebben a számban, és megint dobogóra álltam. Ez a 11 év már sok nagy sikert hozott, a győzelmek mellett a két bronzérmem bőven belefér. Ennek a bronznak úgy örültem, mint Athénban az olimpiai bronzéremnek. Ebben a szezonban minden versenyen dobogóra álltam, és ebbe beleszámítom az Eb ötezresét, amelyen kizártak. Ilyen egyenletes teljesítményt nem nyújtottam talán még soha.

– Nem mindennapi körülmények között tudta meg, hogy harmadik lett. Elmesélné?

 Vajda bajnok egyesben

A szolnoki kajakos, kenus gyorsasági és parakenu országos bajnokság első napján az EDF DÉMÁSZ-Szegedből Vajda Attila C1 1000 méteren 1., C2 1000 m-en Bozsó Bencével 4., míg Kárász Anna K1 1000 m-en a 6., K4 1000 m-en pedig hérom győrivel az 5. helyen végzett.

– A célba érés után azon gondolkodtam, a negyedik és az ötödik hely között lehetek, de inkább ötödik vagyok, nem is hallottam, hogy mennem kell mérlegelni, így elindultam levezetni. Közben találkoztam a szintén levezető Vasbányaival, a kérdésére pedig azt mondtam, ötödik lettem. Visszaeveztem, majd edzőm, Vécsi Viktor mondta, siessek, mert harmadik vagyok, aztán levágtam körülbelül 300 méteres sprintet a mérlegeléshez. Nagyon boldog voltam, mert amikor elhagytam Szegedet, két éremről álmodtam – a színük mindegy volt. Ötezer méteren nagyobb esélyem volt az éremre, mint ezren, bár fáradtabb voltam a rövidebb táv utáni délutánon. Sikerült.

A kemény munkáért jutalom jár. Vajda Attila előbb kihajtotta magát, majd nagyon örült az ajándékbronznak. Fotók: MTI
A kemény munkáért jutalom jár. Vajda Attila előbb kihajtotta magát, majd nagyon örült az ajándékbronznak. Fotók: MTI

– Miben jobb még Brendel?

– Például a feltételekben sokkal. Úgy indul el egy világeseményre, hogy egy komplett stáb utazik vele, amely az egész év során végigkíséri. Megmondják neki, mit egyen és mit ne egyen, milyen vitamint mikor szedjen, míg nekünk mindez nem áll a rendelkezésünkre. Próbálunk minőséget edzeni, de nagyok a hiányosságaink például a táplálkozásban, az orvosi háttérben – így nagyon nehéz utolérni, netán lehagyni. Érdekes, méretben nálam magasabb Brendel, a beborult brazil viszont olyan alkatú, mint egy hosszútávfutó.

– Mi a tanulsága a vb-nek?

– Mérleget vontam: sok mindent jól csináltam, de még mindig akadnak dolgot, amelyeket másképp kell elvégezni. Az elmúlt 11 év alatt sok dolog vitt előre, de még mindig akad, amit nem engedhetek meg magamnak. Az edzőpartnerek kiválasztására, a fizikai állapot fejlesztésére figyelni kell. A riói olimpiáig át kell alakítanom az egész testemet, a bioritmusomat, amely nem lesz könnyű, de két évem van rá. Úgy látom, hogy a fiatalok robbanékonyabbak, dinamikusabbak, ezt kellene nekünk is elérni. Moszkvában a táv első felében három másodpercet kaptam – ez nagyon sok, ezt nem szabad engedni, hiszen ledolgozhatatlan hátrány. Végig tartani kellene a lépést a többiekkel.– Hogyan lehet mindezt elérni?


– Vécsi Viktorral sok mindent megoldunk, ami például a technikához szükséges. A fenti probléma megfejtése lesz a következő hónapok nagy feladata. Amikor elkezdjük újra az edzéseket, pontosan szeretném tudni, merre indulunk. A lehető legjobb megoldáshoz sok beszélgetés, egyeztetés szükséges.

– Meddig tart az idény?

– Bár homlok- és arcüreggyulladással küzdök, de országos bajnokság van Szolnokon, utána viszont jöhet a pihenő – egy-két hónapnál hamarabb nem kezdem el a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyefoci: tudósítók, figyelem!

Ma elkezdődik a megyei I. és II. osztályú labdarúgó-bajnokság 2014–15-ös idénye. Tovább olvasom