Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Vajda Attila EB-aranyérmes 1000 méteren

Kajak-kenu - Vajda Attila rajt-cél győzelmet aratva söpörte be az 1000 méteres kenu szóló szám aranyérmét. Az olimpiai és világbajnoki címvédő 2007 után lett ismét kontinensbajnok.
A női kajak négyes 200 méteres pénteki győzelme után 1000 méteren szólóban is aranyérmet szerzett Kovács Katalin a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Olimpiai bajnokunk minden megerőltetés nélkül nyerte a futamot és szerezte meg a magyar küldöttség második aranyérmét. A második helyet a német Franziska Weber, a harmadikat a dán Henriette Engel Hansen szerezte meg.

- Az oldalszél és a hullámok miatt borzasztó nehéz volt a verseny, de sikerült megvalósítani az előre eltervezett taktikát - értékelt Kovács Katalin. - Az abszurd időrend igen fárasztó, nem ehhez vagyunk szokva, pénteken még a kétszázas versenyeken kellett helytállni, ma pedig már ezren. A bemelegítésnél éreztem, hogy tegnap meghúzódott a vállam, de a futam közben már egyáltalán nem zavart. Az ezer méter amolyan mumus számomra, szeretek jó érzéssel túl lenni rajta, és utána már kellemesebb ötszázon rajthoz állni.

Másodikként a szintén olimpiai bajnok Vajda Attilát szólították a vízre a magyarok közül. A szegedi fiú remekül kapta el a rajtot, féltávnál is ő vezetett, a román Mironcic tartotta vele a csapásszámot. A szám világbajnoki és olimpiai bajnoki címvédője a hullámzó brandenburgi vízen is igazolta klasszisát, és 2007 után ismét kontinensbajnoki címet nyert.

Helyszínen tartózkodó kollégánk, Méhes Gábor miniinterjút készített a szegedi klasszissal:

- Érzékelte, hogy Brendel próbált kapaszkodni a hajrában?
- Tudtam, hogy jön, de volt még bennem erő, és az utolsó 100-150 méteren sikeresen visszavertem a támadását. A szél mindannyiunk dolgát megnehezítette, mert végig kormányozni kellett, ezzel együtt minden úgy alakult, ahogyan a rajt előtt elterveztem.

- Az eredményhirdetés előtt kedélyesen beszélgetett Brendellel. Miről diskuráltak?
- Mondtam neki, hogy meg vagyok áldva a németekkel. Andreas Dittmer éppen visszavonult, és máris itt az újabb nagy rivális. Brendel tegnap a váltó után viccelődve azt mutatta, hogy túl nagy a hasam, én meg mondtam neki, hogy csak a pólóm előnytelen, és majd az ezres döntőben figyeljen. Meg akartam mutatni, hogy ki is az olimpiai bajnok. Örülök, hogy sikerült.

- A győzelem után vasárnap ötszázon már felszabadultan versenyezhet?
- Már nem megyek haza aranyérem nélkül, de az ötszázat is nagyon komolyan veszem, elvégre egy Európa-bajnokságon vagyunk. Az előfutamból jó idővel jutottam döntőbe, ami természetesen még nem jelent garanciát a sikerre. Fáradt vagyok, hiszen a múlt heti válogató miatt régóta nem pihentem, de a szegedi világkupához hasonlóan Brandenburgban is szeretnék duplázni.

A Szabó Gabriella, Csipes Tamara duóra sem lehetett panaszunk: a magyar egység a svédek mögött a második helyen végzett.

C–2 1000 méteren Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás is aranyérmet szerzett a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon!

Olvasóink írták

 • 5. theseus 2009. június 28. 10:38
  „Gratula és köszönjük! Hajrá 500-on is!

  Kreatív: méltatlanok és nem ideillők az ilyen beírások. Egy cég maga dönti el, hogy kit támogat, nyilván az eredményesség alapján. Ha a triatlonosok is hozzák az aranyakat, akkor majd nyilván őket is többen szponzorálják. Egyébként az általad felsorolt sportágak mind nagyon szépek, de a tenisz kivételével egyik sem túl népszerű, nem annyira mint pl. a foci, tehát csak akkor tudnak több-nagyobb szponzort szerezni, ha előbb eredményesebbek lesznek.”
 • 4. ocsi1 2009. június 27. 19:27
  „Gratulálunk neked Attila”
 • 3. kreatív 2009. június 27. 18:51
  „A sport az nem egzisztencia-gyarapítás! Az eredményes magyar olimpiai sportágakban kiterjedt "megélhetési" ügyintézői, szervezői, "közpénz-lenyúló" holdudvar garázkálkodik, a média hathatós segítségével! A közvélemény bódításával csikarnak ki érdemtelen pénzösszegeket a közpénzből!!! Fellengzős hirdetésekkel /" SZÁLLÍTOK...."/ kábítanak!!! ....és ezek után jönnek a németek....! Szégyen az olimpia-centrikus magyar élsport-szemlélet!!!!! Értsétek már meg:- Natasa Janics nélkül is van élet, olimpiai aranyérem nélkül is kitavaszodik, celebizáló reklámok nélkül is beköszönt az ősz, itt, e kis országban!!!!
  tiszai:
  kreatív!Nem értem, hogyan veszed a bátorságot, hogy másokat sértegess. Ha mégis megteszed, ne kérd ki magadnak, ha ugyan azt kapod esetleg mástól. Szerinted mennyi a kajak-kenu tömegbázisa Magyarországon? Szerinted milyen tömegsportokat kellene támogatnia az állami és önkormányzati költségvetésnek? Hogyan gondolod, hogy bárki megmondhatja a magántőkének, hogy mibe tegye a nyereségét? nem vagy egy kicsit eltévedve. Nem tudom, hány éves vagy, de egy 31 éves fiatal embert nem hiszem hogy van jogod kioktatni, mert a hozzászólásaid alapján biztosan szélesebb látókörrel rendelkeznek mint te, ha nem is mind de a többség biztosan. A verseny sport pedig igen is egzisztenciális lehetőség a sportolónak, az edzőnek és a hátteret biztosító személyeknek is, ha a piac megengedi. A piachoz pedig a média támogatás is hozzátartozik. Ezt nevezik piacgazdaságnak. Mint már korábban kérdeztem.Savanyú a szőlő? Bele kellene törődnöd, hogy igen kevesen osztják a hozzá nemértő véleményedet.
  Egyébként a DÉMÁSZ Szegedi Vízipsort Egyesületnél és a kajak-kenu társadalomban nem ismernek Natasa Janicsot csak janics Natasát. Ha nem hiszed, nézz meg egy versenyműsort, ha egyáltalán tudod mi is az.
  kreatív:
  Senkit nem sértegetek! Esszéd stílusából arra következtetek, hogy érted miről beszélek, de sajnos vagy a média, vagy egyéni érdekeid nagyobb nyomatékot kapnak! Nem baj! ...majd idővel rádöbbensz, ...igazam van!!!!
  Tedd a kezed a szívedre, és válaszolj! ...Átlag feletti ---/ közpénzbeli, médiabeli, megélhetési holdudvarbeli, közbeszerzési lenyúlásokon alapuló "magántőkebeli"/----- támogatás nélkül a magyar kajak-kenu, öttusa, vizipoló, és vívás megállná-e a helyét, csak a rendezvények belépődíjaiból?????!!!!!!!
  Strandröplabdázom, triatlanozom, asztaliteniszezem, teniszezem, sakkozom. Ezekre a népszerű, és a széles tömegeket aktivizáló sportágakra csupán töredékét költi közpénzből a költségvetés!!!! ESÉLYEGYENLŐSÉG!!!! EGYENLŐ BÁNÁSMÓD!!!!”
 • 2. barom 2009. június 27. 16:59
  „hajrá Attila :]”
 • 1. zehn 2009. június 27. 16:18
  „Szuper! Rá lehet számítani. Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemes bosszú, nemesfémmel

Kajak-kenu - Hét dobogós helyezéssel zárta a magyar válogatott a brandenburgi kajak-kenu Eb… Tovább olvasom