Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Vajda Attila: Leértékeltek

Vajda Attilát augusztus 22-én egy egész ország emelte a mennyekbe. Az olimpiai bajnok kenus mégsem lehet felhőtlenül boldog, úgy érzi, a prémiumok elosztásakor leértékelték pekingi teljesítményét.
„Az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott játékosainak jutalmát az előzetes premizálási rendszerben szereplő tizenkétmillió forintról húszmillióra emelték, a kajak párosban aranyérmes Kovács Kati és Janics Natasa juttatása pedig tizenhatról tizennyolcmillió forintra emelkedett. Engem viszont kifelejtettek a sorból, amíg az ő sikerük többet ér, az enyém ugyanannyit". Vajda Attilából dől a panasz, a Démász-Szeged VE büszkesége nem rejti véka alá csalódottságát.

A pekingi játékokat megelőzően kidolgozott díjazási szisztéma az egyéni olimpiai bajnokoknak húsz-, a párosban megszerzett aranyérmekért tizenhat-, a csapatsikerek után pedig fejenként tizenkétmillió forint jutalmat helyezett kilátásba. Az olimpia zárása után az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium döntése értelmében a Magyar Vízilabda-szövetség száz, míg a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) tizenkilencmillió forintos extrakerettel gazdagodott, így emelkedhetett a pólósoknak járó summa az egyéni aranyérmeseknek járó szintre, és így nőhetett a Janics Natasáékat illető összeg is. Igaz, ez utóbbi tizenhatról „csak" tizennyolcmillióra.

Vajda Attila hazaérkezéskor még önfeledten mosolygott. Fotó: Schmidt Andrea
Vajda Attila hazaérkezéskor még önfeledten mosolygott. Fotó: Schmidt Andrea

– A szabályok értelmében az elsőkhöz fel lehet emelni a többiek pénzét, ám adómentesen a maximális húszmillió forintnál többet nem lehet adni – folytatta a beszélgetést Vajda Attila. – Nem akarom, hogy bárki is félreértse, számomra ez az egész történet nem a pénzről, hanem az elvekről szól. Jólesett volna, ha megtalálják annak a módját, hogyan lehet a rendkívüli helyzetre való tekintettel, bármilyen jogcímmel orvosolni a problémát. Elvégre az egyetlen egyéni olimpiai aranyéremről van szó. Senki zsebében nem szeretnék nyúlkálni, de úgy gondolom, vagy mindenkinek emeljenek, vagy senkinek. Mintha leértékelték volna, amit elértem. Amikor a Parlamentben találkoztunk, a legilletékesebbnek, Gyenesei István miniszternek is feltettem a kérdéseimet, de érdemi választ nem kaptam. Lehet, hogy sok a húszmillió forint, de ha figyelembe vesszük, hogy tizenöt évet dolgoztam érte, talán nem is olyan rengeteg.

Petrovics Kálmán sportvezetőként igyekszik kezelni a kialakult helyzetet.
– Az események ismeretében érthetetlen, hogy miért változtatták meg az előre kiírt premizálási táblázatot. A sport értékrendjével összeegyeztethetetlen a lefektetett szabályok felrúgása. A rendszer alapjaiban rossz, mert adott esetben két negyedik helyezés többet ér, mint egy olimpiai bajnoki cím – mondta a Démász-Szeged VE igazgatója. – Várjuk, hogy a felelős feltegye a kezét, és megpróbálja orvosolni a gondokat.

A jelenlegi állapotokat Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke sem tartja helyesnek, véleménye szerint az egyetlen egyéni olimpiai aranyérmes magyar sportolót magasabb erkölcsi és anyagi elismerés illeti.

– Érthetően megannyi feszültséget okozott, hogy az előre megtervezett díjkitűzéses rendszerbe utólag belenyúltak – fogalmazott az MKKSZ első embere. – A szövetség jelentős utánjárásának köszönhetően az állam tizenkilencmillió forintos extrakeretet bocsátott a rendelkezésünkre, ám az a Kozmann Györgynek és Kiss Tamásnak járó kétszer 4,8 millió forintot, a Kovács Katalinnak és Janics Natasának a kormányülésen megszavazott két-két millió forintot, valamint az edzőknek kitűzött összegeket is tartalmazta. Abból a halmazból Vajda Attila nem részesülhetett, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, fantasztikus teljesítményét igenis el kell ismerni. Ígérem, a sportágunk nyugodt hátterét biztosító cégekkel megállapodva, akár a 2009-es támogatások terhére is, megtaláljuk a megoldást, hogy a többiekhez hasonlóan a szegediek kiválósága is pluszjuttatást kapjon.

Olvasóink írták

132 hozzászólás
 • 132. wéber 2008. szeptember 21. 22:11
  „Kedves Mindenki, aki azt gondolja, hogy egy élsportolót csak a pénz érdekli!
  Előzetesen, nem ismerem személyesen Attilát. Minden bizonnyal, amikor 10 évesen kenuzni kezdett a kis pénzsóvár, már kiszámolta, 2008-ban 20 millát fog kasszírozni Pekingben. Attila, 2004-ben az athéni III. helyével robbant be a sportág élvonalába. Addig csak (11 évig) Ö, és a szülei illetve a Démász Szeged (edzővel, létesítménnyel) támogatta sportolását. Az athéni siker után, még szponzort is nehéz volt találnia. Az állam Mo -n, csak az olimpia évében ad kiemelt támogatást az olimpiai szereplésre esélyes sportolóknak. Az adófizetők pénzéről, - a Mo-i adófizetési morált ismerve kíváncsi vagyok, hogy azok, akik itt most a befizetett adóforintjaikat sajnálják, fizettek-e, fizetnek-e adót? Másik felvetés, - a három gyerekét egyedül nevelő anya munkáltatóját kell megkérdezni, Ő miért nem ad több fizetést!. Ez ugye színtiszta demagógia! Megnéztem az MKKSZ honlapján az olimpiai jutalom felosztását. Az "extra keret" oszlopban Attilának nem jutott semmi (Ft), pedig a teljesítménye extra volt - ebben egyetértünk ugye! Az állami kitüntetéseknél is tapasztalni lehetett a súlyozást, a differenciálást. Teljesítménye - EGYÉNI OLIMPIAI BAJNOK -i cím, ér annyit, mint a másik kettő olimpiai bajnokság és még lehetne tovább folytatni az összehasonlítást. Szerintem mindezek befolyásolhatták abban, hogy ezt a szerencsétlen nyilatkozatot tegye!”
 • 131. Bajnok u.3 2008. szeptember 21. 19:16
  „Kedves Vajda Attila!
  Ebből a cikkből kiderült hogy egy primitív ember vagy! eddig szimpatikusnak tűntél az embereknek ,de kiderűlt h, téged is csak a pénz hajt!!! NÉZDD MEG JOBBAN H ÉLNEK ANYÁDÉK!!!!!!!! Mindenki csak a te sikereidről beszél de jobb lenne ha elgondolkoznál saját magadon és igazat mondanál az embereknek.
  u.i:puszilom a menedzseredet Süli Robikat”
 • 130. karancs 2008. szeptember 21. 18:17
  „Gyökér szegedi hozzászólók!
  (tisztelet a kivételnek)”
 • 129. Kerekfi 2008. szeptember 20. 11:15
  „Bizony, a mai gladiátorság is a cirkuszrendezők kegyeitől függ.
  "Recipe ferrum, gyáva korcs, elég!" - ma legfeljebb a prémium nem elég.

  Kerékfi András, nyugdíjas, Budapest”
 • 128. Erna 2008. szeptember 20. 08:10
  „Az egész cikkbol az elv mellett azért a pénz is kicseng.Szóval a 15 év sem nélkülözéssel ment el.Attila,a havi fizetésetek az olimpia előtt sem volt minimálbér! Mint élsportoló 224 ezer Ft-t kaptatok hivatalosan.A többiről ne is beszéljünk.Nézzél szét az országban,hányan és hogyan élnek becsületes munkával.Az egész személyiséged sajnos nem olyan,hogy emberileg fel lehetne nézni rád.Márpedig mi szeretnénk minden tekintetben büszkék lenni az olimpiai bajnokainkra.”
 • 127. L. Robinak és Bilikének! 2008. szeptember 20. 06:33
  „Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Hány órát edz naponta a dédelgetett, primitív Kedvenc? Milyen havi stabil-, és kiegészítő juttatásai vannak. A 15 éves periódus "Vajda -jövedelmé"be ne csak a 20 milliót vegyük alapul.! Mennyire eltörpül ez a befektetett energia egy, 3 gyermekét egyedül nevelő, másodállást vállaló, 3 műszakban dolgozó anya mindennapos igénybevételétől! Melyik hasznosabb társadalmi szempontból? ...és a jövedelem különbség? ÉG és FÖLD !
  Bilike: ne engedd, hogy agonizáló sportot űzzön unokád! Térjen át tömegsport alapú sportágra! /ki fizeti az úszó-, vívó-, lovas-, futó- és céllövő edzőt, a terembérleteket, a lógondozást?- remélem nem adófizetőforintokból!/”
 • 126. 121 L. Róbertnek: 2008. szeptember 20. 00:25
  „Azt tudom mondani, hogy senki nem ütötte-verta Attilát, hogy élsportoló legyen. Tudom, ez nem hangzik szépen de hát kérem ez az igazság. Ha sportból akar valaki milliókat, akkor ne kenusnak álljon hanem menjen el az NHL-be hokizni vagy irány a focipálya és a Chelsea.”
 • 125. irigyek ellen... 2008. szeptember 19. 23:35
  „undorító ami itt folyik....mindenkiből csak az irigység szól....mindenkinek megvolt,és meg is van a lehetőség,hogy olyasmit tegyen,amit Attila. meg lehet próbálni emberek!!!! éljetek olyan életet,mint ő! de ne sajnáljátok,csak álljatok mellette! ne csak akkor,amikor az aranyérmét kell ünnepelni,és a mellkasunkat veregetni,hogy igen,ő MAGYAR ember,és büszkének kell rá lenni...hanem mikor a kivételezés ellen küzd,az elveiért. kíváncsi lennék h eme "kedves" hozzászólók közül,hányan nem tennétek ezt,amit most ő tesz...nah???? hát igen,körülbelül én is így gondoltam...szálljon mindenki magába,legyünk büszkék Attilára és álljunk ki mellette!!!!”
 • 124. nincs igazság 2008. szeptember 19. 23:26
  „Jó neked Billike !
  Apukám 41 év munka után 52 ezer Ft- nyugdíjat kap,pedig becsületesen fizette a járulékot ! Ez is gyalázat !!!!!”
 • 123. Billike 2008. szeptember 19. 23:03
  „Elolvasván rengeteg hozzászólást,,,hát van itt minden,de azthiszem főleg irigység.IRIGYSÉG ez magyar átok.Jó jó,lehet számolgatni,mondjuk Én is dolgoztam 4o kerek évet és van 12o.e ft nyugdijam.Ez tény! És én is számolhatnák, hogy ezek a srácok pillanatok alatt milliókat keresnek.Igazság ez???
  De nem igy kell számolni.Megkell nézni mi van mögötte!!!
  Nekem az unokám öttusázik.Reggel 4.3o.kor kel hatkor már uszik,8.kor az iskolapadba,délután már edzésen van ,este 8.kor ér haza,és ez igy megy a hét 6 !!!! napján. Na Én nem irigylem őt,és azokaktól sem az egyszeri jutamat akik bajnokok és helyezetek lettek.Továbbá sajnálom azon sportolókat is akik esetlegesen politikai hovatartozásuk miatt kapnak kevesebbet mint akik a szegfüsökhöz tartoznak. NA EZ A GYALÁZAT.”
 • 122. veronka 2008. szeptember 19. 22:33
  „Itt sokan tuti nem látják át a dolgot!
  Az ELVRŐL és nem pénzről van szó!”
 • 121. L. Robert 2008. szeptember 19. 21:40
  „20millio osztva 15 evvel az 111ezer/ho
  Heti 6 vagy 7 nap edzes. Es legalabb az elso 10 evben nincs szponzor aki tamogat. Gondolkodjanak mar el kerem. 20 millio csak egyben sok de ha levetitik 15 ev kemeny munkajara az nagyon is keves. De sajnos ezek vagyunk mi magyarok, irigyek. Egy olyan embertol sajnaljak a penzt aki dicsoseget szerzett az orszagnak. Le merem fogadni a tobbseg aki itt most megszolalt, az egekig magasztalta Vajda Attilat mikor megnyerte az elso aranyat az orszagnak. Es nezzek meg most, mit mondanak rola.
  Csak gondoljanak bele, hogy a maguk munkajat, hogyan becsulik meg, mennyivel becsulik meg es szorozzak meg 15 evvel. Keveseknek fog kijonni 20 millio feletti ertek.”
 • 120. laci971 2008. szeptember 19. 21:37
  „Igazuk van a biráloknak,ő olimpiai bajnok,nem zsoldos hanem példakép,hát viselkedjen ugy!! Az elvekről meg nyilatkozzanak a sportvezetők!!”
 • 119. Gabar 2008. szeptember 19. 21:36
  „colone
  Miert erne kevesebbet az o aranyuk???? Egzertelmu hogy a vizilabdasok es a paros kajakosoket emeltek meg... Ok is keszultek annyit mint Aty...
  Sajnalja mert igy nem tud majd pavaskodni annyira, lehet nem lesz eleg 4 evre..... Athen utan gusztustalan volt amit muvelt a szegedi szorakozohelzeken....”
 • 118. klauka 2008. szeptember 19. 21:31
  „A 109-es hozzászólónak üzenem, hogy ő csak most cserélne Vajda A-val, amikor a pénzét kapja. Kíváncsik vok, hogy akkor amikor szakad az eső, hideg van, vagy reggel amikor km-eket kell úszni, evezni, futni, akkor is cserélne-e Vele?”
 • 117. colone 2008. szeptember 19. 21:25
  „Kedves fórumozó társak!
  Itt nagyon félreértenek egyesek dolgokat. Aki figyelmesen elolvassa a cikket, az rá jön, hogy Vajda nem a pénzért sír, hanem azért az elvért, amely hasraütésszerűen dobálgatta a prémiumokat az olimpia után, ami köztudott, hogy azért történhetett meg, mert nem szereztünk annyi aranyat, így maradt a kasszában. Itt most inkább az erkölcsi oldalát kellene megvizsgálni a dolognak. Hol van itt az egyenes arányosság? Hol van itt az értékrend?”
 • 116. vimester 2008. szeptember 19. 21:24
  „Ez az egész szerencsétlen ügy az emberi gyarlóságon túl ami alól sajnálatos módon úgy látszik hogy egy olimpiai bajnok sem mentes, az olimpiai javadalmazást meghatározó érintettek ügyefogyottságát is példázza. Mert vagy az eredeti elosztás volt igazságtalan vagy pedig annak az utólagos és a könnyű népszerűséget megcélzó rendezése.
  Az eredeti elosztásban ugyanis van egy olyan logika hogy egy csapatsportban akár egy viszonylag gyengébb egyéni teljesítmény dacára is lehet sikert elérni míg egy egyéni sportágban ez kizárt és minden teher 100%-ban az adott sportoló vállát nyomja. Ezen elvnek megfelelve viszont ha utólag emel a hivatal a díjazáson akkor viszont arányosan erre mindenki jogosult volna és ez lenne Vajda Attila elvi igaza. Ha viszont az eredeti elosztást tartjuk igazságtalannak akkor ennek meg már az olimpia előtt hangot kellett volna adni. Ez a súlyozás meg régi gyakorlat így ha utólag ennek az elosztását a hivatal felülírja akkor ha ezt az újraosztást tekintjük igazságosabbnak akkor már a következő olimpia előtt is a mindenki ugyanannyit kap elv szerint kellene eljárnia a hivatalnak.”
 • 115. kyo 2008. szeptember 19. 21:09
  „Csak olvasom a hozzászólásokat és nem akarom elhinni hogy többség ennyire rosszindulatú. Nem kellett volna változtatni a jutalmazáson, s akkor nem lenne ebben a fiatalemberben ennyi keserűség. Igen keményen megdolgozott a "pénzéért",s amit vele csináltak most, egyeltalán nem etikus.”
 • 114. Gabi32 2008. szeptember 19. 20:58
  „Attila szerintem ezzel a cikkel értékelted le magad,de nagyon!!!”
 • 113. vélekedő 2008. szeptember 19. 20:30
  „"A paralimpikonok meg semmit nem kapnak ehhez képest"

  Nos, úgy tudom, pont ugyanannyit érnek ott az érmek, mint a "rendes" olimpián.”
132 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kun Lajos visszatér

Holnap 14 órakor tovább folytatja megyei körútját a Szeol AK öregfiúk-csapata. A Szalai István és… Tovább olvasom