Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Vajda Attila: már őszinte a mosolya

Hétfőn elhagyta a kórházat, és azóta újra edz (úszik, kondizik) az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai és háromszoros világbajnok kenusa, Vajda Attila.
Vajda Attila újra mosolyog. Őszintén. És nem kényszeredetten, egy kórházi ágyon.

– Pedig a szegedi új klinikán tényleg mindent megtett prof. dr. Varga Endre és csapata azért, hogy elteljen és jól elteljen a klinikai tizenhárom nap. Na de azért egészen más itt ülni és nyilatkozni, mint a kórházban, bár hozzáteszem, rengetegen érdeklődtek, biztattak és látogattak meg, ez jólesett – mondta az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa a szegedi Kárász utcai Corso Caféban csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón.

Ő volt a téma, illetve az az örömhír, amely alapján hétfő óta immár edzhet – nem is keveset. Mint ismert, Vécsi Viktor tanítványa bő két héttel ezelőtt a vádlijában észrevett vérrög miatt került a szegedi új klinikára, ahol e hét hétfőig töltötte a napjait. A professzor szigorú pihenőt írt elő neki, így ágyhoz kötve, fekve alig-alig mozoghatott.

– Elég unalmas volt, főleg mert elsősorban sportoló vagyok, így a mozgás a mindenem. Szerencsére a vérrög miatt a tragédia veszélye nem állt fenn, és miután megvizsgált egy érsebész, kiderült, genetikai probléma merült fel, amely életem végéig elkísérhet. Az izomból kilépő mélyvénában keletkezett a hat- nyolc centiméteres vérrög, amely akkor okozott volna gondot, ha a legelején leválik, és az érhálózatba kerül, mert ilyenkor lehet például tüdőembólia. A lábammal nem dolgozhatok az elkövetkező hat-tizenkét hétben, de úszok és kondizok. Most éppen egy négyezer méteres vízi penzumon vagyok túl, azért, illetve a szemüveg miatt monoklis még a szemem – nevetett Vajda, majd hozzátette:
Gyurta Danival már értekeztem arról, mit érdemes úsznom, de csak gyorson és háton.

Újra edzésben. Vajda Attila a Felső Tisza-parti vízitelep termében gyakorolt – miután úszott. Fotó: Karnok Csaba
Újra edzésben. Vajda Attila a Felső Tisza-parti vízitelep termében gyakorolt – miután úszott. Fotó: Karnok Csaba

A háromszoros világbajnok kenus megjegyezte, nem volt veszélyben a sportpályafutása, és újra motivált.

– Nem módosult a tavasszal esedékes meleg vízi edzőtábor ténye, a kérdés és a szellemi munka lényege az, hogy milyen edzésekkel nyerhetem vissza az erőmet. Egyértelmű, hogy 2016 és Rio a cél. Amikor 2006-ban egy üvegajtó vágta szét a jobb lábam ínszalagját és az artériát, az sem tudott megakadályozni a céljaim elérésében. Hogy félek-e? Félek, de nem engedhetem meg, hogy a félelem irányítson, és bízom az orvosokban, akik kezelnek – jegyezte meg a kenus.

Vajda Attila újra nyilatkozik. Őszintén. És nem kényszeredetten, egy kórházi ágyon.

Úgy, mint az elmúlt két hetet megelőzően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darts: világsztárokkal játszottak

Csehország fővárosa, Prága adott otthont a BDO-WDF Cseh Open elnevezésű A kategóriás… Tovább olvasom