Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vajda Attila munkával szeretne örömet szerezni

A meleg vízi edzőtábor utolsó napjait töltik Portugáliában az EDF Démász-Szegedi VE kenusai. Vécsi Viktor tanítványai még február végén utaztak el Aguieirába, majd vasárnap hazatérnek. Száznegyvenhat nappal a szegedi vb előtt az eltelt szűk négy hétről az olimpiai bajnok Vajda Attila beszélt.
Negyedik hete edzenek a portugáliai Aguieirában az EDF Démász-Szegedi VE kenusai. A szegedi télből egy olyan helyre utazott Vajda Attila, Fürdök Gábor, Makai Tibor, Horváth Gábor, Lédeczi Péter, Molnár Tamás és Ződi László még február végén, ahol nyugodtan elvégezhette a meleg vízi felkészülést.

Már fáradnak

– A napi edzések változatosak, igyekszünk a lehetőségekhez képest a legtöbbet kenuzni – mondta az olimpiai bajnok Vajda.

– Persze így, a tábor vége felé a napi program írásakor már a fáradtsággal is számolnia kell trénerünknek, Vécsi Viktornak. Az első héten 150 kilométert eveztünk, de a heti 120–130 kilométeres átlag bőven megvan. Az idő elég változékony, az első héten sütött a nap, de nem kifejezetten meleg, 13 Celsius-fok volt. A második héten szinte végig esett az eső, a harmadik hét végére viszont jött egy kis felmelegedés, és most, az utolsó héten azt mondhatjuk, hogy jó időnk van, körülbelül 17–20 fok.

Vajda edzésben: a kiválóságnak és kis csapatának lassan befejeződik a portugál tábor. Fotó: Frank Yvette
Vajda edzésben: a kiválóságnak és kis csapatának lassan befejeződik a portugál tábor.
Fotó: Frank Yvette

Aguieira 300 kilométerre fekszik Lisszabontól és 160 kilométerre Portótól. A szegediek egy duzzasztón edzenek, amely elég nagy felület ahhoz, hogy Vécsiék ne ütközzenek más csapatokkal.

– Apartmanházakban lakunk, szerintem nagyon jók, és elég nagyok is. Vannak itt szép számmal ellenfelek, így orosz, litván, lengyel, dán, szlovén versenyzők. Jó hangulatban telnek a napok – mesélte Vajda. – Szerencsére nagyobb sérülések, betegségek elkerülték a csapatot, persze voltak fáradtságból eredő húzódások, legyengülések, de ezeket kisebb pihenőkkel aránylag rövid idő alatt helyre lehetett hozni. Nekem volt egy megfáradásból adódó hátfájásom, de szerencsére ez is gyorsan javult.
Hazatérnek

Az EDF Démász-Szegedi VE kajakosai és kenusai hamarosan hazatérnek a különböző edzőtáborokból. A leghamarabb Vécsi Viktor kenusai láthatják a családot: Vajda Attila már szombaton, a többiek (Fürdök Gábor, Horváth Gábor, Makai Tibor, Lédeczi Péter, Ződi László, Molnár Tamás) pedig vasárnap érkeznek Szegedre. Utána jövő szerdán a törökországi Antalyából jönnek a női kajakosok (Janics Natasa, Csernák Edina, Csernák Petra, Horváth Alexandra, valamint a több hónapja Szegeden edző, a klubba tartó Kárász Anna), majd április 2-án – jövő szombaton – a férfi kajakosok (Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Sík Márton és Petrovics Máté). Van egy fiatalok alkotta, ifjúsági és U23-as csoport Csamangó Attila vezetésével, ők pedig holnapután térnek vissza a horvátországi Rogotinból.Gondolnak a vb-re

Az év legfontosabb eseménye a szegedi sík vízi vb, amely ugyan nem személyekre, hanem helyekre kvalifikál, de egy évvel a londoni olimpia előtt azért jó képet ad a formáról, a felkészültségről. Janics Natasa gyermekáldása után főleg Vajdára irányul a közfigyelem.

– Természetesen a csapatban mindenkit foglalkoztat a vb, hiszen ezért vagyunk Portugáliában, és ezért igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni előbb a válogatókon, később pedig a nemzetközi porondon. Hallottuk, hogy Natasa anyai örömök elé néz, és ezúton is gratulálunk neki, de azt hiszem, hogy a teher, az elvárás, a teljesítés és a megfelelés már mindennapos az életünkben. Nemcsak a szegedieknek és az országnak, hanem a családnak és a barátoknak egyaránt szeretnénk megfelelni. Ez a munkánk, amellyel szeretnénk örömet szerezni mindenkinek – mondta Vajda.

Erős lesz

Az öröm mellett bánat is érte éppen a Portugáliába indulás előtt Vajdát: elhunyt az édesapja.

– Sajnos ez az év sem úgy kezdődött, hogy minden jó legyen, de már megszoktam. Sosem jön jókor, ha valaki elveszíti valamelyik családtagját. Nehéz erről bármit is mondanom, mert igyekszem jól lenni, de azért sokszor eszembe jut édesapám. Főleg a vb lesz nagyon nehéz, mert amikor augusztus 17-én elkezdődik, azon a napon lenne édesapám születésnapja. Bízom abban, hogy erős leszek, azon dolgozunk a pszichológusommal, hogy ez ne legyen akadályozó tényező – tette hozzá Vajda.

Az idei szegedi kajakos és kenus Maty-éri programterv

Április 23.: EDF Démász-kupa, Hanzok Örs-emlékverseny. Május 6–8.: felnőtt férfi kajak szakági I. válogató, felnőtt-tájékoztató. Május 20–22.: I. felnőtt válogató, ifjúsági tájékoztató. Június 10–12.: II. felnőtt és I. ifjúsági gyorsasági válogató, I. masters magyar kupa. Augusztus 17–21.: 40. felnőtt gyorsasági sík vízi világbajnokság. Augusztus 27–28.: ICF masters bajnokság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kick-box-küzdelmek Maroslelén

Maroslelén Lele- kupa néven regionális kick- box- és budoversenyt rendeztek, amelyen makóiak és… Tovább olvasom