Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Vajda Attilát külön csapat segíti az olimpiai felkészülésben

Ebben a versenyszezonban immár sokadszor alapoz Vajda Attila. A Démász-Szegedi VE kenusa nagyobb csapattal edz, mint bármikor. A pekingi megnyitóig még szűk egy hónap van hátra.
Huszonkilenc nap van hátra a pekingi olimpia kezdetéig. A visszaszámlálás azonban a megnyitóünnepségnek szól, nem a versenyeknek. Így például a Démász-Szegedi VE kenusa, Vajda Attila nem erre a számra gondol, amikor Peking jár az eszében. Hanem augusztus 18-ára, ami még tíz plusznapot jelent számára. Hétfő lesz, kínai idő szerint délután 15.30, magyar idő szerint reggel 8.30, amikor elkezdődnek az ezerméteres előfutamok a Shunyi Olympic Parkban. Vajda egyébként sem lesz ott a megnyitón, lévén várhatóan 8-án száll fel Ferihegyről, majd másnap érkezik meg a közvetlen járattal Pekingbe.
A kenus addig is keményen edz. Újra alapoz. Ebben a versenyszezonban immár sokadszor.

– Technikai sportágról lévén szó nem minden hétvégén van versenyünk, mint a csapatoknál. Amikor letudunk egy eseményt, egy-másfél hónapra rá jön a következő. Ha csak szinten tartanánk magunkat, abból pedig nem lenne jó eredmény. Ezért lényeges, hogy időnként, a nagyon fontos megmérettetések előtt néhány hétig a kondink, az erőnlétünk, az ellenálló képességünk érdekében egy picit mindig többet dolgozzunk, azaz alapozzunk – mondta Vajda. – Az olimpia hetében a versenyen van a hangsúly, előtte az utazás, az akklimatizálódás játssza a főszerepet, szóval lassan már célegyenesbe fordulunk.

Vajda a tréningeken egyáltalán nem magányos. Fotó: Karnok Csaba
Vajda a tréningeken egyáltalán nem magányos. Fotó: Karnok Csaba

Vajda kijelentette: nincs oka, de nem is megy el Szegedről, a Maty-érről, a pálya tökéletesen megfelel a felkészülési munkának. Igaz, a jövő heti szegedi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság azért valamennyit változtat az edzések menetén. Annyit mindenképpen, hogy vagy kora reggel kell tréningeznie a Szabadkai úti létesítményben, vagy az élő Tiszán tudja le a napi penzumot.

Persze azért el-elhagyja a várost. Vasárnap például Budapestre utazik, a Syma-csarnokban megkapja az olimpiai formaruhát.
– A méretlevétel már megvolt, ám fogalmam sincs, hogy áll majd rajtam az egyenszerelés – jegyezte meg.

Vajda két egyesben indul az olimpián: ezren és ötszázon. Ám szó sincs arról, hogy egyedül is edzene.

– Nagyobb csapat kíséri, mint bármikor – jelezte Vécsi Viktor (Karnok Csaba fotóján), Vajda trénere, hogy bizony komoly stáb dolgozik a minél jobb eredményért. – A klubtársak, így Fürdök Gábor, Horváth Gábor és Makai Tibor mellett az újpesti Mike Róbert és a BKV Előréből Tóth Márton segíti a munkáját. Mike a szegedi Mol-világkupán ezren ötödik lett, megelőzte Vajda tavalyi edzőtársát, a szlovák Ostrcilt, a nemzetközi mezőnyben elért eredménye alapján pedig megfelelő edzőpartnert jelent Attila számára. Egyértelmű: ez a csapat csak azért van, hogy segítsen Attilának. Gyűjtjük a kilométereket, gyakoroljuk a pályákat, nagyobb terjedelműek a tréningek, miközben kontrolláljuk a mozgásokat.
Fáradtság, monotonitás – mindezek a felkészülés velejárói. Vajda azonban azon kívül, hogy néha azt mondja, nagyon fáradt – egyesek szerint mindig az –, nem panaszkodik.

– Sosem teljesített még olyan összeszedetten, mint most. Még akkor sem, amikor tavaly Eb-t és vb-t nyert. Nem tudok olyat mondani, amit ne csinálna meg. Jó a hangulata, a vele együtt edző csapat mentálisan is meghatározó számára. Olyan tudatosan készül, mint talán még soha. Fizikálisan is rendben van, azaz amit tud, az elég kell, hogy legyen... – hagyta abba itt hirtelen a mondatot Vécsi. Értettük, miért. Csak az olimpiai esélyekre kell gondolnunk, és világossá válik Vécsi váratlan elhalkulása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek az Eb-trónon

Az olaszországi Caorléban huszonkét ország 53 csapatának részvételével rendezték meg a darts… Tovább olvasom