Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vajda átugrotta a kínai nagy falat

A Mol-világkupán ezer méter egyesben tegnap aratott sikerének köszönhetően a Démász-Szegedi VE kenusa, Vajda Attila már készülhet a pekingi olimpiára. A szegediek közül Janics Natasa a női négyes tagjaként ugyan második lett, de a másik magyar egységet megelőzték 500 m-en, így a kínai játékok szempontjából lépéselőnyben vannak.
Van abban valamiféle példamutatás, ami Vajda Attilával történt az elmúlt néhány hétben. A milánói kajakos és kenus Európa-bajnokság ezer méteres egyesében csak nyolcadik lett, és az esőben, a hajótárolóban ázott verébként nyilatkozott: rossz napja volt. Tegnap viszont egészen más arcát mutatta: mint a kitárt szárnyú sas, amely lendületben van, úgy csapott le az áldozataira, azaz az ellenfeleire. Nem kímélt senkit és semmit, még önmagát sem (Hadd fájjon! – mondta), úgy lapátolt a Mol síkvízi világkupa ezer méteres döntőjében. A képlet egyszerű, ám mégis bonyolult volt: ha nyer, esetleg második, mehet Pekingbe, az olimpiára. Ez adta a feladat egyszerűségét. A bonyolultságát viszont éppen a riválisok: a két német, Brendel és Dittmer, aki szintén Pekingért harcolt egymással (is), aztán a litván Suklin vagy a kanadai Oldershaw. És Vajda megoldotta. Már kétszázötven méter után vezetett, féltávnál fél, 750 m-nél pedig egy egész hajóval. A végén még rátett egy lapáttal, és miközben ő már Pekingben – azaz a Maty-éri olimpiai centrum céljában – volt, a többiek még valahol 900 és 1000 m között.

– Ez van akkor, ha igazán készülök egy versenyre. Mert az Eb-re nem koncentráltam eléggé, erre a viadalra viszont rettenetesen. Megvan a pekingi indulás, ez a lényeg! Most nincs más célom, mint ma jól megcsinálni az ötszáz méteres finálét is – nyilatkozta a piros-fehér-zöld nemzetiszínű hajpántban Vécsi Viktor tanítványa.

Vajda ökle a magasban: ezer egyesben Pekingig lapátolt. Fotó: Karnok Csaba
Vajda ökle a magasban: ezer egyesben Pekingig lapátolt.
Fotó: Karnok Csaba

Az ezer méteres finálénap egyetlen ötszázas döntője óriási érdeklődést váltott ki. Az egyik hajóban Fábiánné Rozsnyói Katalin jelenlegi (Paksy, Benedek, Patyi, Fazekas) tanítványai, a másikban az őt elhagyók (Kovács, Janics, Kozák, Szabó). Győzött a nevető harmadik, a hetvenöt százalékban olimpiai első – hárman, Wagner, Fischer és Leonhardt benne voltak az Athénban győztes hajóban – német egység. Viszont Janicsék is nevettek: második helyük mellett a másik egység elleni siker miatt.

A mai program

A Mol-világkupa mai eseményei is tartogatnak érdekes „meccseket". Ilyen például 500 m-en, női egyesben Benedek Dalma és Kovács Katalin (15.30), majd a Paksy, Benedek és a Kovács, Janics duó (16.18) csatája. A további program, 500 m, 15.06: K1 férfiak, 15.18: C1, 15.48: K2 férfiak, 16: C2. 200 m, 16.45: K1, férfiak, 16.50: C1, 16.55: K1 nők, 17.05: K2 férfiak, 17.10: C2, 17.20: K2 nők. 1000 m, 17.50: K4 nők.

– A rajtunk nem jól sikerült, a kilenc hajóból ekkor mi voltunk az utolsók. Nem tudtuk a saját ritmusunkat hozni, így kicsit kapkodtunk, de felzárkóztunk. Azt gondolom, a másik magyar hajóval szembeni négy másodperces (egészen pontosan 3.936 mp – a szerk.) különbség mindent elmond a fölényünkről, és bizakodásra adhat okot – vélte a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnoka. Ezzel pedig a párharcban 1:0 Janicséknak, a második „félidő" június végén az ob-n következik.

Gyökös Lajos a harmadik szegedi, aki jelen pillanatban reménykedhet az olimpiai részvételben. Az általa sztrókolt kajak négyesnek ugyanaz a feladat jutott, mint Janicséknak: megelőzni a másik magyar hajót. Ez sikerült – a riválisok, Kammererék a rajt után százötven méterrel kormányhiba miatt megálltak –, de a negyedik helynél több kellene.

Két szegedi, Joób Márton és Horváth Gábor térdelt abban a kenuban, amely győzött a négyesek viadalán, ráadásul a román egységet verte, és ez mindig nagy fegyvertény. Rajtuk és Vajdán kívül első lett a nőknél egy fiatal páros, Medveczky és Faldum, valamint Kammerer és Kucsera kajakduója.

A magyarok eredményei

A magyar egységek A döntős eredményei, 1000 m, férfiak, K1: 5. Benkő Zoltán. K2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, 5. Tóth Dávid, Paumann Dániel. K4: 4. Magyarország (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), 9. Magyarország (Kammerer, Kucsera, Benkő, Kadler Viktor). C1: 1. Vajda Attila, 5. Mike Róbert. C2: 2. Kozmann György, Kolonics György, 3. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály. C4: 1. Magyarország (Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál), 3. Csabai Edvin, Tóth Márton, Mike, Balázs Gábor). Nők, K1: 3. Bara Alexandra, K2: 1. Medveczky Erika, Faldum Bereniké, 6. Csernák Petra, Csernák Edina.
500 m, nők, K4: 2. Magyarország (Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Janics Natasa), 4. Magyarország (Paksy Tímea, Patyi Melinda, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila: Irány Peking!

Péntek délután 17 órától az 1000 méteres finálékat rendezték a szegedi kajak-kenu Világkupán. Vajda… Tovább olvasom