Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vajda és Douchev-Janics: irány London!

Szeged - A péntektől vasárnapig tartó második olimpiai kajakos és kenus válogatón az EDF DÉMÁSZ-Szeged két versenyzője, Vajda Attila (C1 1000 m) és Douchev-Janics Natasa (K2 500 méter Kovács Katalinnal párban) is nyert, így londoni indulók.

16.20: röpke tizenöt perc alatt két szegedi jutott ki az olimpiára - de ez csak egy részeredmény, amely mögött rengeteg munka és lemondás van.

16.15: elindult az ötös C1 1000 méteres döntő. Úgy tűnik, féltávnál, azaz ötszáz méternél Vajda van az élen. Ami biztos, kétszázzal a vége előtt Vajda előnye több mint egy hajó. A győri Nagy Péter le is állt, kiszállt a versenyből. Vajda is Londonban, három hajóval veri a mezőnyt.

Vajda és Douchev-Janics: irány London! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

16.12: Vajda Attilán a sor, hogy biztosítsa helyét a londoni repülőn.

16.08: megvan a Londonban induló páros, ez pedig a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa (Domino, EDF DÉMÁSZ-Szeged) duó. Nagyjából másfél méterrel előzték meg a Szabó G., Fazekas, és egy hajóval a Csipes, Benedek egységet. Azaz sima volt!

Vajda és Douchev-Janics: irány London! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

16.05:
elndult a női K2 500 méteres döntő az olimpiáért.

15.58: a férfi C1 1000 méteres fináléban csak öt versenyző található, a 16.15-ös rajtlista: 3.: Sarudi Pál (Szolnok), 4.: Vajda Attila (EDF DÉMÁSZ-Szeged), 5.: Varga Dávid (MTK), 6.: Nagy Péter (Győr), 7.: Sáfrán Mátyás (KSI).

15.50: a délután első olimpiai indulást érintő döntője a női K2 500 méter, amely 16.05-kor indul. A nyolc döntős egység: 1-es pálya: Hagymási A., Farkasdi (Győr), 2.: Benedek, Csipes (MTK, Domino), 3.: Szabó P., Szilvásy (Mezőgép, MTK), 4.: Szabó G., Fazekas (Domino, Győr), 5.: Kovács K., Douchev-Janics (Domino, EDF DÉMÁSZ-Szeged), 6.: Medveczky, Sarudi (MTK), 7.: Hagymási R., Horváth A. (MAFC, EDF DÉMÁSZ-Szeged), 8.: Tóth P., Galamb (KSI, MTK).

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán fémjelezte egység nyerte a K4 1000 méteres döntőt péntek délelőtt a kajakosok és kenusok szegedi válogatóversenyén.

A Tóth Dávid, Kammerer, Kulifai Tamás és Pauman Dániel által alkotott kvartett a másodikként célba érő riválist több mint két másodperccel (bő egy hajóhosszal), a harmadik hajót pedig hat másodperccel előzte meg, azaz egyértelmű volt a sikere. 

A válogatási elvek szerint a győztes egység indulhat a jövő hétvégi zágrábi Európa-bajnokságon, és ha ott az első három között végez, utazhat az olimpiára. Ha nem sikerül dobogóra állnia a horvát fővárosban, akkor még változhat az összeállítás. 

Eredmény, K4 1000 m: 1. Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (MTK, Graboplast Győr) 2:54.439 p, 2. Noé Bálint, Schenk Áron, Kugler Attila, Noé Milán (MTK, Vác) 2:56.521, 3. Dombvári Bence, Hufnágel Tibor, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor (Honvéd Domino, Bomba Angyalföldi SE, FTC) 3:00.739.

Korábban
Erre a napra várt már nagyon régóta az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila. Részlegesen védett versenyzőként – a szakág egyetlen kvótáját szerezte a tavalyi szegedi világbajnokságon, amelyet C1 1000 méteren meg is nyert – elég ma nyernie ezer egyesben, azzal pedig biztosítja helyét az olimpiai csapatban. Vécsi Viktor tanítványa rengeteget dolgozott az elmúlt időszakban, az apróbb betegségek mellett nagyobb probléma nem adódott a felkészülésében, és ez mindennél fontosabb.

Fotó: Schmidt Andrea
Lapát rendben. Attila is. Fotó: Schmidt Andrea

Pénteki program

II. felnőtt olimpiai kajakos és kenus válogató, Szeged, Maty-tér.
A mai döntők (zárójelben az előfutamokban érintett megyeiek), 10.50:
férfi K4 1000 m; 16.05: női K2 500 m (Douchev-Janics Natasa, Horváth Alexandra, Csernák Edina, Csernák Petra – mind Szeged); 16.15: férfi C1 1000 m (Vajda Attila, Fürdök Gábor, Makai Tibor, Mladezic Strahinja, Szabó Gábor – mind Szeged); 16.40: férfi K1 200 (Ruszkai Krisztián, Laczkó Máté, Varga Norbert, Győrfi Tamás – mind Szeged; Pető László, Siha Zsolt – mindkettő Csongrád).

Ami a létszámot illeti, a rajtlistát végigböngészve kiderül, nagyjából mindenki Vajda skalpjára feni a fogát – huszonnyolc fős a nevezési mezőny. Az igyekezet érthető is, hiszen csak ebben a számban lehet eljutni Londonba. Így aztán nem voltak meglepők az elmúlt időszakban az üzengetések sem. A lehetséges ellenfelek: Nagy Péter (Győr), Kozmann György (Paks), Sáfrán Mátyás (KSI), Varga Dávid (MTK), Kiss Tamás (Csepel), Kövér Márton (Csepel), Sarudi Pál (Szolnok). Van kihívó bőven, ám így együtt nem mérhetik össze erejüket, hiszen az elő- és a középfutamok alapján összesen csak a legjobb öt kenus kerülhet az A döntőbe.

Nincs ilyen nagy létszám a női párosok 500 méteres számában. Kilenc hajó nevezett, ebből három egység emelkedik ki: a Csipes Tamara (Domino Honvéd), Benedek Dalma (Dunaferr), a Szabó Gabriella (Domino Honvéd), Fazekas Krisztina (Győr) és a Douchev-Janics Natasa (EDF DÉMÁSZ-Szeged), Kovács Katalin (Domino Honvéd) duó. A feladat egyszerű: automatikusan a ma győztes egységé a szám Londonban.

Döntés születik ma még a férfi kajaknégyesek ezerméteres számában arról, hogy a három közül melyik – a győztes – egység tesztelheti a formáját nemzetközi mezőnyben, a jövő heti zágrábi Európa-bajnokságon. Itt még nincs szó londoni repülőjegyről, hiszen az Eb fontos állomás a négyes összeállításában is. K1 200 méteren is az olimpiai (és Eb-) indulás a tét – az első mindent visz.

Olvasóink írták

 • 6. kreatív 2012. július 14. 08:55
  „Nos! Az olimpiai mozgalom válságban van! Ez kétségtelen!
  A sport eredendő lényege fényévtávolságra került a négyévenkénti játékoktól! A profi szemlélet egyértelműen tért nyert! Az egzisztenciális élsporttevékenység a kiélezett anyagi érdekeltség miatt alantas, az egészséget károsító manőverek irányába ereszkedett, a sport attribútuma visszájára fordult!
  Többszörösen érvényes ez magyar viszonylatban! A nemzeti tradíció továbbélése, a politikai és média oltalom már-már odáig fajul, hogy a magyar olimpiai mozgalom jól kiépült megélhetési tevékenységgé vált, a sportolók és a kifejezetten széles holdudvar számára. A világversenyre készülők tényleges, négy évre lebontott befektetett energiája összehasonlíthatatlanul kevés a hétköznapi életet élő, a mindennapos gondokkal küszködő átlagemberéhez, mégis anyagi- és erkölcsi megbecsülésük nagyságrendekkel jobb! Felháborító!!!
  Az egyenlőbánásmód elvén, a játékok megkezdése előtt kell tudatnunk az érintettekkel, hogy megalakult az AMOM, az Anti-Magyar Olimpiai Mozgalom, amely küzd minden egészséget szolgáló aktív testmozgásért, az iskolai- és tömegsport kiszélesítéséért, ezek központi anyagi támogatásáért, és elítéli minden, az évtizedes hagyományokon alapuló, erősen értékrendjét veszített, kiemelt magyar olimpiai sportág igazságtalan, túlköltekező, csak állami támogatással életben tartott , a média által túlgerjesztett finanszírozását!”
 • 5. sajtkukac 2012. június 16. 05:02
  „kopkop. azt hittem csak nekem hiányoznak :D”
 • 4. kopkop 2012. június 15. 20:38
  „A korábbi gyalázkodó kommentelők hol vagytok?”
 • 3. csonakos 2012. június 15. 18:31
  „Gondolom Csipesnek most csípi a szemét a könny az alapján, hogy ezt a nyerő párosunkat szét akarta szedni a lánya kijutása érdekében!
  Csak így tovább Natasa és Kati! Természetesen a szegedi fiunknak is gratuláció a kijutásért! Eredményes fölkészülést és síma vizet a versenyekre! Segítsd a győzelemre őket Szent Jupát!:)”
 • 2. Booth 2012. június 15. 16:21
  „"Nagyjából másfél méterrel előzték meg a Szabó G., Csipes, és egy hajóval a Csipes, Benedek egységet"

  Szabó - Fazekas és Csipes - Benedek párosok vannak

  http://www.kajakkenusport.hu/files/dokumentumok/ii_felnott_olimpia_ifjusagi_valogato_masters_magyar_kupa_musor.pdf”
 • 1. roxper 2012. június 15. 08:55
  „Hajrá, ott a helyetek! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Nikoletta Japánba utazhat

Az ifjúsági Európa-bajnokságon harmadik helyen végzett Balázs Nikoletta, a Domaszéki Judo ISE fiatal dzsúdósa. Tovább olvasom