Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Vajda: Nem félek senkitől

Kajak-kenu - Alig két hét múlva kezdődik Dartmouth-ban a síkvízi kajak-kenu világbajnokság, amelyen hat versenyző képviseli a Démász-Szeged VE-t. Vajda Attila, a klub olimpiai és világbajnok kenusa a címvédés reményében utazik a kanadai városba.
– Fáradtnak tűnik a hangja.
– Valóban kimerült vagyok, de ebben az időszakban ez megszokott érzés. Igaz, hogy az év fő attrakciója még hátravan, de a szezon végéhez közeledve már fogynak az erőtartalékok.

– Alakul a formaidőzítés?
– Képletesen azt mondanám, a puzzle darabjait kiválogattuk, a helye is megvan mindegyiknek, már csak be kell illeszteni azokat. Az országos bajnokság után útnak indították a hajóinkat Kanada felé, ezért most 1 kilóval nehezebb kenuval kell edzenem. „Eszi az izmokat" rendesen, de annál jobb lesz odakint, amikor visszakapom a jól bejáratott hajót. Dolgozunk keményen, nincs megállás, a fáradtság okozta gödörből csakis munkával lehet kijönni.

– A két egyéni szám mellett a váltó tagjaként szerepel Dartmouth-ban. Az ezerméteres produkcióját hogyan befolyásolhatja, hogy idén már ötszázon is komoly tervekkel áll rajthoz?
– Ezt majd az idő dönti el. A júniusi brandenburgi Európa-bajnokság a várakozásokon felüli eredménnyel zárult. Hullafáradtan érkeztem Németországba, ennek ellenére nyertem ezer méteren, majd ötszázon az igen értékes ötödik helyet szereztem meg. Meg kell tanulnom felvenni a rövidebb táv „kapkodós" ritmusát. Tudom, hogy képes vagyok a kettő összehangolására, de be kell látni, ez nem megy egy csapásra. Az elsődleges cél, hogy a londoni olimpiára aprólékosan felépítsük mindkét számot.

A világbajnokság közeledtével helyükre kerülnek a kirakó darabjai. A szegediek olimpiai bajnoka ezen a héten már a gyorsításra helyezi a hangsúlyt. Fotó: Karnok Csaba
A világbajnokság közeledtével helyükre kerülnek a kirakó darabjai. A szegediek olimpiai bajnoka ezen a héten már a gyorsításra helyezi a hangsúlyt. Fotó: Karnok Csaba

– A világbajnokság közeledtével egyre többször kerülnek majd szóba az elvárások.
– Számomra az a legfontosabb, hogy magamnak megfeleljek. A korábbiakhoz hasonlóan minden erőmmel a maximumra törekszem, márpedig tudjuk, hogy az esetemben ez mit jelent: olimpiai és világbajnokként meg kell védenem az elsőségemet. Nem félek senkitől, de nem jelenthetem ki, hogy biztosan nyerni fogok, hiszen minden évben felbukkanhat egy addig ismeretlen kamikaze, aki megtréfálhatja a mezőnyt – gondoljunk csak az üzbég Menkov pekingi teljesítményére.

– Tájékozódott a dartmouth-i pálya adottságairól?
– A pályaépítők azt mondták, mindenre fel kell készülni. A tó bal oldalát fák veszik körül, jobbról viszont nyitott, adott esetben onnan várható a szél. De úgy vagyok ezzel: a Forma–1-ben is különbözőek a pályák, a legjobbaknak azonban minden körülmények között nyerniük kell.

– A naplójába beírta már a Kanadára vonatkozó terveit?
– Természetesen. Azért is hasznos naplót vezetni, mert össze tudom vetni az edzéseredményeimet, illetve a pillanatnyi érzéseimet az egy évvel korábbi állapottal. Annyit elárulhatok, biztató az összkép, a bejegyzések nagyon hasonlítanak a 2008-as gondolatokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felipe Massa továbbra is életveszélyes állapotban

Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyerte a XXIV. Forma–1-es Magyar Nagydíjat, amelyet beárnyékolt a brazil Felipe Massa életveszélyes sérülése. Tovább olvasom