Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Vajda világcsúcsa

Két szegedi, Vajda Attila és Kárász Anna szinte biztos, hogy utazhat a németországi Brandenburgban rendezendő felnőtt gyorsasági kajakos, kenus Európa-bajnokságra. Az utánpótlásban is több olyan EDF DÉMÁSZ-versenyző található, aki valamilyen világeseményen ott lehet.
Három szám, két elsőség ezer és ötezer méteren. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila igazolta a papírformát, és magabiztosan utasította maga mögé az ellenfeleket az első kajakos, kenus válogatón.

– A két győzelem tekintetében ez volt a minimális elvárás, az időeredmények alapján viszont extrát hozott ez a válogató. Ezer méteren ugyanis még senki sem tudott 3:43-at kenuzni, azaz voltaképpen világcsúcsot repesztettem. Megvan a két indulás az Európa-bajnokságon, fél lábbal pedig a világbajnokságon vagyok. Most is beigazolódott, hogy ott vannak mögöttem az ellenfelek, szorongatnak, de még nem tudnak megelőzni. Abszolút bevált, hogy a változatosság érdekében Kozák Danutával is együtt készültem – nyilatkozta Vajda.

Nem érték utol. Vajda Attila halad a siker felé ötezer méteren. Fotó: Karnok Csaba
Nem érték utol. Vajda Attila halad a siker felé ötezer méteren. Fotó: Karnok Csaba

Kárász Anna is foglalkoztatva volt, és a három számból elért három érem alapján kiválóan tette a dolgát.

– A két egyesben elért harmadik hely rendkívül értékes: ötszáz méteren érmes helyen kellett végeznem, hogy a négyesbe kerülhessek, ez sikerült, kétszáz méteren pedig jó volt észlelni az előrelépést a tavalyi versenyhez képest. Az utóbbi számban rossz helyen, a célvonalnál egy bójasorral hamarabb álltam meg, de ilyenkor nincs idő tekintgetni, csak nyomni kell. A páros is jól ment, ott azért kaptunk ki, mert nem volt időnk az összecsiszolódásra. Tavaly ugyanígy álltam, azaz az első válogató után mehettem az Eb-re, most azonban a vb-re is szeretnék kijutni. És az biztos, hogy a szegedi U23-as világbajnokságon enyém az 500 és a 200 méteres egyes – mondta Kárász.

A fiatalok számára is komoly jelentőséggel bírt a verseny.

– Összességében elégedett lehetek, hiszen a két felnőtt Eb-induló mellett az ifjúságiaktól Posztós Patrik, Szénási Zsófia, Sós Viktória, Birkás Balázs, míg az U23-asoknál Horváth Alexandra, Szabó Gábor és Forgó Christopher is reménykedhet egy világeseményben, illetve Petrovics Máté maratoni Eb-részvétele szintén összejöhet – nyilatkozta Petrovics Kálmán klubigazgató.

A magyar szövetség ma szakmai, holnap pedig elnökségi ülést tart, ezeken az összejöveteleken sok múlhat a válogatottkereteket illetően.

Kárász Anna remek hétvégét zárt, és mehet az Eb-re. Fotók: Karnok Csaba
Kárász Anna remek hétvégét zárt, és mehet az Eb-re. Fotók: Karnok Csaba


Eredmények

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőinek A döntős eredményei, felnőttek, férfiak, 1000 m, C1: 1. Vajda Attila. 500 m, férfiak, C2: 9. Bozsó Barnabás, Ábrahám Gergely. Nők, K2: 2. Kárász Anna, Vad Ninetta (utóbbi KSI), 8. Horváth Alexandra, Farkasdi Ramóna (utóbbi Győr). 5000 m, K1: 9. Petrovics Máté. C1: 1. Vajda Attila, 9. Bozsó Bence. 200 m, férfiak, K2: 6. Laczkó Máté, Nagy R. (utóbbi Bomba), 8. Nagy Vendel, Szabolcsi Bence (utóbbi Szolnok). Nők, K1: 3. Kárász Anna. K2: 7. Szénási Zsófia, Sós Viktória, 8. Horváth Alexandra, Farkasdi Ramóna (utóbbi Győr). C1: 5. Nagy Bianka.
Ifjúságiak, férfiak, C1: 2. Posztós Patrik. C2: 5. Gruity Milán, Buknicz Zoltán, 6. Magyar Tamás, Hajdú Botond. K2: 4. Onczay Levente, Chladek Dániel (utóbbi Kecskemét), 7. Bicskei Márk, Nagy Róbert. K4: 7. Csatári Bence (Kőrös), Herpai László, Kovács László, Németh Gábor. Nők, K1: 3. Szénási Zsófia, 6. Hajdú Laura, 7. Pásztor Dominka. K2: 4. Szénási Zs., Sós Viktória. 200 m, C2: 9. Ábrahám Gergely, Bozsó Barnabás. K2: 6. Nagy Richárd, Laczkó Máté (előbbi Bomba), 8. Szabolcsi Bence, Nagy Vendel(előbbi Szolnok). 200 m, férfiak, K1: 2. Birkás Balázs, 8. Lichtenstein Péter. K2: 1. Birkás B., Balaska M. (utóbbi Vác), 2. Onczay Levente, Chladek D. (utóbbi Kecskemét), 5. Bicskei Márk, Nagy Róbert. C1: 7. Gruity Milán. Nők, C1: 8. Molnár Csenge, 9. Kiszely Zsófia

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyekettő: négyen két éremért

A megyekettő hétvégi eredményei. Tovább olvasom