Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Vajdára egy mesterlövész vadászott

Már csak egyetlen aranyérem hiányzik a Démász-Szegedi VE kenusának, Vajda Attilának a gyűjteményéből. Pontevedrában Európa-bajnok lett, most Duisburgban megszerezte a vb-címet, a hiányzó elsőség pedig az olimpiai arany.
Fárasztó döntőn van túl, amelyben a külső körülményeket kizárva csak magára figyelt. Tudja, jövőre még többet kell edzenie, és edzőjével, valamint klubjával olyan felkészülési helyet szeretne keresni, amely minden feltételt megad.

– Így kell teljessé tenni egy versenyszezont, ahogy Vajda Attila csinálta. Ahol indult, nyert, ez volt a terv?
– Igen! Sok-sok munka van benne, az eredmények mögött, sőt több is, mint az előző években, de megérte.

– Nagy nevek vannak a legyőzöttek névsorában.
– Az olimpiai bajnok Dittmert saját közönsége előtt vertem most meg. De így volt az Eb-n is, ahol a spanyolországi Pontevedrában győztem le a szintén ötkarikás első hispán Calt. És a legelső idei skalp: a mexikói Cristobalt a szegedi Világkupán vertem meg. Ott, ahol tavaly ő lett a vb-első.

Ilyés is telefonált

Vajda Attila igen népszerű volt a duisburgi regattapályán. Sikerét követően nem győzte fogadni a gratulációkat. Jöttek hozzá kanadaiak, spanyolok, kínaiak, és a nyakába borult a szlovák küldöttség egyik tagja. Honfitársa, Ostrcil a szegedi kitűnőséggel együtt edz már évek óta, így gyanítható, ezt a lehetőséget jutalmazta csillogó szemekkel és egy Thank you!-val a szlovák. És nem feledkezett el Vajdáról a Pick Szeged egykori játékosa, Ilyés Ferenc sem. A válogatott kézilabdásnak Szegeden rengeteg ismerőse, barátja van, akikkel Veszprémbe igazolása után is tartja a kapcsolatot. Mivel az MKB Németországban szerepelt egy tornán, Ilyés az egyik helyi adón keresztül láthatta Vajda futamát. – Isten vagy! – mondta telefonon Ilyés Vajdának, aki udvariasan köszönte meg az elismerést. 
– Mire figyelt a duisburgi vb-döntő során?
– Magamra. Tényleg semerre sem néztem, csak húztam a lapátot. Néha a tájékozódás miatt periférikusan ki-kipillantottam, ám mindössze a célba érkezést követően tekintettem előbb balra, ahol senki nem volt a közelben, majd jobbra, ott meg az edzőtársam, a szlovák Ostrcil érkezett be a célba mögöttem. Megmondtam a parton, hogy vb-első leszek, és bár hosszú volt a táv, időbe telt kivárni a sikert is, igazam lett. Maga a futam nagyon fárasztó volt.

– Dittmer hamar eltűnt, ezt érzékelte?
– Nem. Ahogy már említettem, csak a saját teljesítményemre koncentráltam, hogy mindent úgy csináljak meg, ahogy elterveztem, minden húzás olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ötszáz méternél már mondogattam, hogy Attila, meg tudod csinálni! Szükségem volt erre, mert fáradtam. De szerencsére a mesterlövész, amelyik a partról keresett és vadászott rám, hogy lelőjön, nem talált el. A viccet félretéve: végig bírtam az iramot.

– Megvan a Világkupa-, az Eb- és a vb-aranyérem. Nem teljes a sor, egy nagy cím még nincs a birtokában.
– Így van, már csak az olimpiai aranyérem hiányzik. Az egy év nem túl hosszú, sok mindent bele kellene zsúfolni. Edzőmmel, Vécsi Viktorral, valamint a Démász-Szegeddel már keressük azt a helyet, ahol a legjobban felkészülhetek majd a pekingi játékokra.

– Ahol favoritként kezelik majd. Hogyan éli meg az esélyességet?
– Dehogy vagyok én favorit! Legalábbis nem tartom magam annak. Ugyanaz az ember vagyok, aki eddig voltam, csak jóval tudatosabb.

– Pihenésre jut majd idő a sűrű szezon után?
– Kanadába vagyok hivatalos egy versenyre, ahol majd eltöltök néhány plusznapot is a Niagara-vízesésnél. Nekem ez lesz a pihenés, a nyaralás. Ja, és ne felejtsem el: a kiszombori falunapok is fontos program az idei naptáramban.

Pályafutás

Kevesen tudják, de Vajda Attila nem a lapátok és a hajók világával ismerkedett meg először. Hanem a szőnyeggel. Mégpedig a birkózással. Családi ihlet után került az egymást gyúró emberek közé. Ám hatévesen súlyos baleset érte a Démász-Szeged sportolóját: egy esésnél beverte a fejét, elájult.

Újra kellett tanulnia beszélni. A sporttól nem akart elszakadni, így aztán nagyon sokáig az atlétikát és a kenut együtt űzte. Tizennégy évesen válasz út elé került: amikor elkezdte az Eötvös gimnáziumot, a kenu mellett döntött. Az elmúlt évek, különösen az idei sikerei után egyáltalán nem bánta meg Vécsi Viktor tanítványa. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó: ez férfimunka volt!

A labdarúgó NB II keleti csoportjának nyitányán az élvonalbeli álmokat szövögető Kecskemét… Tovább olvasom