Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Vajdával nem bírnak

Tizenkét olyan felnőtt versenyzője van a Démász-Szegedi VE-nek, aki eséllyel pályázik arra, hogy az augusztusi Maty-éri síkvízi vb-n induljon, sőt ott első legyen. Világbajnokokat Szegednek! – ez a neve annak a kezdeményezésnek, amelyet a szegedi klub és három helyi média, a Délmagyarország, a Rádió 88 és a Szeged Városi TV indított. Sorozatunkban a versenyzőket mutatjuk be.
Vajda az ezer méter egyesben biztos indulni akar. Fotó: Karnok Csaba
Szinte csak utazásból áll egy profi kajakos vagy kenus élete a felkészülés alatt. Edzőtáborból edzőtáborba vándorolnak a válogatott versenyzők, hogy aztán a válogatókon, majd a világ- és Európa-bajnokságokon kiderüljön: mit is ért a sok munka.

Ilyen Vajda Attila, a Démász- Szegedi VE olimpiai bronzérmes kenusa. Alighogy visszatért Portugáliából – ahol egy hónapot töltött klubtársa, az olimpiai hetedik Joób Márton és trénerük, Vécsi Viktor társaságában –, ki sem pakolt, és már utazott is Dunavarsányba.

– Eddig azt hittem, a varsányi körülményeknél csak jobbakkal találkozhatom a világban. Ám most rájöttem: valóságos mennyország a portugáliai tapasztalatok, a négy házból álló település után a Duna menti létesítményben dolgozni – vallotta be Vajda. – Az edzésekkel különösebb baj nem volt az Ibériai-félszigeten, hiszen Portótól kb. kilencven kilométerre, Porto Antigában mindent meg lehetett oldani. Azonban az első két hétben rendre öt fok körül alakult a hőmérséklet, szinte mindig esett, vagy fújt a szél. Az egy hónapos ott-tartózkodásból csak az utolsó négy napról mondhattuk el: ideális volt. Ráadásul a kaja és a szállás sem nyűgözött le. Utánunk jött meg Ludasi Róbert csapata, élén Kolonics Gyurival, nekik 22-én járt volna le az edzőtábor ideje, de egy héttel korábban már hazatértek. Nem vállalták be a szenvedést.
Vajda panaszai nem azért érdekesek, mert a sportoló finnyás lenne, hanem éppen ellenkezőleg: mert imád edzőtáborozni.

– Remélem, sokáig leszünk Dunavarsányban. Portugáliában sehova sem tudtunk elmenni, itt viszont a főváros közelsége miatt is bővebbek a szabadidő eltöltésének lehetőségei. Végre az edzésekre tudok koncentrálni, ideális a testsúlyom, nem is bírnak velem a többiek – nevetett Vajda. – Maximálisan odafigyelek a táplálkozásra, alapos, eltökélt, motivált vagyok önmagammal szemben.

A válogatók előtti nagy kérdés az, vajon a szegedi kenus mely számokban tervezi az indulást?
– Az egyik biztos az ezer méter egyes lesz, a másik meg majd kialakul. Ha nem jön össze az ötszáz egyes, akkor elképzelhető, hogy egy négyest is bevállalok 500 méteren, de az sem baj, ha marad a leghosszabb távon egyese – vélte végül Vajda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képben lesz a foci-vb

Információnk alapján a nyári labdarúgó-vb meccseinek közel háromnegyedét, a hatvannégyből negyvenhat… Tovább olvasom