Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Válogató: sprintdupla Douchev-Janicstól

Vasárnap is folytatódtak a kajak-kenu válogatóversenyek a Maty-éren. A záró napon főleg a sprintszámokban hirdettek győztest, de akadt azért kivétel is.
Vasárnapi események

A szegedi Maty-éren ma főleg a sprintszámokban hirdettek győzteseket.

A nőknél az egyest a győri színekben versenyző Douchev-Janics Natasa, a párost pedig Kovács Katalin és Douchev-Janics duója nyerte, itt a szegedi Kárász Anna a KSI-s Vad Ninettával bronzérmet szerzett.

A férfiaknál K1-ben a Kőrös sportolója, Tótka Sándor, míg párosban ugyanő a ferencvárosi Bán Kristóffal végzett az élen, a rutinos Sík Márton, Beé István (Szeged, Honvéd) egység harmadik lett.

A férfi kenusok 500 méteres egyesében Vasbányai Henrik (KSI) diadalmaskodott, itt a szegedi Makai Tibor ötödikként ért célba, míg a párost a győri Lantos Ádám és Varga Dávid nyerte.

Az esemény záró számaiban ötezer méteren egyesben a C1-et a szegedi Vajda Attila nyerte, míg női K1-ben Bodonyi Dóra (Mezőgép), férfi K1-ben pedig Noé Miklós (Vác) győzött, itt Petrovics Máté az ötödik helyen zárt.


Szombati események

A nap utolsó felnőtt döntőjében a szegedi Sík Márton a honvédos Dobos Andrással párban az ötödik helyen zárt.

A női ezer méteres párosban tovább folytatódott a szegedi Kárász Anna remek szereplése: a KSI-s Vad Ninettával párban nyertek, míg a Horváth Alexandra (Szeged), Hagymási Réka (MAFC) páros negyedik helyen végzett.

A páros sem tudott nyerni, a Horváth G., Bozsik A. duó ugyanis második helyen zárt 200 méteren, míg a másik szegedi egység, Bozsó Bence és Virág Zoltán negyedikként zárt.

A kenusok sprintszámában, egyesben a szegedi Horváth Gábor harmadik lett, Bozsik Attila pedig kielncedik - tartalékoltak a párosra.

Férfi kenu egyes 1000 méteren a délutáni fináléban Vajda Attila magabiztos versenyzéssel szerezte meg az első helyet, így biztos Eb csapattag.

Kajak kettes női 500 méteren a döntőt Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa nyerte Kárász Anna és Vad Ninetta előtt. A dobogó harmadik fokára Fazekas Krisztina és Szabó Gabriella állhatot fel.

Kajak-kenu-válogató a Maty-éren: a szombati nap képei. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Kárász Anna ezzel az eredményével elvileg beülhet a négyes hajóba, teljesített azokat az eredményeket, elvárásokat, amelyek alapján elvileg szerpelhet a négyesben.


Pénteken írtuk
– Jó kis futam lesz! – dörzsölték többen is a tenyerüket tegnap 15.47-kor a Szeged melletti Maty-éren. Ekkor kezdődött az első felnőtt gyorsasági kajakos, kenus válogató egyik legnagyobb érdeklődéssel várt döntője, a női K1 500 méteres finálé. A Maty-éren lévők többsége a part közelébe húzódott, és kíváncsian várta a fejleményeket. Öt olimpiai bajnok, összesen tíz ötkarikás aranyérem tulajdonosa volt egyszerre a vízen – egy világbajnoki döntőnél is erősebb volt a mezőny. Sokan arra voltak kíváncsiak, vajon London hőse, Kozák Danuta (Újpest) megőrzi-e hazai uralmát. Megőrizte: nyert. Az is érdekes volt: vajon Douchev-Janics Natasa Szerbiából való visszatérése után, immár győri színekben reálisan pályázik a magyar válogatottba kerülésre? Második lett, így valós az esélye. És végül: a feltörekvő, a világkupán párosban aranyérmet nyerő 21 éves szegedi Kárász Anna vajon milyen szintet képvisel a hazai elitben? Kijelenthetjük, utolérte a legjobbakat. Erre bizonyíték a harmadik hely, illetve az, hogy megelőzte a dobogóról leszoruló olimpiai bajnokokat, Fazekas Krisztinát, Kovács Katalint és Szabó Gabriellát is.

Válogató: Kárász harmadik, Szabóék ötödikek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői a női K1 500 méteres futamon kívül mindhárom további döntőben érdekeltek voltak: a férfi K1 1000 méteres fináléban Bozsik Gábor a második helyen végzett, C2 1000 méteren a Szabó Gábor, Forgó Christopher, míg K2 1000 méteren a Petrovics Máté, Császár Gergely páros hatodik lett. Győzött Dombvári Bence (Honvéd, K1 1000 m), a Vasbányai Henrik, Mike Róbert (KSI, C2 1000 m) és a Kökény Roland, Dombi Rudolf (EKKSE, Építők, K2 1000 m) duó.

Válogató: Kárász harmadik, Szabóék ötödikek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Ők mondták

Douchev-Janics Natasa, a Győr háromszoros olimpiai bajnok kajakosa: – Lehetett volna jobb, de rosszabb is a nap, de tudom, hogy nem lehet mindig aranyérmet nyerni, így elégedett vagyok a teljesítményemmel. Még nem vagyok nagyon jó formában, izgultam is egy picit, bár azért nem annyira, mint tavaly, amikor szülés után, sokat kihagyva tértem vissza. Az előfutamban nem erőlködtem, mert az előző évben abban is hibáztam, hogy túlságosan erős selejtezőket mentem, miközben kevés volt a pihenő. Fiatalabbként volt, hogy öt-hat döntőben szerepeltem, és sosem volt probléma. Ám már 30 éves vagyok, és azt veszem észre, hogy a futam után félórával a tusolásnál még mindig lihegek. Eljutottak hozzám azok a hangok, amelyek arról szóltak, hogy félek majd Szegeden versenyezni. De kérdem én: miért edzek, ha félek odaállni? Fájt az olimpiai vereség, de a németek akkor nagyon erősek voltak. Izgulós évünk volt a tavalyi Kovács Katival, de most azt érzem, jól megy a hajó, megvan az összhang.

Kárász Anna, az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa: – Meg is lepődtem, meg nem is a harmadik helyen. Azért meglepő, mert rájöttem, hogy meg tudom csinálni, amit szeretnék, és azért nem volt váratlan, mert ez volt a célom. A fináléban igazából semmit sem érzékeltem, csak azt, hogy az egyik oldalamon Kozák Danuta, a másikon Natasa kajakozik, illetve arra figyeltem, nehogy bármit is elrontsak, vagy kiessek a ritmusból. A végére azért elfáradtam, de jó volt, hogy két ilyen klasszis között mehettem. A páros döntőben szeretnénk a dobogó harmadik fokánál is magasabb helyre fellépni. Akár az elsőre is.Korábban írtuk:
Vajda Attila két hete megmutatta magát. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa húzott két kemény ezret, az egyik döntőt, a másik ezüstérmet ért a szegedi világkupán Vécsi Viktor tanítványának. Ám mindenki tudta, az a verseny csak egy állomás volt a végcélig, amely ezen a hét végén következik: az első Európa- és világbajnoki válogató az olimpiai vízicentrumban. Most kell először már-már csúcsformában lenni, hiszen ezen a viadalon múlik szinte az egész évi program.

Egyedül: Vajda Attila magabiztosan versenyzett a világkupán, és második lett a német Brendel mögött. Most az első helyre tör. Fotó: Karnok Csaba
Egyedül: Vajda Attila magabiztosan versenyzett a világkupán, és második lett a német Brendel mögött. Most az első helyre tör. Fotó: Karnok Csaba

Tisztában van ezzel a többi szegedi is, éppen ezért népes a csapat, és összesen huszonegy számban (ebből egy, a férfi K4 1000 méteres finálé már lement, lásd keretesünket) találhatunk EDF DÉMÁSZ-versenyzőt. Csak a női kenuban, valamint az 5000 méteres egyesben nincs hazai induló a válogató mezőnyében.

Kammererék nyertek

A Kammerer, Pauman, Tóth D., Kulifai összeállítású kvartett nagy csatában bizonyult jobbnak a Kucsera, Szalai T., Dombvári, Slezsák alkotta egységnél az első válogató első döntőjében, K4 1000 méteren. A harmadik helyen a szegediek alkotta négyes (Hasanovics, Császár, Tóth A., Czompa – utóbbi Újpest) ért célba.

– Jó néhány olyan sportolónk van, aki eséllyel pályázik az Eb-csapatba kerülésre, ilyen Vajda, Kárász Anna, Horváth Alexandra, Horváth Gábor és Bozsik Attila. De ott vannak az utánpótlásból azok az egyetemistáink, akik a felnőtt válogatón indulnak, és ha az adott számban ők a legjobbak, akkor ők mehetnek Kazanyba, az Universiádéra. Az a jó érzés, hogy nem kihegyezve a világkupára és ismerve a mezőny erősségét, több számban is akadt kimagasló szereplés két hete. Az alaphelyzet azonban az, hogy a válogató néhány számban erősebb, mint bármely nemzetközi viadal. Talán az egyes annyival könnyebb, hogy ott az Eb-hez nem feltétlen kell nyerni, hiszen az egyes válogató alapján jelöli majd ki Storcz Botond szövetségi kapitány a csapathajókat, így a második, harmadik pozíció ugyancsak üdvözítő. Jó lenne, ha a kemény versenyben három sportolónk az Eb-re, kettő pedig az Universiádéra kvalifikálná magát – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a szegedi klub igazgatója.

A program

Az I. Európa- és világbajnoki gyorsasági kajakos, kenus felnőtt válogató A döntőinek programja, péntek, 15 óra: férfi C2 1000 m; 15.47: női K1 500 m; 16.16: férfi K1 1000 m; 17.50: férfi K2 1000 m. Szombat, 9.43: női K2 500 m; 15.08: férfi C1 1000 m; 15.32: női K1 1000 m; 16.11: férfi K1 500 m; 16.17: női C2 500 m; 16.50: férfi C1 200 m; 17.30: férfi C2 200 m; 17.45: női K2 1000 m; 18.06: férfi K2 500 m. Vasárnap, 14.06: férfi C1 500 m; 14.50: női K1 200; 15.05: férfi K1 200 m; 15.15: női C1 200 m; 15.25: férfi C2 500 m; 15.45: női K2 200 m, 16 óra: férfi K2 200 m; 16.30: női K1 5000 m; 17 óra: férfi K1 5000 m; 17.30: férfi C1 5000 m.

Olvasóink írták

 • 16. Szurkoló 2013. május 27. 17:57
  „Lila: Natasa sporteredményei valóban nagyszerűek, egyedülállóak és kiemelkedőek. De emberi viselkedése azért hagy némi kívánnivalót maga után.
  Hidd el, nála ezerszer jobb példaképet is találhatsz magadnak. Fórumtársaink is erre próbáltak célozni.”
 • 15. Szurkoló 2013. május 27. 17:56
  „Kreatív, tudod az együgyű ember ismérve szerintem az, hogy csak kifelé küldi az infót, befelé nem fogadja. Nem tud hallgatni a megfelelő pillanatban, továbbá mindent vagy fehérnek, vagy feketének lát, átmenet és ellentmondás nélkül. Véleményét fennhangon hangoztatja, agresszíven tolja a másikra a gondolatait és képtelen befogadni az "árnyalatokat".
  Szavaidból süt a tájékozatlanság, az egyoldalúság, az agresszió, és az irigység.
  De ezt is teljesen feleslegesen írom le, mert el sem gondolkozol rajta.
  Úgyhogy csak jobbulást kívánok.”
 • 14. qrumpli 2013. május 27. 07:10
  „9. lila 2013.05.26. 09:45
  Sűrgős orvosi ellátást javasolok.”
 • 13. Egyolvasó 2013. május 26. 20:24
  „Mintha valahol azt olvastam volna egyszer, hogy a Douchev-Janics Natasa nem versenyezhet, míg ki nem egyenlítik a reá fordított (bele fektetett) pénzeket.
  Vagy kiegyenlítette Győr a számlát? Vagy valami más van a háttérben?
  Ettől függetlenül gratulálok a nyerteseknek, és szomorú, hogy a politika csak a focit pénzeli.”
 • 12. ossian33 2013. május 26. 18:46
  „5. queenmargareth1 2013.05.25. 10:01
  Tesznek valamit értünk??? Na és ugyan mivel jobb nekünk?
  Jobb nekik, azzal a nemtom hány millióval, amit kapnak, de mi mit érzünk ebből?
  Biztos vagyok benne, csak a magyar dicsőségért nem csinálnák.
  Dicsőségért nem adnak semmit a boltban, se nekik, se nekünk.
  Dicsőség? Engem sem hat meg, ha egy mittomén milyen délafrikai ország akárkije aranyérmet nyer, gondolom, másutt sem nagyon ájulnak be a mieinktől...”
 • 11. DMagóg 2013. május 26. 18:35
  „9.lila 2013.05.26. 09:45! Lilaköd!”
 • 10. deszkás 2013. május 26. 18:25
  „Példaképed? Részvétem.”
 • 9. lila 2013. május 26. 09:45
  „Nekem ezek a versenyzők példaképek, Natasával az élen! Sok erőt és kitartást adnak a hétköznapi életben.”
 • 8. queenmargareth1 2013. május 26. 09:25
  „7, az első két sorig jutottam.Gratulálok:TISZTA MAGYAR VAGY!”
 • 7. kreatív 2013. május 26. 08:48
  „queenmargareth1 2013.05.25. 10:01 ..........olyanoktól sajnálod akik tesznek is valamit az országért és nem ellene.""""

  Válasz: Igen, azoktól sajnálom, mert ezerszer hasznosabb területre kellene fordítani az összeget!!! Ne mentegetőzzetek a politikusokkal!!!! Ti választottátok őket, volt közötök hozzá!!! Engem mikor kérdeztek meg, mikor kapott jelentőséget voksom azon a téren, hogy adófizető forintjaimból támogatom-e az effektív munkát igencsak kerülő, még ténylegesen egyetlen egy napot sem dolgozó "dolce vita"-s, iszonytatóan túlfinanszírozott kajak-kenu társadalmat és annak nagyon széles holdudvarát!!! ( vizipoló, öttusa, vívás, kézilabda, labdarúgás, teke, minden kiemelt olimpiai magyar sportág, minden kiemelt támogatást élvező kategóriáról is ugyanez a véleményem!!!!)
  Szegény ország vagyunk. Költségvetésünk ezt nem engedi meg!!! Azt a nagyon kevés pénzt, amit erre szánunk, CSAK AZ ALAPOKBA lehetne forgatni!!!!! ( Ezzel szemben, KÖZPÉNZBŐL 51 MILLIÁRD az élsportra, 380 MILLIÓ a tömegsportra szánt ÁLLAMI támogatás!!!
  SZÉGYELJÉTEK MAGATOKAT!!!!!!!!!! Haszonlesők!”
 • 6. Zotya100 2013. május 25. 19:28
  „Margit, teljesen igazad van!”
 • 5. queenmargareth1 2013. május 25. 10:01
  „összegezzünk kreatív:hányan járnak be a Parlamentbe, a büfézésen, kávézáson kívül:)mutattak-e fel valamit azok a sok-sok milliós fizetésért?hidd el, pénzről, pénzről van szó, közpénzről!!!melyik haldoklik jobban az evezés, ami vagy az ország?olyanoktól sajnálod akik tesznek is valamit az országért és nem ellene.”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 25. 09:20
  „:)még mindig üldözöd őket, üldözhetnéd a képviselőket is...”
 • 3. kreatív 2013. május 25. 09:01
  „"Sokan arra voltak kíváncsiak, vajon London hőse, Kozák Danuta (Újpest) megőrzi-e hazai uralmát....."- írja a DM.

  Pontosítsunk: -Hányan nézték a válogatót?????!!!!!

  Higgyétek el : A történések PÉNZről, PÉNZről, PÉNZről szólnak !!! ( közpénzről)

  Még egy gondolat: Hány kirugott, elküldött, önként távozó EDF DÉMÁSZ dolgozó tudja azt, hogy ténylegesen mennyi támogatást ad a cég az olimpiai haldokló sportágnak???!!!!”
 • 2. kreatív 2013. május 25. 08:54
  „Minden-minden a KÖZPÉNZ-apasztásról, az egzisztencia teremtésről és annak megtartásáról szól!!!!
  Ilyen ORSZÁG nincs, mint MAGYARORSZÁG, ahol ennyi KÖZPÉNZt forgatnának olimpiai szakágra. ( ld. D.J.N. vesszőfutása)!!!
  Média-tüzelt, jelentéktelen közérdeklődési sportág, amelyet vélhetően törölnek majd az olimpiai sportágak közül.

  AMATŐR megközelítésben ( az egyetlen reális aspektus) viszont gyönyörű, egészségmegtartó, élvezetes!
  Kár volt elrontani KÖZPÉNZ MILLIÁRDOKKAL, egy*-két olimpiai aranyéremért, még abban a korszakban, mikor a versenytársak nem összpontosítottak erre!
  ..de még nem késő!!!!
  VISSZA AZ AMATŐR ALAPOKHOZ!!!!!!!!”
 • 1. queenmargareth1 2013. május 24. 19:33
  „ez a nő még mindig nem érti, hogy nem a veresége a hibája.
  Mélységes sajnálatom neki.
  Gratulálok a lányoknak! a magyar-magyar lányoknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Ákos ikszelt egykori csapatával

2-2-es döntetlennel ért véget a megyei NB III-as derbi. Tápé nagy lépést tett a bajnoki cím felé, a Kini nem adott esélyt a Makó II-nek. Megyei focieredmények. Tovább olvasom