Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Váradi Márton - négy évtizede a klubnál

Szeged - Sorozatunkban legendás Csongrád megyei edzőket, sportvezetőket, testnevelő tanárokat mutatunk be. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged fiatal kajakosainak edzője, (62) évtizedek óta a klub sikereiért dolgozik.
Felkészítő: Váradi Márton. Az utóbbi időben gyakran olvashattuk ezt a kis megjegyzést az EDF DÉMÁSZ-Szeged ifjú kajakosainak eredményei kapcsán. A név egy kiváló edzőt rejt, aki immár négy évtizede szolgálja a klubját, és neveli a jövő nemzedékét.

– Éppen tíz esztendeje, 2003-ban új feladatot kaptam a klubnál: a felnőttek után az alaputánpótlás képzéséért felelek. Agócs Ágnessel közösen alakítottunk egy munkacsoportot, amelyben testnevelő, úszóedző, pszichológus és orvos kapott szerepet. Arra jöttünk rá, hogy a sportági edzések mellett külön foglalkozások is kellenek a 7–10 éveseknek, mert ebben a korban a legfogékonyabbak a fiatalok, ekkor lehet a legjobban a sportág szeretetére nevelni őket. Mi magunk tanítjuk meg őket az alapokra, azaz elébe mentünk a hiányosságoknak – nyilatkozta Váradi.

Váradi Márton 2003 óta felel a EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosainak utánpótlásáért. Fotó: Schmidt Andrea
Váradi Márton 2003 óta felel a EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosainak utánpótlásáért.
Fotó: Schmidt Andrea

A szakember 1972-ben Kemecsey Imre révén fertőződött meg a kajakozással, azóta folyamatosan a klubnál dolgozik, és jelenleg hivatalosan hatvan gyerekekkel foglalkoznak 8 évestől 16 évesig.

– Közösen dolgozunk velük, ha kell, akár mindennap a képességeiknek megfelelő csoportokban. Hat hónapot szárazföldön töltünk az alapképességek fejlesztésével, hat hónap pedig a vízi munkára jut. Minél többen vannak, annál nagyobb az esély egy klasszis kinevelésére. A fiatalok szorgalmasak, így az eredmények sem maradnak el: Verbőczi Eszter és Varga Sára korosztályos válogatott, de Balogh Nóra is kétszeres bajnok, illetve, hogy egy fiút is említsek, Széll Balázs is kiemelhető. A hatvanból tizenhárom fiatal első vagy második lett az országos bajnokság különböző versenyszámaiban – sorolta a tréner.

Váradi Márton különösen büszke két, az olimpiát is megjárt tanítványára, Terhes Beára és Sík Mártonra, valamint a világbajnok Molnár Péterre. – És arra is büszke vagyok, hogy a volt mesterem, Balogh Artúr hozzám hozza az unokáját. Akkor látjuk, hogy jó úton járunk, ha a verseny utáni napon is megjelennek az edzésen a gyerekek. A klubvezetéssel egyetértve nem az eredmény hajszolása, hanem a sportág megszerettetése a fő cél, és ennek érdekében az iskolai szünetekben egész napos foglalkozásokat szervezünk – jegyezte meg végül Váradi Márton.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. január 31. 10:49
    „További sok sikert és jó egészséget Marci! Igen nagy szükség van a munkátokra, hogy a gyerekek ne a számítógép előtt üljenek! Bizony azok a régi edzések Balogh Artúrral!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradt az előnyből, négy között az UTC

Célirányos játékkal jutott tovább a férfi futsal magyar kupa elődöntőjébe az UTC Futsal Team… Tovább olvasom