Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vásárhely, a búvárfőváros - ma már edz a válogatott

A sportág históriájában először ad otthont Vásárhely az uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságnak. Az önkormányzat mindent megtett a sikeres lebonyolításért, a panziók, hotelek megteltek, az első küldöttségek – köztük a magyar – már a városban tartózkodnak, a versenyek szombaton startolnak.
Hódmezővásárhely és a szegedi Maty-ér ad otthont a XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságnak, előbbi szombattól szerdáig a medencés, utóbbi augusztus 4-étől 6-áig a hosszú távú versenyeknek. Az eseményen 31 ország 309 sportolója vesz részt, az elsők között a kínaiak, a vietnamiak, a csehek, a kolumbiaiak és az algírok jöttek meg, míg a 24 fős magyar küldöttség tegnap este 6 órakor érkezett és foglalta el szálláshelyét a Kenguru Panzióban – mondta el Moravecz János versenyigazgató. A többi válogatott ma várható – egyébként minden szállást lefoglaltak a csapatok a városban –, az első hivatalos edzésnap a péntek. Információink szerint érdeklődők más városból, például Kecskemétről és Szegedről is érkeznek Hódmezővásárhelyre.

Vb-re fel! Ma már megelevenedik a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda medencéje.  Fotó: Karnok Csaba
Vb-re fel! Ma már megelevenedik a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda medencéje.
Fotó: Karnok Csaba

– A vásárhelyi önkormányzat minden, a világbajnoksággal kapcsolatos vállalását teljesítette – közölte Moravecz –, köszönet érte, ezen nem múlhat a szakszövetséggel közös rendezésű világtalálkozó sikere. Bízunk benne, hogy ehhez válogatottjaink is hozzájárulnak eredményeikkel, itt elsősorban Vilhelm Szilárdra, Kanyó Dénesre és Senánszky Petrára gondolok. Nagyon nehéz az érmek számát és színét megjósolni, rendkívül erős a mezőny, kiélezett küzdelmek várhatók, valószínű, hogy a miskolci junior Európa-bajnoksághoz hasonlóan a győzelemhez több számban világcsúcs kell.

Jegyárak

A XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságra a délelőtti futamokra 500, a délutáni döntőkre 1000 forintért váltható jegy, míg a napibelépő 1200, a hetibérlet 5000 forintba kerül. A jegyek és a bérletek a parkoló felőli bejáratnál kialakított pénztárnál vásárolhatók (az uszodapénztár megmarad eredeti funkciójában) majd meg a helyszínen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában. Diákoknak és nyugdíjasoknak ingyenes a belépés.

Kíváncsiak voltunk, az utca embere tudja-e, milyen jelentős esemény házigazdája Vásárhely. A válasz: igen. Gálfi Sándor nyugdíjas késes-köszörűs közölte, tud a világbajnokságról, és amennyiben ideje engedi, kilátogat a versenyekre, elképzelhető, hogy négy unokáját is elviszi – Természetesen hallottam az uszonyos- és búvárúszó-vébéről, és nagyon örülök, hogy ilyen rangos sporteseményt lát vendégül Vásárhely – mondta Zomboriné Albert Henriett. – A versenyekre valószínűleg nem megyek el, de az újságban figyelemmel kísérem majd az eredményeket, drukkolok a mieinknek. Ardai Krisztina eladó nem hallott a vb-ről, Égető Imre nyugdíjas kisiparos azonban közölte: érdekli a sport, így a vébéről is minden cikket elolvasott lapunkban. Azon még gondolkozik, kilátogasson-e a Gyarmati Dezső Sportuszodába. Azt azért kibökte: kíváncsi a szegedi Kanyó Dénesre.

A versenyek szombaton negyed 10-kor kezdődnek a Gyarmati Dezső Sportuszodában. Az első, magyar részről nagyon várt összecsapást vasárnap délután a 800 méter fináléjában izgulhatják végig a nézők, a világbajnok, világcsúcstartó Vilhelm és a murénás Kanyó „meccsét". A hivatalos megnyitót július 30-án este 7-től a Kossuth téren (eső, rossz idő esetén a Balogh Imsi Sportközpontban) tartják, beszédet mond Lázár János polgármester, Nyíri Iván, az országos szövetség elnöke, a nemzetközi szervezet alelnöke, valamint Achille Ferrero, a nemzetközi szövetség elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosártábor Drahosékkal

2002-ben Bonifert Domonkos és Drahos Gábor nagy sikerű kosarastábort szervezett az újszegedi Gellért… Tovább olvasom