Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Vass-éra csúcseseményekkel

Augusztus 18-án kezdődik a szegedi Maty-éren a 40. sík vízi gyorsasági kajakos és kenus olimpiai kvalifikációs világbajnokság. Az eseményig – amelyig még kétszázhárom nap van hátra – minden héten jelentkezünk egy felvezető írással, ezúttal Vass Györgyöt, az első szegedi vb szervezőbizottságának egyik tagját, a szegedi klub korábbi elnökét kérdeztük.
Vass György (69) 1997 decembere és 2005 februárja között volt a szegedi vízi sport egyesület elnöke. Ezalatt két komoly kajakos és kenus világeseményt rendeztek a Maty-éren: 1998-ban vb-t, 2002-ben Eb-t.

– 1998 februárjában Szegeden fogadtuk Sergio Orsit, a nemzetközi szövetség elnökét és Bonn Ottót, a nemzetközi szövetség főtitkárát. Akkor ők elájultak azoktól az állapotoktól, amelyeket láttak. Meg is jegyezték, az hogy lehet, hogy ilyen körülmények között edzenek, ám a magyarok mégis a világ legjobbjai. A '98-as vb szervezőbizottsági tagjaként a technikai jellegű dolgokért feleltem, így például biztosítani kellett a Maty-éri elválasztó szigeten a reklámfelületek elkülönülését, illetve a diákokból álló munkacsapat szervezése is rám hárult. A világbajnokság aztán nem várt, óriási közönségsikert aratott. Senki sem számított arra, hogy ennyien látogatnak ki az olimpiai centrumba. Életem fontos állomása volt ez a vb, amelyre már évekkel korábban pályáztunk, így nem volt meglepetés, hogy házigazdák lehettünk – emlékezett vissza Vass György.

A következő eseményre, a 2002-es Európa-bajnokságra már tapasztaltabb csapat készült, így olyan fontos részletek is kifinomultabbakká váltak, mint a parkolás, de megépült a buszforduló is a Maty-ér ezerméteres rajtjánál.

Vass György két világesemény szervezésében vett részt. Fotó: Miskolczi Róbert
Vass György (balra) két világesemény szervezésében vett részt.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az 1998-as nézőcsúcsból ötletet merítve, a szurkolók kedvében járva az volt az elvárás, hogy nézőbarát legyen a létesítmény. A kapcsolataim révén elkövettünk mindent, hogy az érkezési és parkolási lehetőségek a drukkerek igényeinek megfeleljenek. A tűzoltóság óriási élő és gépesített munkát végzett, a szegedi egyetem százhúsz diákja révén pedig az irányító-, futár- és tolmácsolási feladatok oldódtak meg a volt rektor, Szabó Gábor, valamint Szabó József segítségével – mondta az egykori klubelnök.

Vass György 1978-ban lett az akkori szegedi egyesület elnökségi tagja, onnantól datálható a kajak-kenu sporttal való vezetői kapcsolata.

– Mint örökös tiszteletbeli elnök már nem veszek részt a mindennapi munkában, de bármire megkérnek, abban az ismertségem révén, főleg a nemzetközi kapcsolatok területén szívesen segítek. A versenyzőkkel, különösen a kenusokkal rendkívül jó a viszonyom, de így vagyok az egész klubbal. Az üzleti szférában ténykedem teljes aktivitással, valamint a Rotary Clubot is szívem csücskének érzem. A tenisz és a síelés kielégíti a mozgásigényemet így, a hetvenedik életévemhez közeledve. Nemcsak az optimizmus, hanem a realitás is azt mondja, sikeres vb lesz az idei. A magyar csapat erős, a hazai pálya még több ösztönzést ad, így az egyik legsikeresebb esemény lehet, amely eredményében, a tizenkét magyar aranyéremben elérheti akár a 2006-ost is – árulta el Vass György, mit is vár a nyári eseménytől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú HPQ-győzelem, búcsú a kupától

Tíz ponton múlt csak a HPQ-Szeged férfi röplabdacsapatának a bravúr, a legjobb négy közé jutás a… Tovább olvasom