Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vass Ferenc: 60!

Hétfőn ünnepelte 60. születésnapját Szeged valaha élt egyik leghíresebb labdarúgója, Vass Ferenc.
A futballt szerető, kedvelő, művelő mai szegedi fiataloknak lehet, hogy nem mond már sokat a neve, nem úgy a régieknek, idősebbeknek! „Kampót" – így becézte mindenki – és társait még
tízezrek nézték hétről hétre, akkoriban volt rangja a futballnak, még a szegedinek is. Hálás lehet a sorsnak, hogy jó időben született, az '50-es, '60-as, '70-es években még bolondultak az emberek a fociért. Kiskunfélegyházán is. Tizenkilenc éves koráig ontotta a gólokat szülővárosa csapatában, azért nem tovább, mert jött egy edzőmeccs a SZEAC ellen, Kampó pedig nem volt rest egy hármast hinteni. Ezzel el is dőlt a sorsa, onnantól kezdve bő egy évtizeden keresztül a Felső Tisza-parti stadion számított második otthonának.

Csatár volt, méghozzá nem is akármilyen. Ha érkezett a szélről a beadás, ő pedig kitámasztott, majd elrugaszkodott, az esetek döntő többségében a tömött lelátó népe biztos lehetett abban, hogy az ellenfél kisvártatva mehet közepet kezdeni. Mint például 1970-ben, amikor Novák Dezső szorításából bólintotta a Fradi kapujába a labdát az 1–0-ra megnyert mérkőzésen. Gólérzékenysége miatt Hajós Imrével, és a másik klasszikus szegedi gólvadásszal, Nemes Istvánnal emlegették egy lapon.

Visszavonulása után ügyvédként dolgozott, sőt: dolgozik a mai napig. Meccsekre nemigen jár már, valószínűleg azért, mert idegenül érzi magát az üres stadionban, nem ehhez volt szokva. A legendás kispályás bajnokságban, a Radnóti hétfőkön még rúgta a labdát, de mára csak a másik szerelme, a lábtengó maradt számára sport, mozgás gyanánt. Ahogy szerényen mondja: „Néha még eltalálom lábbal, fejjel a labdát".

Mindig is a sport, a labdarúgás volt az élete, a sorban minden csak ezután következett. Aki ismeri, tudja róla: míg él, ez így marad.
Isten éltesse!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: jeles járt az öt gólért

A futsalban kifizetődő, ha egy csapat türelmes, labdabiztos. És ha ehhez még kiváló erőnlét is… Tovább olvasom