Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Vb-t ért Horváth Gábornak a mesterhármas

A szolnoki kajakos, kenus sík vízi országos bajnokságon az EDF Démász-Szegedi VE-ből Horváth Gábor is csatlakozott a világbajnokságon már biztos induló Vajda Attilához és Sík Mártonhoz, ráadásul az aranyérmeket tekintve triplázott.
Az EDF Démász-Szegedi VE olimpiai bajnoka, Vajda Attila a hétvégi szolnoki kajakos, kenus sík vízi országos bajnokságon két meglepetést is szerzett. Az egyik pozitív, a másik negatív: ötezer méteren ugyanis nyert, míg a számára ötkarikás aranyérmet hozó ezer egyesben kikapott. Az biztos volt, hogy az utóbbi számban már nem oszt, nem szoroz a végeredmény, hiszen Vajda korábban kiharcolta C1 1000 méteren a világbajnoki indulást. Azt is tudtuk, hogy komoly felkészülési munka közepette érkezett el számára az ob, így különösebben nem is edzett rá. Ezek után a lényeg: a győri Nagy Péter ezúttal frissebb és gyorsabb is volt, ezért verhette meg Vajdát. Aztán mint később kiderült, az ötezer egyes sikere sem jelentett semmit a dicsőségen és a klub pontverseny szereplése szempontján kívül. Mondjuk ez a két indok is elég ahhoz, hogy valaki boldog legyen, de talán az lehetett volna a legnagyobb dolog, ha mint a férfiak nem olimpiai számainak válogatója, a sikerével megkapja a lehetőséget a szétlövésre. Nem kapta meg, mert Storcz Botond szövetségi kapitány ragaszkodott az elvéhez, azaz az olimpiai kvótaszerzést figyelembe véve aki olimpiai számban már vb-induló, az nem duplázhat a vb-n.

Horváth Gábornak sokszor kellett hátranézni. Mindenkit megelőzött az ob-n.  Fotó: DM/DV
Horváth Gábornak sokszor kellett hátranézni. Mindenkit megelőzött az ob-n.
Fotó: DM/DV

A kenus Horváth Gábor viszont triplázott a bajnokság 200 méteres számaiban – megnyerte az egyest, a párost és a négyest is –, a kettes (társa az újpesti Foltán László) sikerével pedig ő a harmadik szegedi, aki bekerült a világbajnoki csapatba. Ráadásként a sprinter a váltóban is biztosította a helyét.

Érdekesség, hogy az olimpiai számokban már világbajnoki indulást kivívó egységekből – ez tizenkét szám – mindössze háromban akadt olyan, aki vállalta a startot az ob-n is: Vajda (C1 1000 m), a szegedi Sík Márton és a honvédos Beé István alkotta páros (K2 200 m) és Molnár Péter (Tiszaújváros, K1 200 m). Ahogy fentebb taglaltuk, Vajda kikapott, a másik kettő viszont nyert.

Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzőit foglalkoztató egységek a pénteki egy arany- és egy ezüstéremmel együtt az ob-n hét elsőséget, három második és három harmadik helyet csíptek meg. Ha már sokan nem így tettek, legalább ők a bajnoki pontverseny szempontjából komolyan vették az eseményt.

Storcz kedden vb-csapatot hirdet, akkor még vár a klubképviselőkre, így a szegedi Petrovics Kálmánra is egy-két csata – bár nagy változás azért nem valószínű a már kialakult egységekben.

Eredmények

Kajakos, kenus országos bajnokság, nem olimpiai számok válogatója a férfiaknál, Szolnok, Holt-Tisza. Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzőinek döntős eredményei. 200 m, férfiak, K2: 1. Sík Márton, Beé István (utóbbi Honvéd), 9. Ruszkai Krisztián, Tóth Róbert. K4: 4. Bozsik Gábor, Sík M., Beé, Boros Gergely (utóbbi Paks), 7. Székely Máté (KSI), Győrfi Tamás, Gyökös Lajos, Császár Gergely, 8. Varga Norbert, Kovács László, Ruszkai, Tóth R. C1: 1. Horváth Gábor. C2: 1. Horváth G., Foltán László (utóbbi Újpest). C4: 1. Bozsik Attila (BSE), Horváth G., Balázs Péter (BSE), Sarudi Pál (Szolnok), Nők, K1: 6. Csernák Edina, 8. Seprenyi Sára Tímea. K2: 5. Horváth Alexandra, Csernák E. K4: 1. Horváth A., Csernák E., Csernák Petra, Kárász Anna (utóbbi Dunaferr).
5000 m, férfiak, K1: 5. Petrovics Máté, 19. Gyökös L. C1: 1. Vajda Attila, 11. Szabó Gábor.
1000 m, férfiak, K1: 3. Császár Gergely. K2: 5. Petrovics M., Császár G. K4: 3. Bozsik, Gyökös, Császár, Petrovics, 5. Tóth Attila Tas, Noé Bálint (Vác), Homoki Márk (KSI), Bárdfalvi Márk (Bomba AVSE). C1: 2. Vajda A. C2: 4. Forgó Krisztofer, Petkó András (utóbbi Velence), 6. Szabó G., Szabó Kristóf (utóbbi Újpest). C4: 4. Balázs P., Makai Tibor, Fürdök Gábor, Sarudi P. Nők, K1: 4. Horváth A. K2: 3. Csernák P., Horváth A. K4: 2. Horváth A., Csernák P., Csernák E., Kárász.

Olvasóink írták

  • 1. Szurkoló 2011. július 18. 09:54
    „Szívből gratulálok a gyönyörű szegedi sikerekhez!
    Nagyon szurkolunk értetek a VB-n is!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre is az OB I-ben a megyei teniszesek

Utolsó alsóházi mérkőzésén a Naturtex-Gellért SE OB I-es férfi teniszcsapata magabiztosan,… Tovább olvasom