Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Vécsi: Vajda könnyebben nyerhet

Kenu - Nem fogják megunni városuk szépségét a Démász-Szeged VE kenusai. Vajda Attila és társai szombaton érkeztek haza a háromhetes sevillai portyáról, ma reggel kilenckor pedig ismét útra kelnek, és a horvátországi Robotint veszik célba.
Vécsi Viktor edzővel a Spanyolországban elvégzett munkáról, valamint a jövő feladatairól beszélgettünk.

– Az elmúlt hetekben jót is, rosszat is lehetett hallani a sevillai edzőtábor feltételeiről. Mi az igazság?
– A helyszín kifogástalan adottságokkal rendelkezik, éppen ezért rendkívül népszerű a versenyzők körében, most is öt nemzet tizenöt csapata lapátolt a nem túl tágas vízfelületen. A „vizes felkészülés" első szakasza viszont főként a kilométergyűjtésről szól, és erre a célra Sevilla tökéletesen megfelelt: a fiúk három hét alatt 420–430 kilométert kenuztak.

– Olimpiai bajnokunk, Vajda Attila szempontjából miként értékeli a spanyolországi tréningeket?
– Sikeresebb időszak volt, mint tavaly az ausztráliai alapozás, amikor vállfájás nehezítette a munkáját. Egyértelműen látszik, Attila még úgy is nagyon céltudatos, hogy a média és a szakma részéről sokan azzal bombázzák, az olimpia után mindig a lazítás éve következik. Csakhogy ha valaki túlságosan ellazul, kérdés, hogy össze tudja-e szedni magát újra. Túlzás nélkül állíthatom: a résztávokon olyan minőségű kenuzást mutatott be, amellyel már most elindulhatna egy nemzetközi versenyen. Úgy gondolom, ha nem jön közbe betegség vagy sérülés, Vajda Attila könnyebben nyeri meg az idei világbajnokságot, mint a pekingi aranyérmet.

A fiatal tréner Sevillában kibővített csapattal dolgozott. Fotó: Karnok Csaba
A fiatal tréner Sevillában kibővített csapattal dolgozott.
Fotó: Karnok Csaba

– Elégedett volt a fiatalokkal is?
– Eleinte akadtak félreértések, el kellett magyaráznom nekik, mit is jelent egy edzőtábor. Ez egyfajta életforma, amelyben húsz-harminc percre pontosan be van osztva mindenki ideje. Szerencsére, gyorsan felvették a ritmust, megmutatták magukat a „nagyoknak", és ez később fontos tényező lehet a csapathajók összeállításánál.

– Hogyan bővült tizennégy tagúra a Vécsi-csapat?
– Olyan edzőkollégák kértek segítséget, akikhez évtizedes barátság fűz. Sem nekik, sem azoknak a versenyzőknek nem akartam nemet mondani, akik tavaly az olimpiai felkészülésünket segítették. Így került a csapatba többek között a két Sáfrán fivér, Mike Róbert, Sarudi Pál és Balázs Péter. Technikai képzést viszont természetesen csak a saját tanítványaimnak tartottam.

– Sevilla után azonnal indul a kéthetes horvátországi kaland. Kipakolta egyáltalán a bőröndjeit?
– Néhányszor teletömtem a mosógépet, és ahogyan száradtak a ruhák, úgy kerültek vissza az úticsomagba. Robotinba, a Neretva folyó deltatorkolatához utazunk, és ott már előtérbe kerül a kétperces 500 méter és a négyperces 1000 méter modellezése is. Arról, hogy Horvátország után mi lesz, még elképzelésem sincs. Alig egy órája jártam a Maty-éren, és a szárazságot látva egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy két hét múlva tudunk itthon dolgozni. Márpedig a május 12-én és 13-án sorra kerülő rangsoroló verseny eredménye az egész idényt jelentősen befolyásolhatja. Az edzőtáborozás kötelező rossz, de nélkülözhetetlen a sikerek érdekében. A fiúk nevében is mondhatom, már alig várjuk, hogy elkezdődjön a versenyszezon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túrkevén kapott ki a KSZSE

A kiesés ellen harcoló Túrkeve fizikai fölényét érvényesítve megszerezte a számára oly fontos… Tovább olvasom