Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Vécsi Viktor: néha feszíteni kell a húrt

Az EDF Démász-Szegedi VE kenusainak edzője, Vécsi Viktor megtalálta a módját, hogyan pihenje ki magát az edzőtáborokkal, felkészüléssel, válogatókkal, versenyekkel teli szezon után. Tanítványai közül Fürdök Gábor és Vajda Attila a maratoni válogatóra készül, Horváth Gábor pedig a Tiszán rendszeresen lapátolva töltődik fel.
A tanítványok folyamatosan vízen vannak, ki a Tiszán, ki a Maty-éren, Vécsi Viktor viszont azt vallja: kell a kikapcsolódás.

Maratonira készülnek

Vajda Attila szeretett volna indulni a maratoni válogatón, amit elfogadtam, de megmondom őszintén, nehezen. Nem örülök, hogy így határozott. Mondják, emiatt gyenge kezű vagyok, de én inkább partneri viszonyt ápolok a tanítványaimmal. Az augusztusi szegedi vb fizikálisan és mentálisan is megterhelhet bárkit, ilyenkor illik pihenni, feltöltődni. Normális dolog, főleg, hogy ha van rá lehetőség. Én ezt vallom, Attila éppen az ellenkezőjét: ha pihenővel kezdi a felkészülést, sokkal rosszabb neki. Nem biztos, hogy szerencsés gondolkodás a részéről, de régóta ismerem, így elfogadom a döntését, főleg, hogy a maratoni válogatót az olimpiai felkészülés előőrsének tartja. Rutinos versenyző, és szép dolog, amit tervez, de egyben kockázatos is. Fürdök Gábor esete más: ő volt már felnőtt maratoni vb-n ezüstérmes, idén nem indult a sík vízi vb-n, most van benne egy űr, amit ezzel szeretne pótolni. Egyébként október közepéig szünet van, akkor kezdjük hivatalosan is a felkészülést – mondta Vécsi Viktor.

Májusra csúcsforma

Az idő sürget, a jövő évi naptárban ott van bejelölve a londoni olimpia, amely miatt minden sokkal hamarabb történik, mint a ciklus további három évében.

Vécsi vallja: mindenki tegye a dolgát. Fotó: Karnok Csaba
Vécsi vallja: mindenki tegye a dolgát.
Fotó: Karnok Csaba

– Vajdának egy válogatója van június elején, ezer egyesben elég ezt megnyernie, és olimpiai résztvevő. Horváthnak viszont már május 16–18-án lesz az európai pótkvalifikációs viadal, ekkor csúcsformában kell lennie. Nincs sok idő, és ugyan általában március 1-jén szállunk meleg vízre, de most be kell látni és vállalni, hogy február elején már mennünk kell. Hogy hová? Folyamatos az érdeklődésem, mit és hogyan tervez a szövetség. Attila szeretne olyan helyre menni, ahol nem kell reggel fázni. Ebben az esetben viszont az eszközszállítás, a logisztika több hét oda és vissza is. Egyelőre még nem tudunk semmit, például hogy melyik kontinensre mehetnénk. Lehet, hogy már késő? Nem akarunk olcsó megoldást választani, ahol a reggeli partra szálláskor kis túlzással még lehet hógolyózni, de ha nem is ennyire rossz a helyzet, deres a fű, és nyolc Celsius-fokos a víz. Ebben a helyzetben Portugália lehet az esélyes, amely olcsó, de nem a legkomfortosabb megoldás – vélte a szakember.

Néha robbanna

Vécsi ránézésre a nyugodt, megfontolt, higgadt edzők táborába tartozik, nem látszanak rajta az érzelmek. Pedig néha ő is robbanna.

– Hogyne! Az események után sokszor kiköthetnék az ideggyógyászaton, de már csak otthon engedem eluralkodni az érzelmeimet. Szegény mennyasszonyom ilyenkor nagyokat hallgat. Nincs veszekedés, meg nem is katonai rend szerint dolgozom a fiúkkal, de vannak feszült pillanatok. Napi öt-hat óra, amit eltöltünk, az edzőtáborban pedig együtt élünk. Ez valahol jó is, de sokszor terhes mindkét fél számára. Az a feladatom, hogy feszítsem a húrt, és az az emberi, ha vannak indiszponált napjaik a fiúknak. Nyilván nem egyszerű feladat, főleg, hogy Attila például tizennyolc éve csinálja már. Persze hogy néhanapján elszakad a cérna. De megtanultuk, akkor van eredmény, ha mindenki a saját dolgát teszi – tette hozzá az örök igazságot végül Vécsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naturtex: edzőmeccs

Ma 17.30-kor edzőmérkőzést játszik a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata az újszegedi sportcsarnokban. Tovább olvasom