Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Végigússzák a világot

A Haász SZUE tehetségei közül Novoszáth Melinda, Bonecz Boglárka és Novoszáth Tamás is maratoni, egyben nemzetközi edzőtáboron van túl. A szegedi úszók Európában és az Egyesült Államokban készültek az idei megmérettetésekre. Edzőjük, Gellért Gábor hamarosan újra elutazik, hiszen Olasz Anna világbajnoki kvalifikáció előtt áll.
A Haász SZUE utánpótlás-nevelő munkáját dicséri, hogy minden évben egy újabb tehetség bővíti a nemzetközi szinten is jegyzett szegedi fiatalok táborát. Elsőként Olasz Anna tűnt ki az úszók közül, majd Novoszáth Melinda is egyre több külföldi versenyen remekelt, tavaly testvére, Novoszáth Tamás is szintet lépett, most pedig a válogatott hagyományos floridai edzőtáborában már Bonecz Boglárka is olyan nevekkel készülhetett, mint például az Európa-bajnok Kapás Boglárka és a rövidpályás világbajnok Bernek Péter.

Az említett szegediek közül utóbbi három készült a versenyszezonra Floridában, három héten át mindenki csak az idei célokra és kitűzött időeredményekre koncentrálhatott. Ezzel viszont nem volt vége a Haász SZUE tehetségeinek maratoni, egyben nemzetközi edzőtáborának, ugyanis egy hetet Hollandiában, egy hetet pedig Németországban is eltöltöttek. Előbbi ország ifjúsági válogatottja bizonyult remek edzőpartnernek, míg Berlinben már a szegediek számára hagyományosnak számító nemzetközi úszóverseny volt remek felkészülés, hiszen 1300 indulóval mérhették össze tudásukat.

– Novoszáth Tamás továbbra is jó formában van, bírja a medencés és a nyílt vízi úszást is űzni, így 400 métertől 7,5 kilométerig mindenféle távon indul. Egyik idei fő célja a nyílt vízi kontinensviadal lehet, illetve az ifjúsági Eb-vel felérő Európa Játékok. Utóbbi versenyre készül Bonecz Boglárka is, két számban és a váltóban is esélyes a válogatottba kerüléshez, ráadásul 200 méter pillangóúszásban a korosztályos európai ranglistát is vezeti. Novoszáth Melinda idén a felnőtt nemzetközi mezőny előszobájába tart, hiszen a fő verseny egyértelműen a szingapúri ifjúsági világbajnokság lesz. Ezen a vb-n nagyon erős lesz a mezőny, az első hat közé kerülni is siker lenne, az éremszerzés pedig bravúr. Melindának nem titkolt vágya, hogy idén olimpiai szintidőt teljesítsen. Ez nem jelent automatikus kvalifikációt az ötkarikás játékokra, hiszen a két legjobb magyar között kell ehhez lennie a számaiban, ez pedig olyan klasszisok között, mint például Hosszú Katinka, nem egyszerű feladat – foglalta össze az öthetes nemzetközi edzőtábor résztvevőinek legfőbb céljait edzőjük, Gellért Gábor.

Újra itthon. Novoszáth Tamás két klubtársával együtt öt héten át nemzetközi edzőtáborban bizonyított. Fotó: Karnok Csaba
Újra itthon. Novoszáth Tamás két klubtársával együtt öt héten át nemzetközi edzőtáborban bizonyított. Fotó: Karnok Csaba

A mestert Dunaújvárosban értük utol, ahol a hagyományos Arany Üst nemzetközi úszóversenyen tizennégy, míg ezzel egy időben a Budapest Bajnokságon öt fiatal képviseli Szegedet. A Haász SZUE ezeken a versenyeken is bizonyíthatja, hogy továbbra is a legjobb vidéki úszóklub. Ezt a titulust nyolc éven át birtokolta az egyesület, de tavaly sérülések és betegségek miatt nem sikerülhetett az újabb címvédés. Idén megpróbálják visszaszerezni a rangos helyezést az országos ranglistán, de időközben a győri és kecskeméti klub is megerősödött, így fel kell venni a kesztyűt. Előtte viszont a tréner újra elutazik.

– Két hét múlva Olasz Annával találkozom Új-Kaledóniában, ahol tanítványom nyílt vízi világkupaversenyen indul. Utána két hétig közösen dolgozunk Arizonában, ahol egyetemre jár, majd a világkupa mexikói állomására megyünk, hiszen ez lesz az idei világbajnokság egyik válogatófutama – árulta el Gellért Gábor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 napos koriőrület

Ma megkezdődik a diákok számára a tavaszi szünet. Tovább olvasom