Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Verhetetlen Démász-nyolcas

A szegedi Maty-éren rendezett evezős országos bajnokságon a felnőttek mezőnyében a Démász-Szegedi VE három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet gyűjtött, emellett az utánpótlása is számos dobogós hellyel zárt. A Csongrádnak is jutott három medál: egy elsőség és két harmadik hely.
– Megvan! – hallatszott, majd ezután több hatalmas üvöltés következett. Mindez akkor történt, amikor a Démász-Szegedi VE evezős nyolcasa beért a célba. Elsőként. És sorrendben már hatodik éve így történik ez a sportág országos bajnokságán. Amelyen éppen ez a futam volt az utolsó.
Erre a számra különösen figyel a szakma és közönség. Az előbbi szempontot nemigen kell magyarázni, elég csak az Oxford–Cambridge regattákat említeni. A második szempont, a drukkereké pedig a látvány miatt fontos. Hat hajó egymás mellett, az egységekben egyszerre húzza mindenki a lapátot, a víz forr – nemcsak most, amikor trópusi hőségben fulladozik az ország, hanem egyébként is –, nem beszélve arról, hogy igazi elismerést jelent ezt a számot megnyerni. És elismerés illeti a Démász-Szegedi VE edzőjét, Dani Zsoltot is. A tréner a harmincadik bajnoki aranyérmét szerezte – nem semmi, mondhatjuk erre a produkcióra.

Nemcsak a szegedi evezős szakosztálynak, hanem Csongrádnak is jutott felnőtt elsőség. Mivel az U23-as vb-re készülő válogatott egységeket egyben hagyták – azaz ha több egyesületből ültek egy hajóba a versenyzők, akkor sem kötelezték őket, hogy saját klubtársukkal együtt versenyezzenek, igaz, csak a vb-számukban indulhattak–, így amely számokban ezek nyertek, ott a második is aranyérmet vehetett át. Így aztán a csongrádiak női könnyűsúlyú kétpárja, az Urbaniczki Barbara, Kincses Lilla kettős is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, a világ élmezőnyébe tartozó fiatal kettős, Novák Zsófia (Külker) és Hajdú Zsuzsanna (Csepel) mellé. Mindez természetesen semmit sem von le a csongrádiak teljesítményéből. Kis klub, hatalmas siker – Petrity Rudolf edző büszke lehet tanítványaira.

Kapitányi szavak

A magyar evezős válogatott szövetségi kapitánya, Melis Zoltán így látta a hétvégi eseményeket: – Két részre bontottuk a válogatott egységeket: az első csokorba azok kerültek, akik a felnőtt válogatott közelében vannak. Az volt a kritérium, hogy a luzerni Világkupán elérjék a kitűzött célt. Ezt azonban csak két egység teljesítette: az egyik a női kétpár, a szegedi Kónya Aliz és a mohácsi Verőczi Lídia duója, a másik pedig a könnyűsúlyú férfi kettes, Varga Tamás és Hirling Zsolt. A szegedi Haller Ákos és a váci Pető Tibor alkotta férfi kétpárra az edzőváltás körüli újabb, frissebb impulzusok jótékonyan hatottak. Bennük van az olimpiai kvalifikáció, ezért kapnak egy lehetőséget. Így teszünk Bencsikkel is férfi egypárban. A második csoportban az U23-as válogatottak szerepelnek, és mivel ezen a hét végén vb-jük van, az ob-n nem klubszínekben, hanem együtt indultak. Aki a négy egység közül az U23-as vb-n az első négyben lesz, mehet a felnőtt vb-re. És van még egy egység, a könnyűsúlyú négypár, amelyben a szegedi Kitka Gergely a rangidős. Akkor lennék igazán elégedett, ha mind a kilenc hajónk ott lenne a felnőtt vb-n.


Két nap érmei

A megyei klubok versenyzőinek dobogós helyezései (nem jelölve a Démász-Szegedi VE sportolói). Felnőttek, nők, kétpár: 1. Kónya Aliz, Bélai Ágnes, kormányos nélküli négypár: 2. Démász-Szeged (Kónya, Bélai, Dinnyés Eszter, Balázs Réka), könnyűsúlyú egypár: 3. Kincses Lilla (Csongrád), könnyűsúlyú kétpár: 1. Urbaniczki Barbara, Kincses (Csongrád), könnyűsúlyú négypár: 3. Csongrád (Kincses, Urbaniczki, Juhász, Kincses). Férfiak, kétpár: 2. Haller Ákos, Kitka Gergely, kormányos nélküli négyes: 1. Démász-Szeged (Vámos György, Labancz Attila, Tari János, Márton Gábor), négypár: 2. Démász-Szeged (Haller, Kitka, Tari J., Vámos), nyolcas: 1. Démász-Szeged (Dani Zsolt, Hegyközi Ferenc, Haller, Labancz, Kitka, Tari Ákos, Vámos, Marton Gábor, korm.: Tóth Ádám). Veteránok, egypár, nők: 3. Petrovszki Edit, férfiak: 3. Ambrus Attila, kétpár: 2. Jakócs György, Varga László, 3. Matyasovszki Tibor, Virág János, négypár: 1. Démász-Szeged (Baka Sándor, Ambrus, Varga, Jakócs), nyolcas: 2. Démász-Szeged (Tarnai Zoltán, Baka Sándor, Matyasovszki Tibor, Virág János, Gulácsi Tamás, Kovács Péter, Varga László, Jakócs György, korm.: Kicska Bence). Minik, egypár, lányok: 3. Márta Boglárka, fiúk: 1. Karai Róbert, 2. Priváczki Ákos. Serdülők, korm. nélküli kettes, férfiak: 1. Matyasovszki Dániel, Radics Bence. Kormányos négyes: 1. Démász-Szeged (Matyasovszki, Pozsár Bence, Fehér Szabolcs, Radics B., korm.: Kicska Bence). Ifjúságiak, nők, könnyűsúlyú kétpár: 2. Balázs Réka, Kitka Diána. Férfiak, kormányos négyes: 1. Démász-Szeged (Molnár Dániel, Dumitrás István, Kiss V. Bence, Radics Béla, korm.: Kicska Bence), kormányos nélküli négyes: 1. Démász-Szeged (Lele Máté, Kovács Péter, Blutman Kristóf, Bakacsi Norbert), nyolcas: 2. Démász-Szeged (Blutman Kristóf, Kovács Péter, Molnár Dániel, Dumitrás István, Kiss V. Bence, Radics Béla, Lele Máté, Bakacsi Norbert, korm.: Miklós Norbert). Vegyes: 2. Démász-Szeged (Ambrus, Petrovszki). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony meccsen: médiagyőzelem

Szombaton a rekkenő hőség ellenére pályára lépett a Csongrád megyei média válogatott és a… Tovább olvasom