Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Veszélyben a baksi futball

Megszűnés fenyegeti a baksi labdarúgást. Mivel a település önkormányzata a 2011-es évben nem tudja támogatni az együttest, ha rövid időn belül nem találnak másik szponzorra, akkor a megyekettőben szereplő csapat a nyáron teljesen szétszéledhet.
Bakson az emberek imádják a futballt. A 2100 fős településen nem ritka, hogy háromszázan látogatnak ki a megyei II. osztályban szereplő együttes mérkőzéseire, tavaly az Üllés elleni aranycsatán ötszázan drukkoltak a pálya szélén, a szurkolók pedig sokszor idegenbe is elkísérik az együttest.

A csapatnál minőségi munka folyik – nemrég Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatója is elismerően szólt az egyesületről –, főként helyi játékokkal évről évre bizonyítanak. Négy esztendeje megnyerték a megyehármat, azóta pedig háromszor is a megyekettes bajnokság első felében végeztek. Most azonban mégis úgy tűnik, a következő szezonban nem rendeznek futballmeccset a községben.

– Üres a kassza, kilátástalan helyzetben vagyunk – mondta Bozó Csaba, a csapat edzője, egyben szakosztályvezetője. – A gondok már tavaly jelentkeztek, hiszen a komoly adósságokat görgető önkormányzattól 2010-ben csupán 375 ezer forint támogatást kaptunk a 2009-es hatszázezerhez képest, korábban pedig egymillió forint is volt a támogatás. A most futó szezont még egy sikeres pályázatnak köszönhetően tisztességesen végigcsináljuk, a hátralévő két fordulóban megpróbáljuk kiharcolni a felsőházi rájátszás negyedik helyét, de hogy utána mi lesz velünk, azt nem tudom megmondani. Ha nem kapunk segítséget, lehet, hogy végleg lehúzhatjuk a rolót – mondta Bozó Csaba.

A csapatnak körülbelül egymillió forintra lenne szüksége az életben maradáshoz, és bár a községben elindult egy civil kezdeményezést a baksi futball megmentéséért, egyelőre nem látják a fényt az alagút végén.

A zöld mezes baksiak tavaly még az aranyéremért játszottak az Üllés ellen. Fotó: Schmidt Andrea
A zöld mezes baksiak tavaly még az aranyéremért játszottak az Üllés ellen.
Fotó: Schmidt Andrea

– Bevallom, kicsit belefáradtam a szélmalomharcba. Negyedik éve küzdünk a futballcsapat fennmaradásáért, ám nem tudom, ilyen körülmények között meddig bírjuk erővel – tette hozzá. – Keressük a megoldást – fogalmazott Zsóri Péter, a csapat elnöke.

– Sajnos az önkormányzat elzárkózik az anyagi támogatás elől, nem tudnak a futballra áldozni, ami azért kicsit furcsa a számomra. Az igazi problémát az jelenti, hogy ha a felnőttgárda szétszéled, az ifjúsági és serdülőcsapat is veszélybe kerül, sőt meg is szűnik. Egyeztettem már helyi vállalkozókkal, nem túl sok sikerrel, pedig érezni, az embereknek igényük lenne a futballcsapatra, ezt a nézőszámunk is jelzi. Az utolsó szalmaszálba próbálunk megkapaszkodni, van még egy lehetőség, amely talán mengmenthet minket. Minden áron azt szereténk elérni, hogy az ősszel is legyen futballcsapata Baksnak. A pályán már megmutattuk, nagyon tudunk küzdeni, most a pályán kívül is be kell ezt bizonyítanunk – fogalmazott az elnök.

Zavar a fejekben

A Baks a hétvégén 6–1-es vereséget szenvedett a HFC II. otthonában, ilyen súlyos zakót nem sűrűn kapott az együttes.

– Nem mentegetőzöm, de természetes, hogy ilyen körülmények között nem tudunk teljesen a labdarúgásra koncentrálni – mondta Fülöp István, a csapat 27 éves kapitánya. – Természetesen az öltözőben is szó esik a gondokról, és az sem titok, hogy több játékost is megkerestek már más klubok a következő szezonnal kapcsolatban. Az utcán járva megállítanak a szurkolók, akik biztatnak, de ez sajnos nem elég. Bízom benne, hogy megoldódik a helyzet, nem szeretném, ha ez az évek alatt egyre egységesebbé váló csapat szétesne – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 17. baksi 2011. június 03. 07:56
  „Talán mindenkinek igaza van- egy egy kicsit-!!!!
  Nehéz a helyzet Bakson, de nekem ne mondja senki hogy csak a választások óta!!!
  A Sportnak nagyon fontos szerepe van - közösség formáló, egészséges életre nevel, talán lehet mondani szorakoztat is.A fiatalok jó helyen töltik szabadidejük egy részét. Valami megoldást csak kellene keresni, hogy ne szünjön meg a foci Bakson. Az is igaz, hogy a Polgármester Úrnak csak a választások elótt volt fontos a foci akkor elég sürün meglátogatta a csapatot- de azóta???"" Ilyen virágzó faluban ahol egymást követik a beruházások, tán csak futja egy kis támogatássra""""”
 • 16. Búbosvöcsök 2011. június 02. 22:26
  „Tisztelt yunatidus..

  Vannak olyan dolgok a hozzászólásodban,amivel egyet kell értenem. Nyílvánvaló,hogy van fontossági sorrend a finanszirozás területén. Vannak kötelező feladatok,amelyek pioritást élveznek. A mai gazdasági helyzetben nehéz megtalálni a helyes megoldást. Viszont igaza van egy elöző hozzászónak is aki azt írta a választások idején hirtelen nagy "focibarát" lett a polgármester úr. Majd miután a választást megnyerte,már nem lett fontos. A mostani helyzet szerint támogatná a sportkört,de az ellenzék nem szavazza meg. Az ellenzék szintén támogatná,de a polgármester nem terjeszti elő. Akkor,hogy is van ez??? A kérdésem egyszerű? Mi a terve Baks település vezetésének a Baks Községi Sport Egyesülettel?”
 • 15. fociguru 2011. június 02. 22:09
  „Kedves yunatidus

  Felre értettél , nem az egyhavi képviselői dijrol irtam , hanen az évesről egyrészben , a másik a polgármesteter egy havi tisztelet díjárol. Tehát a polgm. egy havi dijárol , meg azon képviselők akik szeretnének a Baksi sporton segíteni, felkellene ajánlani e nemes célra . Ha valaki azért lessz képviselő , hogy saját vagyonát növelje , az megélhetőségi kepviselő, Azokat akit megválasztottak a Baksi polgárok, felelősségel tartoznak azon embereknek akik, reájuk szavaztak. Abban igazat adok neked(önnek) Az iskolai oktatás és az ovoda működése a legfontosabb , de a sportnak is prioritást kell élvezni egy település életében ! Én azt mondom igen is meg kell tenni mindent azért, hogy a településen legyen közzöségi találkozási pont! Ez Bakson a sport(mérközések látogatása. művelése) lehet. De ha jók az információim , a jelenlegi polgármester egy ideig , igen nagy szurkolóvá vált a választások elött , tett is biztató szavakat a sportszerető baksiaknak. Kérdem tőled hol van a gerinc, az első számú baksi polgárnál ? CSAK ENNYI !!!”
 • 14. yunatidus 2011. június 02. 10:29
  „Szerintem a baksi képviselők örülnének ha ennyi lenne a tiszteletdíjuk, hogy egy haviból összejönne a félmillió. Nem beszélve arról ha egyáltalán lenne miből felajánlaniuk, úgy hallottam az idén még nem kaptak tiszteletdíjat, akkor miből ajánlanának fel? Nem hagyva figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy nem minden képviselőnek a foci a szívügye, vannak más civil szervek is, akiknek adnának (ha a hírek nem csalnak, az idén egyáltalán nincs civil szerv támogatására pénz Bakson). Az lenne a jó, ha bővebben lehetne osztani, ha lenne miből. Hónapok óta nincs az iskola-óvoda részére a társulásba pénz fizetve, akkor honnan lehetne a focira vagy más civil szervre pénzt keríteni? Fontossági sorrend szerint az oktatás előrébb van ugyebár. Kár ezen vitázni egyébként, ha nincs pénz, lehet szidni polgármestert, képviselőt és másokat, akkor sem tudnak honnan keríteni. Ha nagyságrendileg több tízmillió forinttal többet adna az állam éves szinten, jutna a focira is és másra is.”
 • 13. fociguru 2011. június 02. 09:15
  „Annyira nem lehet gond egy település életében , hogy nelegyen 500 000 ft a sportra , valoban közösség formáló ereje van minden sportnak. Az a település vezető aki a jövőt(fiatalokat) nem becsüli , hogyan képzeli , hogy a település megtartó ereje nő? De a tisztelt polgármester Úr és képviselő testület minden tagja , csak egy havi tisztelet díjukat ajálják fel , már meg is van a sportra a pénz! Ez más településen(lásd:Sándorfalván) régen igy működött. Két képviselő a sport támogatásra , egy- egy pedig nyugdíjas egyesületnek és gyermekekért köz alapítvány javára mondott le a tisztelet díjáról !!! Példát lehetne tölük venni !! Szurkolok a Baksi sportért tenni akaróknak sikerüljön legalláb a szeretett sportágukat megmenteni. A telpülés első emberének csak annyit az ottlakók tisztelete sokat érhet , összetartozás , hit , szeretet ereje segítendő !!! SZURKOLOK NEKTEK !”
 • 12. yunatidus 2011. június 02. 07:25
  „Minden elismerésem a focistáknak, mindkét csapatnak. A teljesítmény amit véghez vittek csodálatra méltó. Azért legyünk viszont tárgyilagosak egy kicsit. Ahogy az elnök is mondta, évről évre csökkent a támogatás, vajon miért? Valószínűleg azért, mert az önkormányzat anyagi lehetőségei is csökkentek. Ha nem tudják kifizetni a számlákat, a segélyeket, valahol meg kell húzni a határt. A focicsapatnak nem kevés pénzre van szüksége és ebben nem tud az önkormányzat segíteni. Tiszteletem a szülőknek és támogatóknak, akik hétről hétre saját autóval szállítják a fiatalokat az idegenbeli meccsekre. Mindettől függetlenül azért meg kell nézni, hogy a felnőtt csapatnak hány baksi tagja van, jó ha a fele. Ha a helybeli fiatalokból nem lehet egy csapatot kiállítani, vidékről kell idejárni, akkor miről is beszélünk?”
 • 11. hagitomi 2011. június 01. 20:33
  „Elszomoritó ez a helyzet ami Bakson van, pedig jó kis csapatuk van!De Üllésen még rosszabb a helyzet!Az is megérne egy Délmagyar cikket!El kellene gondolkodni bizonyos embereknek, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe a csapatok!Hajrá Foci!Hajrá Üllés!”
 • 10. Szúrkoló 2011. június 01. 19:27
  „Szerintem is büszkének kell lennünk Rájuk, igenis megérdemlik a köszönetet! Ezt nem azzal kellene kifejezni, hogy mindenféle támogatástól elzárkózik a falu vezetése, hanem megtalálni annak a módját, hogy hogyan lehet segíteni Őket. Nem értem, nem önti el büszkeséggel a vezetőket ha szép dolgokat írnak a faluról, a csapatokról, a civil szervezetekről? Vagy igen,de azért tegyen meg mindent más! El kell majd járni a szomszéd településekre-már aki tud- ha látni akar egy kis élő focit ,netán a baksi focisták fognak majd a szomszédba játszani? Hát itt tartunk??,”
 • 9. Pappné 2011. június 01. 19:09
  „Nagyon sajnálnám ha a továbbiakban nem tudnánk a pálya széléről szurkolni ezeknek a fiuknak, akikre méltán büszkék lehetünk. Büszkék az ifistákra akiknek ezüst érmet akasztottak a nyakukba, büszkék a nagy csapatra, akiknek reméljük, szintén érem kerül a nyakukba,.( DE ha nem az sem baj, mert nagyon kitettek magukért, szép teljesitményt értek el.)
  Ezek a fiuk szabadidejüket,pénzüket áldozták azért hogy hirnevet hozzanak falunknak. Most amikor már eljutottak odáig, hogy hétvégeken több száz ember szurkol a csapatoknak azt kell mondadani hogy ÁLLJ . Itt vége. ???

  -A lehetelen csupán egy szó, amivel a kisemberek dobálóznak- Mohamed Ali
  Remélem Igazat mondott...!!!!”
 • 8. Szúrkoló 2011. június 01. 16:21
  „Igazad van baksi! De ebben az esetben milyen közpénzről van szó, hiszen a cikk szerint ebben az évben egy fillért sem kapott az egyesület?”
 • 7. baksi 2011. június 01. 15:41
  „hahaha62- rajtad csak hahaházni lehet. Milyen közpénz lenyulásróll beszélsz egy kis falu labdarugó csapatánál., A közpénz lenyúlása még egy kis faluban sem itt kezdődik..”
 • 6. Szúrkoló 2011. június 01. 15:30
  „hahaha62 2011.06.01. 13:53 üzenem: eddig is összedobták a suskát a focisták, a szülők , egy-két önzetlen vállalkozó, és önzetlen szurkoló, ha éppen nem lenne róla tudomásod ! Itt a focisták nem pénzt kapnak,hanem ők és a családjaik csak adnak. Inkább büszkének kellene lenni rájuk,nem pedig ... Nem tudom ki akar kit lenyúlni?”
 • 5. hahaha62 2011. június 01. 15:22
  „Moderálásra küldöm 2. ráérő 2011.06.01. 13:53

  Egyetértünk --- az én gyermekem hunniában nem kellett pedig korosztályos bajnok volt-most a maygarcímeres mezben lévő ellenfeleit alázza osztrák mezben-----miért éppen ez menne hunniában jól?”
 • 4. falusi 2011. június 01. 15:00
  „Igazad van Szurkoló!
  Mind két csapatnak csak gratulálni lehet. Elsősorban az IFI csapatnak, mert már Ők meg is kapták az érmet is.
  Gondolom a falu vezetésétől is fogadták a gratulációt.!!!! A Nagy csapatnak pedig még mindig szurkolunk, mert még egy meccsük hátra van! Gondolkozni nem érdemes, mert csak idegesítjük magunkat. Itt szép öltöző, nem kevés pénzből- gondolom. Szép karbantartott pálya - lehet hogy jövőre már csak kaszáló lesz?? Ezeknek a fiataloknak milyen sportolási lehetőség marad? Templomba mindig nem mehetnek. Ha megszünik a foci, sok ember egyetlen kikapcsolódási lehetősége is megszünik a faluban..”
 • 3. Szúrkoló 2011. június 01. 14:38
  „Gondolkozzunk el azon,hogy hogyan jutottunk idáig Bakson:
  A pm.első intézkedése, hogy a napi sajtó előfizetését megszüntette pl.a Délmagyart , a műholdas készülékek használatát ( faluház, iskola), megszüntette a főállású könyvtárosi munkahelyet, elkezdte szűkíteni a civil szervezetek támogatását, így jutottunk el a jól működő sportegyesülethez is. A megye 2.-be való feljutáskor már lenézték a csapatot ,mert azt nyilatkozták a szúrkolóknak, hogy minek a feljutás, úgyis a megye 2 pofozógép lesz Baksnak. A csapat bizonyított ,olyannyira,hogy Ő " pofozta " az ellenfeleket, a pm. meg a csapatot.Ennek ellenére az ő nyakába is került ezüstérem ,amit a csapat kiharcolt. Nem kellett volna elfogadni!!!! Nem beszélve arról, hogy a választások előtt igen megszerette a focit, mert kellett a voks,mit bizonyít az is, hogy maga mellé csábította a sportegyesületi vezetőket is.
  Mindez mellett megértve azt, hogy szűkös a gazdasági helyzet, erre lehet hivatkozni, de elfogadni nem lehet,mert a szomszéd települések megfelelő módon tudják működtetni a focicsapatot és az egyéb civil szervezeteket is. Ezek után csak az marad, hogy a focisták menjenek a grundra?? , a népdalkörösök a tollfosztóba nótázni, a táncosok a " padkaporos bálba" ,s ki merre tud.....
  Javaslom, hogy gondolkozzon el a község vezetése azon, hogy a futballpályán 30-40 fiatal tanul az idősebb focistáktól fegyelmet, csapatszellemet, közösségi életet, harcolni a jó ügyért,( Ebben a szezonban Ők is ezüst érmesek!!!) , a szüleik nyugodtan elengedhetik erre az időre őket,mert így nem kocsmáznak,nem drogoznak, hanem a falunak szereznek DICSŐSÉGET!”
 • 2. ráérő 2011. június 01. 13:53
  „1. hahaha62 2011.06.01. 13:17
  Megint a közpénz lenyúlása....nem semmi !
  Azt nem árt tudnod hogy az egyesületek pénzének legnagyobb része(akár 70-90%-a is) a labdarugó szövetségnél köt ki.
  A megmaradt összeggel már nem sokat lehet kezdeni, jóformán semmire nem elég
  Ki is nyúl le kit ...?”
 • 1. hahaha62 2011. június 01. 13:17
  „megye 2.....szép---össze kell dobni a suskát-vagy marad a grundfoci!Megint a közpénz lenyúlása....nem semmi !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog Viktor birkózóaranya

Monoron rendezték meg az országos szabadfogású ifjúsági birkózó rangsorversenyt, amelyen Balog… Tovább olvasom